ΑΡΧΙΚΗ Διάφορα Παθόντες του '74 Προβλήματα

Ενώπιον της Επ. Προσφύγων τα προβλήματα των αναπήρων πολέμου

Ενώπιον της Επ. Προσφύγων τα προβλήματα των αναπήρων πολέμου

https://www.reporter.com.cy/local-news/article/868767/

 

Πίστωση χρόνου 15 ημερών έδωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συνεννοηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών και να επιστρέψει με πρόταση για αύξηση της χορηγίας προς τους ανάπηρους πολέμου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Κέττηρος.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της επιτροπής, που εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παθόντες και ανάπηροι πολέμου, ο κ. Κέττηρος μίλησε για «παζάρια» μεταξύ του κράτους και των παθόντων.

Έκανε λόγο για «ιατροσυμβούλια με έκδηλα άδικες αποφάσεις, καθυστερήσεις στη σύσταση ιατροσυμβουλίων και ένα πρωτοφανές παζάρι από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τη ανάγκη αύξηση του σχετικού επιδόματος».

Υπενθύμισε ότι σε προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες αυτών των ατόμων έχουν αυξηθεί και για αυτό τον λόγο η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας να εξετάσει την ανάγκη αύξηση του επιδόματος κατά 22%.

«Το Υπουργείο αντί να αξιολογήσει τις ανάγκες και να απαντήσει θετικά ή αρνητικά ή τέλος πάντων με ένα άλλο ποσοστό, θεώρησε ως καλύτερη αντίδραση να απαντήσει στην οργάνωση παθόντων ότι το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό και να επιστρέψουν οι παθόντες με αντιπρόταση, ωσάν να υπάρχει περιθώριο παζαριών μεταξύ του κράτους και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι πολέμου και της αντίστασης» είπε.

Σημείωσε τέλος ότι η επιτροπή έδωσε περιθώριο 15 ημερών για να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών και να επιστρέψουν στην επιτροπή μας με συγκεκριμένες προτάσεις και απαντήσεις.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Σωτήρης Ιωάννου είπε πως οι ανάπηροι πολέμου για μια ακόμη μια φορά αντιμετώπισαν από την επίσημη πολιτεία την πλήρη απαξίωση ως προς τα δίκαια αιτήματα τους.

«Δεν είναι δυνατόν αυτό το κράτος το οποίο παρέχει σε παράνομους μετανάστες και αιτητές πολιτικού ασύλου πάνω από €140 εκατ. το χρόνο να αγνοεί επιδεικτικά τους ανθρώπους, οι οποίοι πολέμησαν, διατήρησαν την εδαφική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Γιώργος Γρουτίδης, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων Αναπήρων Πολέμου ανέφερε ότι «ζούμε μια τεράστια απαξίωση και εμπαιγμό αναβολής για τα προβλήματα μας».

Υποστήριξε πως τα επιχειρήματα που εκφράζονται από πλευράς του κράτους «δεν ευσταθούν και λυπούμαι να πω ότι για μας είναι γελοία» και σημείωσε πως η Κύπρος δεν έχει δηλώσει στην ΕΕ ότι υπάρχουν θύματα πολέμου.

«Και είναι η δικαιολογία για τους κυβερνώντες να μην έχον προνομιακή κοινωνική πολιτική για ανάπηρους και βετεράνους όπως έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από την Κύπρο», είπε.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι εμείς δώσαμε το αίμα μας, σακατέψαμε το σώμα μας, τις ζωές μας, τα όνειρα και πρέπει να δώσουν αρωγή τώρα που είμαστε στα τελευταία έτη της ζωής μας και επιβαρύνονται οι καταστάσεις των ασθενών αναπήρων», είπε.

Αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις αναπήρων ακρωτηριασμένων που έχουν ζητήσει οικιακή βοηθό για να τους βοηθά, έναν γιατί υπεβλήθη σε εγχείρηση και του δεύτερο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει η σύζυγός του. Η απάντηση, όπως είπε, ήταν να κάνουν αίτηση στα πλαίσια του ΕΕΕ με την γκρίζα φόρμα για να πάρουν απάντηση σε 4 με 6 μήνες και αν η απάντηση είναι αρνητική να συμπληρώσουν την πράσινη φόρμα και η απάντηση σε άλλους 6μηνες.

«Ευχαριστώ και αφήνω τα συμπεράσματα σε σας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ γίνεται αποκοπή 2,65% από την κοινωνική σύνταξη, ενώ οι ανάπηροι αναγκάζονται να πληρώνουν για φάρμακα που βρίσκονται εκτός ΓεΣΥ και τα οποία απορροφούν μέρος της χορηγίας που δίνεται στους ανάπηρους.

Προτεραιότητες για θέματα προσφύγων

Εξάλλου, ο κ. Κέττηρος είπε πως η επιτροπή εξέτασε επίσης ζητήματα που αφορούν τους πρόσφυγες σε συνεργασία με την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων και έθεσε προτεραιότητες.

Όπως είπε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος, με τις καθυστερήσεις στα σχέδια αναδόμησης, το κενό στο οποίο βρίσκεται το σχέδιο αποζημίωσης της απώλειας χρήσης και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, ώστε να εξυπηρετείται η διαφάνεια στην παραχώρηση τους.

«Βάλαμε κάποιους στόχους για συναντήσεις και παρεμβάσεις που θα έχουμε και θα επανέλθουμε, το κυριότερο είναι η βούληση τόσο τις επιτροπής μας όσο και της ΠΕΠ για ακόμη στενότερη και από κοινού επαφή με τον προσφυγικό κόσμο», είπε.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου είπε πως «με άλυτο το Κυπριακό για 47 χρόνια, η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίζει να εθελοτυφλεί στη ανάληψη των ευθυνών της απέναντι στον προσφυγικό κόσμο» και πρόσθεσε πως χρειάζεται πολιτική βούληση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και ουσιαστική μεταρρύθμιση της προσφυγικής πολιτικής με στοχευμένα μέτρα.

Όπως είπε, σε αυτά περιλαμβάνονται μέτρα, όπως  η ρύθμιση κάλυψης της απώλειες χρήσης των τουρκοκρατούμενων περιουσιών, την τροποποίηση των κριτηρίων στέγασης για να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες της εποχής, προγραμματισμός για την άμεση παροχή των εγκεκριμένων χορηγιών στους δικαιούχους των σχεδίων στέγασης, έγκαιρης έκδοσης των πιστοποιητικών μίσθωσης με απάλειψη του όρου μεταπώλησης της κατοικίας από τον κάτοχό της για πέντε χρόνια και τροποποίηση των κριτηρίων παραχώρησης τ/κ στους δικαιούχους.

Ανάπηροι πολέμου: Πολέμησαν το ΄74 για μας και η Κυβέρνηση τους γυρίζει την πλάτη

ΝΕΑ

εγγραφή