Προβλήματα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

 

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ’74 είχε συνάντηση με τον νέο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Στέφανου Στεφάνου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Αθήνα.

Κατά την συνάντηση έγινε ενημέρωση τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και ο  κ. Στεφάνου έκφρασε την ανησυχία του για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Είναι ανάγκη, οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, για να διαφυλαχθούν: το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων που είναι πολύ σημαντικό και η συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

Από μέρους της ΕΚΠΕ κατατέθηκαν απόψεις που αφορούν στα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα του Προσφυγικού Κόσμου και η ανάγκη οι απόδημοι πρόσφυγες να τύχουν ισότιμης μεταχείρισης. Μεταξύ άλλων υπογραμμίσθηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί η πολυπόθητη ισότιμη κατανομή βαρών της κατοχής, ο σφετερισμός Τ/Κ περιουσιών από επιτήδειους και μη πρόσφυγες, η καταγραφή τι είχε και τι έχασε ο κάθε πρόσφυγας, αλλά και τι πήρε από το κράτος και ποια Τ/Κ περιουσία και άλλα βοηθήματα δόθηκαν, η ανάγκη να συντηρηθούν και να εκσυγχρονισθούν οι προσφυγικοί συνοικισμοί, κ.ά. Ακόμα να επεκταθεί η επιδοματική πολιτική του κράτους σε αιχμαλώτους, τραυματίες, στρατιώτες πέραν των 24 μηνών στους απόδημους χωρίς κανέναν περιορισμό, καθώς και να επεκταθούν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και στους απόδημους πρόσφυγες.

Η βοήθεια στους απόδημους πρόσφυγες είναι καίριας σημασίας και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τον επαναπατρισμό τους.

Τονίσθηκε η ανάγκη ανάπτυξης στη δημόσια ζωή ενός Ενιαίου και Αυτόνομου Προσφυγικού Κινήματος,  σε επίπεδο προσφυγικών σωματείων, των Προσφυγικών Δήμων και Κοινοτήτων,  η δραστηριοποίηση της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων και η διοργάνωση αρχαιρεσιών για εκλογή της ηγεσίας της κ.ά.

ΚΥΠΕ:   http://www.cna.org.cy/webnews.aspx?a=4fe4a9a8330a47c98fd9e7ada2bc93a0

FB:  https://www.facebook.com/groups/1876109486037207/permalink/2908817169433095/

(Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια επαφών της ΕΚΠΕ με πολιτειακούς και πολιτικούς οργανισμούς της Κύπρου).