Παθόντες του '74

ΠΑΘΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 1974

ΠΑΘΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 1974

.

Εκτοπισμένοι, Αγνοούμενοι, Εγκλωβισμένοι,  Αιχμαλωτισθέντες, Παθόντες/Τραυματισθέντες του 1974.

Όσοι συμπατριώτες μας – από τις παραπάνω κατηγορίες – δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν πλήρη μέλη (ως πρόσφυγες), μπορούν να συνδεθούν με το σωματείο ως “Φίλοι της Ε.Κ.Π.Ε.”.

 

(Το χαρακτικό είναι του ΧΑΜΠΗ)

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων Αγνοουμένων και Παθόντων

Δεκάδες άτομα εγκλωβισμένα σε διαμερίσματα προσφυγικών πολυκατοικιών λόγω ανυπαρξίας ανελκυστήρων

Το πρώτο θέμα το οποίο συζητήσαμε σήμερα ήταν η πορεία εγκατάστασης ανελκυστήρων στους Κυβερνητικούς Οικισμούς. Δεν επαναφέρουμε το θέμα ούτε για να φλυαρήσουμε, ούτε για να λαϊκίσουμε. Θέλουμε λύσεις στα τεχνικά και νομικά προβλήματα, τα οποία επικαλούνται εδώ και πολλά χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Πρέπει να σας πω ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχαμε και από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος μας ανέφερε ότι έχουν κληθεί πάρα πολλές φορές για να κατεβάσουν υπέρβαρα άτομα, ΑμεΑ και ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες. Ακόμη και νεκρούς καλείται να μετακινήσει η Πυροσβεστική από τις πολυκατοικίες, στις οποίες δεν υπάρχουν ανελκυστήρες. Ζητούμε να βρεθεί ο τρόπος να αντιμετωπιστούν τα νομικά προβλήματα και μεταφέραμε την βούληση μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να εργαστούμε όσο χρειαστεί για να εξετάσουμε όποιες νομοθετικές λύσεις προτείνουν.

Πρέπει να γίνει, όμως, αντιληπτό ότι είναι απάνθρωπο να έχουμε άτομα εγκλωβισμένα σε διαμερίσματα προσφυγικών πολυκατοικιών. Αν καθυστερήσουμε ακόμη λίγα χρόνια, οι περισσότεροι θα έχουν ήδη πεθάνει. Είτε η Κυβέρνηση θα δώσει λύσεις, είτε ως Επιτροπή θα κάνουμε μεγάλη φασαρία.

Να σημειώσω ότι εξασφαλίσαμε δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν εργασίες για εγκατάσταση 30 ανελκυστήρων. Θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και προγραμματίζουμε επιτόπιες επισκέψεις για να δούμε ότι έχουν αρχίσει οι εργασίες.

Το δεύτερο θέμα που έχουμε εξετάσει είναι η πορεία έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας και των πιστοποιητικών μίσθωσης. Ακόμα ένα ουσιαστικό ζήτημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τον προσφυγικό κόσμο και σχετίζεται με την στελέχωση των διαφόρων υπηρεσιών και τμημάτων. Από τις 25 Χιλιάδες μονάδες για τις οποίες έπρεπε να εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας και πιστοποιητικά μίσθωσης, εκκρεμούν περίπου 9,5 χιλιάδες μονάδες. Για να αντιληφθούμε, όμως, το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορεί κάποιος να κατέχει μια κατοικία ή ένα διαμέρισμα σε ένα συνοικισμό για περίοδο 30 ή 35 χρόνια, αλλά δεν μπορεί να την αξιοποιήσει και να το υποθηκεύσει για να πάρει ένα φοιτητικό δάνειο, ένα δάνειο για να κάνει κάποιες εργασίες στο σπίτι του ή για να βοηθήσει τα παιδιά του. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα συνεχώς για να διασφαλίσουμε ότι προχωρεί.

Πρέπει να αναφέρω ότι ήταν ανησυχητική η παρέμβαση του εκπροσώπου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης στην Επιτροπή, ο οποίος μας έχει αναφέρει ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές είναι αυτές που δεν επιτρέπουν στον Οργανισμό για να γίνουν δεκτά τα πιστοποιητικά μίσθωσης για σκοπούς εξασφάλισης δανείου. Όπως ανέφερε, χρειάζεται να συνοδεύονται από κρατική εγγύηση και ζητήσαμε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών να απευθυνθεί στον Υπουργό και να συζητήσουμε το θέμα για να καταφέρουμε να ρυθμιστεί.

Το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί και πάλι δημιουργούμε εκτοπισμένους πολλών ταχυτήτων. 

ΚΥΠΕ

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ΠΑΘΟΝΤΕΣ – ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΕΣ

Με την ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας και από τον Ιούλιο του 2020, η Ε.Κ.Π.Ε. σε επικοινωνία  με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και την αρμόδια Επιτροπή Άμυνας του Ελληνικού Κοινοβουλίου ζήτησε να συμπεριληφθούν και Κύπριοι που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, και πληρουν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ

Αλλαγή ορολογίας στη νομοθεσία για αιχμαλώτους του 1974 ψήφισε η Βουλή
Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε  τροποποιητική νομοθεσία η οποία αντικαθιστά τον όρο «όμηρος πολέμου» με τον όρο «μη στρατεύσιμοι /άμαχοι 1974» σε νομοθεσία για τους αιχμαλώτους του 1974.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε ότι η διαδικασία κατάρτισης Μητρώου Μη Στρατευσίμων/Αμάχων 1974 έχει ήδη αρχίσει και οι ενδιαφερόμενοι, αφού αξιολογηθούν κατά πόσο πληρούν τις προβλεπόμενες στην ισχύουσα οικεία νομοθεσία προϋποθέσεις, εγγράφονται στο μητρώο.

ΚΥΠΕ – 04/12/2020

Το τιμητικό επίδομα αιχμαλώτων πολέμου 1974 συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων

Το αίτημα των αιχμαλώτων πολέμου του 1974 για τιμητικό επίδομα, από το οποίο θα καλύπτεται μέρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους και των αναγκών τους, πολλές από τις οποίες αποτελούν συνέχεια των σωματικών και των ψυχικών τους τραυμάτων από την περίοδο της αιχμαλωσίας, συζητήθηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της αρμόδιας Επιτροπής Προσφύγων, τα μέλη της οποίας κάνουν λόγο για «διαχρονική ανακολουθία» της Πολιτείας στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αιχμαλώτων πολέμου του 1974.

Μεταξύ άλλων, πάγιο αίτημα των αιχμαλώτων πολέμου είναι η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω εξαίρεσης τους από την υποχρεωτική συνεισφορά στο ΓεΣΥ.

ΚΥΠΕ – 28/09/2021

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων:  http://www.missing-cy.org.cy/

Κατάλογοι Αγνοουμένων και Πεσόντων

Αναβλήθηκαν για τον Μάρτιο οι αποφάσεις για αγνοούμενους στο Στρασβούργο
Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέβαλε για τον Μάρτιο του 2021 την εξέταση των υποθέσεων που αφορούν τους αγνοούμενους και την καταβολή των αποζημιώσεων που έχει επιδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στις υποθέσεις «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας», αλλά και στο πλαίσιο της διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας».

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της εξέτασης του βαθμού συμμόρφωσης των κρατών μελών με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Τόσο για την υπόθεση «Βαρνάβα», όσο και για τη διακρατική, η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να αναβάλει την εξέταση για τον Μάρτιο του 2021.

Με υπόμνημά της πριν από τη συνεδρίαση, η Λευκωσία ζητούσε, μεταξύ άλλων, την καταβολή των αποζημιώσεων εκ μέρους της Τουρκίας, περιλαμβανομένου του ποσού ύψους €30 εκ. σε συγγενείς αγνοουμένων, στη βάση της απόφασης του 2014.

ΚΥΠΕ – 05/12/2020

ΝΕΑ

εγγραφή