ΑΡΧΙΚΗ Διάφορα Παθόντες του '74

29 Οκτωβρίου – Παγκύπρια Μέρα Αγνοουμένων

29 Οκτωβρίου – Παγκύπρια Μέρα Αγνοουμένων

(Το χαρακτικό είναι του ΧΑΜΠΗ)

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκύπρια Μέρα Αγνοουμένων, με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ήταν τέτοια μέρα πριν 47 χρόνια που ο κατοχικός στρατός άφηνε ελεύθερους τους τελευταίους αιχμάλωτους της τουρκικής εισβολής.

Δυστυχώς κάποιοι δεν απελευθερώθηκαν και ξεκίνησε να γράφεται ένα άλλο κεφάλαιο στην ιστορία του λαού μας. Εκείνο της προσπάθειας για να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι της Κύπρου. Η σημερινή μέρα αποτελεί σταθμό ανασκόπησης του θέματος των αγνοουμένων και της ανάγκης εντατικοποίησης των προσπαθειών για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων μας. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα μια διαχρονική υπενθύμιση για τις συνέπειες της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και των σοβινιστικών εγκλημάτων.

Σαρανταεπτά χρόνια μετά συνεχίζουν να αγνοούνται περι τους 800  Ελληνοκύπριους και 200  Τουρκοκύπριους. Oι προσπάθειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τα φυσικά εμπόδια της χρονικής απόστασης από τα γεγονότα, αλλά και της ανάγκης για πιέσεις προς την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς για παραχώρηση πληροφοριών από τα Αρχεία του τουρκικού στρατού και διευκολύνσεων για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου της ΔΕΑ.

– – – – – – – – – – – – – – –

SEVGUL  ULUDAG – Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκύπρια Μέρα Αγνοουμένων, με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με την ευκαιρία της επετείου  αναδεικνύουμε την Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο που έχει αφιερώσει ατελείωτες ώρες διερευνητικής δημοσιογραφίας για την ανεύρεση των αγνοουμένων.

Οι γυναίκες  της Κύπρου προοδευτικά, αλλά σταθερά  καταξιώνονται στον επιστημονικό, στον επαγγελματικό, στον πολιτικό και πνευματικό τομέα και αξίζουν συγχαρητήρια  σε όσες διακρίνονται και πρωτεύουν.

Εάν έκρινα  όμως τις Κύπριες γυναίκες, με κριτήριο την  πίστη και την αγάπη τους στην κοινή μας πατρίδα, την κοινή μας βιολογική καταγωγή, τα κοινά μας βιώματα, τις κοινές μας δοκιμασίες, τον κοινό μας πολιτισμό και το όραμά μας για μια επανενωμένη  πατρίδα, όπου οι άνθρωποι θα είναι  ελεύθεροι, θα ευημερούν  και θα διαφεντεύουν οι ίδιοι τον τόπο τους,  ΘΑ διέκρινα  την αγωνίστρια δημοσιογράφο Sevgul Uludag, ως μια εξέχουσα προσωπικότητα, που αγωνίζεται  καθημερινά από την  εφηβική της ηλικία, για την ανάδειξη όλων αυτών των αξιών.

Η Sevgul Uludag μεγάλωσε κάτω  από αντίξοες πολιτικοστρατιωτικές συνθήκες, κάτω από το αυταρχικό εθνικιστικό καθεστώς της  ΤΜΤ  και του Ραούφ Ντενκτάς.

Οι  γονείς της κυνηγήθηκαν και διώχθηκαν για τα δημοκρατικά τους πιστεύω, τα πατριωτικά και τα πανανθρώπινα ιδανικά τους Όλη η οικογένεια υπέφερε από τις διώξεις και την απαξιωτική συμπεριφορά του καθεστώτος Ντενκτάς. Ο γαμπρός της Kutlu Adali, δημοσιογράφος της Yeni Duzen, δολοφονήθηκε το 2011 από παραστρατιωτικούς, εθνικιστικούς κύκλους εξ αιτίας των ιδεών του.

Η Sevgul πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης  των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ένθεν κακείθεν του συρματοπλέγματος. Διακινδύνευσε την ίδια της τη ζωή πολλές φορές για να αδράξει την άκρη του νήματος, που θα έφερνε την αποκάλυψη ενός  ομαδικού ή μοναχικού τάφου, δολοφονηθέντων ατόμων ή πεσόντων.

Ανέδειξε τον κοινό πόνο των μητέρων, των γονιών και των συγγενών των αγνοουμένων και καλλιέργησε συνειδητά  την αλληλεγγύη μεταξύ  των συγγενών των θυμάτων.

Έδειξε τη συμπαράστασή της στο δράμα των ανθρώπων και από τις  δυο πλευρές, συμμετέχοντας στις κηδείες τους.

Με την έρευνα και τα δημοσιεύματα της στις  εφημερίδες Πολίτης  και  Yeni Duzen  ανέδειξε την αγαστή συνεργασία και παραγωγική συμβίωση των ανθρώπων στα μεικτά χωριά  πριν εμφιλοχωρήσει μεταξύ τους το εθνικιστικό μίσος.

Παρέθεσε τεκμηριωμένες αναφορές ανθρώπων και από  τις δυο κοινότητες σχετικά με τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, στην θρησκεία και στα έθιμα. Ανέδειξε τη  συμμετοχή  των κατοίκων  της  Κύπρου  στον εορτασμό του  Πάσχα και  των Χριστουγέννων αφ΄ ενός , του Bayram (Sheker και Curban)  αφ΄ ετέρου, καθώς και στα γλέντια των γάμων και τη συμμετοχή στα  πένθη  των οικογενειών και  από τις δυο κοινότητες.

Η Sevgul  Uludag συνεχίζει  άοκνα και σταθερά έναν αγώνα ανάδειξης των αρετών των Κυπρίων, πάνω από κάθε διαφορετικότητα και διαχωρισμό.

Εμφορείται από αφαλκίδευτα  δημοκρατικά ιδανικά και αξίες που ΘΕΤΟΥΝ  τον άνθρωπο και πολίτη  στο επίκεντρο της  πολιτικής και κοινωνικής  δράσης.

Αποστρέφεται τον εθνικισμό και τον σωβινισμό, τον οποίον θεωρεί ως τις κύριες αιτίες της κακοδαιμονίας της  Κύπρου, της κοινής μας πατρίδας.

Η Sevgul Uludag είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και φωτεινός  φάρος στο πέλαγος των αναζητήσεων και των προβληματισμών για το μέλλον της πατρίδας μας.

To 2015 βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη διάκριση του Ευρωπαίου Πολίτη για τη δράση της.

Με  αυτούς τους συλλογισμούς μέσα από το πρίσμα του ανθρώπου που αναζητεί πρότυπα, ονοματίζω την Sevgul Uludag ως «Γυναίκα  της Κύπρου» και  την προτείνω  ως πρότυπο στη  νέα γενιά της  Κύπρου.

Η νέα γενιά της Κύπρου έχοντας ως πρότυπο  την αγωνίστρια Κύπρια δημοσιογράφο Sevgul Uludag, σίγουρα θα μπορέσει να σπάσει τα συρματοπλέγματα της  εθνικιστικής προκατάληψης και του εδαφικού διαχωρισμού.

Η υπέρβαση των παθών και των αγκυλώσεων μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της κοινής  μας πατρίδας.

Λοίζος Λοίζος

– – – – – – – – – – – – – – –

Σχετικά άρθρα:

ΝΕΑ

εγγραφή