ΑΡΧΙΚΗ Διάφορα ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ Προβλήματα

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – COVID-19

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ – COVID-19

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»:

https://drive.google.com/open?id=1w5T-s8y5Y2UYZPPVxCqGrkGZOdCxsnDU

(Τελευταία επικαιροποίηση: 10/04/2020)

– – – – – – – – – – – – – –

Ακολουθεί στο τέλος Ενημέρωση για τα νέα μέτρα που ισχύουν για την Δεύτερη Φάση της Σταδιακής Επιστροφής στην Κανονικότητα : 

https://drive.google.com/open?id=13a8MtKwsLldMPpTdJgO4Ri_r3XtIz7xl

(Τελευταία επικαιροποίηση: 10/05/2020)

– – – – – – – – – – – – – –

ΤΙ ΕIΝΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19;

Ο COVID-19 είναι ένας επικίνδυνος ιός που ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορονοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο. Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Ένα  περιστατικό  θεωρείται  περισσότερο  μεταδοτικό  όταν εμφανίζει συμπτώματα,  αλλά  θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου εφόσον τις τελευταίες 14 μέρες έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο  ή υπό διερεύνηση κρούσμα ή έχετε ταξιδεύσει σε χώρα με ενεργή επιδημία περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: πυρετός, συχνός ξηρός βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, δύσπνοια, μυαλγίες, και καταβολή.  Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση.

– – – – – – – – – – – – – –

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Σε περίπτωση παρουσίασης συμπτωμάτων, επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας γιατρό ή  τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο τηλ: 210.52.12.054 ή στο 1135 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY. ΕΛΛΑΔΑ: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) (https://eody.gov.gr/) ή https://covid19.gov.gr/

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:

Σε περίπτωση παρουσίασης συμπτωμάτων, επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας γιατρό ή  καλέστε στο Κέντρο στήριξης Ασθενοφόρων στο τηλ. 1420  και μην πραγματοποιήσετε μόνοι σας επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας. Υπάρχει και το τηλ 1450 ή 1412 ή 1433 για παροχή πληροφοριών για τον κορονοϊό.  ΚΥΠΡΟΣ: COVID-19 (https://www.pio.gov.cy/coronavirus/)

– – – – – – – – – – – – – –

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ:

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορονοϊού COVID-19, αναφέρονται τα κατωτέρω:

 • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου. 

– – – – – – – – – – – – – –

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ:

Πέραν των οδηγιών Ατομικής Υγιεινής που αναφέρονται παραπάνω.

 • Μείνετε σπίτι
 • Λειτουργείτε από το σπίτι με τηλεργασία
 • Να επισκέπτεστε μόνο με τη σωστή προφύλαξη (μάσκα, γάντια, απολύμανση κλπ.) τα καταστήματα τροφίμων, υπεραγορές, φαρμακεία, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, βενζινάδικα και περίπτερα, κλπ σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες και κανόνων προφύλαξης (τήρηση αποστάσεων, κλπ) που έχουν εκδώσει Ελλάδα και Κύπρος
 • Προσπαθήσετε οι αγορές σας να γίνονται ηλεκτρονικά και μέσω courier ή delivery
 • Αποφεύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα (τουλάχιστον 2 μέτρα)
 • Αποφεύγετε τους κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους και βεβαιωθείτε ότι οι χώροι που βρίσκεστε έχουν επαρκή εξαερισμό
 • Αποφεύγετε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, θέατρα, εμπορικά κέντρα, επιχειρήσεις εστίασης, καταστήματα, κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αίθουσες θεαμάτων, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, θεματικά πάρκα,  κλπ.  Να παρακολουθείτε τις σχετικές οδηγίες που έχουν εκδώσει Ελλάδα και Κύπρος
 • Αποφυγή ταξιδιών από/προς πόλεις / περιοχές / χώρες που υπάρχει έξαρση κρουσμάτων. Να παρακολουθείτε τις σχετικές οδηγίες που έχουν εκδώσει Ελλάδα και Κύπρος.

– – – – – – – – – – – – – –

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ – COVID-19:

– – – – – – – – – – – – – –

ΜΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ.

(όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο – με κάθε επιφύλαξη). 

Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά ΜΟΡΙΟ-ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίου (λίπος), το οποίο όταν απορροφάται από τα κύτταρα του οφθαλμικού, ρινικού ή στοματικού βλεννογόνου και αλλάζει τον γενετικό τους κώδικα (μετάλλαξη) μετατρέποντάς τα επιθετικά, πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα.

Δεδομένου, ότι ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός αλλά πρωτεϊνικό μόριο, δεν θανατώνεται, αλλά αποσυντίθεται μόνος του. Ο χρόνος αποσύνθεσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον τύπο του υλικού όπου βρίσκεται.

Ο ιός είναι πολύ ευαίσθητος. Το μόνο που τον προστατεύει είναι ένα λεπτό εξωτερικό στρώμα λίπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απλό σαπούνι ή το απορρυπαντικό είναι το καλύτερο φάρμακο, επειδή ο αφρός ΚΟΒΕΙ το ΛΙΠΟΣ (γι ‘αυτό και πρέπει να τρίψουμε τα χέρια μας τόσο πολύ: για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, για να φτιάξουμε πολύ αφρό). Με τη διάλυση της στιβάδας λίπους, το μόριο πρωτεΐνης διασκορπίζεται και διασπάται από μόνο του.

Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ λιώνει το λίπος. Γι ‘αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείτε νερό πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου για πλύσιμο χεριών, ρούχων και ο,τιδήποτε άλλο. Επιπλέον, το ζεστό νερό παράγει περισσότερο αφρό και αυτό το κάνει ακόμα πιο χρήσιμο.

Το αλκοόλ ή οποιοδήποτε αλκοολούχο μείγμα πάνω από 65% ΔΙΑΛΥΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λίπος, ειδικά το εξωτερικό λιπιδικό στρώμα του ιού.

Οποιοδήποτε μείγμα 1 μέρος χλωρίνης ανά 5 μέρη νερού διαλύει άμεσα την πρωτεΐνη, και διασπά τον ιό από μέσα προς τα έξω

ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΤΟΝΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ. Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός όπως τα βακτήρια. Δεν μπορούν να σκοτώσουν ό, τι δεν είναι ζωντανό με τα αντιβιοτικά, αλλά γρήγορα να αποσυνθέσει τη δομή του με όλα όσα είπε.

Μην τινάζετε ΠΟΤΕ χρησιμοποιημένα ή αχρησιμοποίητα ρούχα, σεντόνια ή  πανιά. Όσο ο ιός είναι κολλημένος σε μια πορώδη επιφάνεια, είναι πολύ αδρανής και αποσυντίθεται μεταξύ 3 ωρών (ύφασμα και πορώδη υλικά), 4 ωρών (χαλκός, γιατί είναι φυσικά αντισηπτικός ― και ξύλο, γιατί το ξύλο απομακρύνει την υγρασίας και δεν αφήνει να αποκολληθεί και να αποσυντεθεί), 24 ωρών (χαρτόνι), 42 ωρών (μέταλλο) και 72 ωρών (πλαστικό). Αλλά αν τα τινάξετε ή χρησιμοποιήσετε φτερό για να καθαρίσετε, τα μόρια του ιού επιπλέουν στον αέρα για έως και 3 ώρες και μπορούν να κατακαθίσουν στη μύτη σας.

Τα μόρια του ιού παραμένουν πολύ σταθερά στο εξωτερικό κρύο, ή σε τεχνητό κρύο (κλιματιστικά σε σπίτια και αυτοκίνητα). Χρειάζονται επίσης υγρασία για να παραμείνουν σταθερά και ιδιαίτερα το σκοτάδι. Επομένως, τα αφυδατωμένα, ξηρά, ζεστά και φωτεινά περιβάλλοντα θα τον υποβαθμίσουν ταχύτερα.

ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (UV LIGHT) που πέφτει πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να περιέχει τον ιό, διασπά τη πρωτεΐνη του ιού. Για παράδειγμα, η απολύμανση και η επαναχρησιμοποίηση μάσκας γίνεται με υπεριώδη ακτινοβολία. Προσέξτε, όμως, γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά και το κολλαγόνο (που είναι πρωτεΐνη) στο δέρμα, προκαλώντας τελικά ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος.

Ο ιός ΔΕΝ μπορεί να περάσει από υγιές δέρμα.

Το ξύδι ΔΕΝ είναι χρήσιμο γιατί δεν διασπά το προστατευτικό στρώμα του λίπους.

Κανένα αλκοολούχο ποτό δε βοηθά. Η ισχυρότερη βότκα περιέχει 40% αλκοόλ, και το λίπος για να σπάσει χρειάζεται τουλάχιστον 65%.

Το LISTERINE βοηθά! Φτάνει να είναι αυτό που εμπεριέχει τουλάχιστον 65% αλκοόλ και όχι αυτό χωρίς.

Όσο πιο περιορισμένος είναι ένας χώρος, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση του ιού που μπορεί να υπάρξει εντός του. Όσο πιο ανοιχτός ή φυσικά αεριζόμενος, τόσο λιγότερη.

Το λέμε και το ξαναλέμε, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά αγγίξετε οποιοδήποτε βλεννογόνο, φαγητό, κλειδαριές, διακόπτες, τηλεχειριστήριο, κινητό τηλέφωνο, ρολόγια, υπολογιστές, τραπέζια, τηλεόραση, κλπ. Και φυσικά όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο.

Κρατήστε να νύχια σας κοντά, έτσι ώστε ο ιός να μην κρύβεται εκεί. Καθαρίζετέ τα όσο μπορείτε.

– – – – – – – – – – – – – –

ΜΕΤΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»

(ως τις 04/05/2020):

Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, είναι αναγκαίο να γίνει τώρα. Στην Ελλάδα από τη Δευτέρα 23/3/2020 στις 6πμ με ισχύ έως τις 4 Μαΐου 2020 και ώρα 6πμ. Η απαγόρευση αφορά όλη την ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία εξαίρεση.

Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Η μόνιμη κατοικία αποδεικνύεται με σχετικό πιστοποιητικό από το Taxisnet, και ελέγχεται ιδιαίτερα στα νησιά (παλαιές και νέες στα διόδια).

Η μόνιμη κατοικία αποδεικνύεται με σχετικό πιστοποιητικό από το Taxisnet, και ελέγχεται ιδιαίτερα στα νησιά.  Έλεγχοι διενεργούνται στα αεροδρόμια, λιμάνια, ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικούς σταθμούς, εθνικές οδούς.

Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής. Θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά για το Πάσχα.

Η ελληνική αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, η Πυροσβεστική , οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο. Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Για κάθε παράβαση που εντοπίζει θα επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Από  09/04/2020 αναπροσαρμόζεται σε  300 ευρώ, ιδιαίτερα για το τριήμερο Σ. Κ. Δευτέρας του Πάσχα που απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις με οχήματα – ιδιαίτερα εκτός της περιφερειακής ενότητας διαμονής.

Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση κίνησης

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Τις βεβαιώσεις μπορείτε να κατεβάσετε από το:  https://forma.gov.gr/ 

Εναλλακτικά για την βεβαίωση τύπου Β μπορείτε να συμπληρώσετε χειρόγραφα με τα απαιτούμενα στοιχεία ή να στείλετε SMS στο 13033.  Το SMS είναι δωρεάν. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:. Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Ως 15 Μαΐου 2020 ισχύει αναστολή αεροπορικών πτήσεων, από και προς τα αεροδρόμια στην Ελλάδα.

– – – – – – – – – – – – – –

ΜΕΤΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» (ως τις 11/05/2020):

Αποφασίστηκε απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων, από τις 06.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 11η Μαΐου 2020, εκτός εάν πρόκειται για:

 1. Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας.
 2. Μετακινήσεις για προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις ή καταστήματα που η λειτουργία τους επιτρέπεται και εφόσον είναι αδύνατη η αποστολή τους.
 3. Επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε φαρμακείο.
 4. Μετάβαση σε τράπεζα εάν είναι αδύνατη η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 5. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα).
 6. Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις, και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.
 7. Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.

Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, όσοι κυκλοφορούν να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της διακίνησής τους.

ΕΝΤΥΠΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ, λεπτομέρειες και ο τρόπος ελέγχου αποδεικτικού στοιχείου:

Τα έντυπα βρίσκονται αναρτημένα στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Οικονομικών στη διεύθυνση http://www.mof.gov.cy και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στη διεύθυνση https://www.pio.gov.cy/coronavirus. 

Το Έντυπο Α (https://www.pio.gov.cy/assets/pdf/newsroom/2020/03/24.3.2020_ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ-Α.pdf) αφορά Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που θα πρέπει να δοθεί υπογεγραμμένο από τους εργοδότες/προϊσταμένους σε όσους εργαζομένους πρέπει να προσέρχονται στην εργασία τους με βάση το πρόγραμμα εργασίας που θα εφαρμοστεί σε κάθε επιχείρηση/οργανισμό. Το ίδιο Έντυπο μπορεί να συμπληρώνεται και από τους αυτοεργοδοτούμενους. 

Το Έντυπο Β (https://www.pio.gov.cy/assets/pdf/newsroom/2020/03/24.3.2020-ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ-Β.pdf) που αφορά Δήλωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών θα συμπληρώνεται από τον κάθε πολίτη ατομικά όταν χρειαστεί να μετακινηθεί εκτός της οικίας του για ένα από τους δικαιολογημένους λόγους που καθορίζονται στο Διάταγμα και περιλαμβάνονται στο εν λόγω Έντυπο. Από τις 31/03/2020 απαγορεύεται η διακίνηση από τις 9 μ.μ. ως τις 6 π.μ. της επομένης. Και θα είναι για ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. To έντυπο Β θα χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ για τους άνω των 65.  

Εναλλακτικά, αντί της συμπλήρωσης του Εντύπου Β, οι πολίτες μπορούν να στέλνουν μήνυμα SMS στον αριθμό 8998, χωρίς χρέωση, με τη μορφή που καθορίζεται στο Παράρτημα με Οδηγίες που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα (https://www.pio.gov.cy/assets/pdf/newsroom/2020/03/24.3.2020-Παράρτημα για sms.pdf)  με τις οδηγίες αποστολής του. Από τις 31/03/2020 ΜΟΝΟ για τους κάτω των 65.

Κλείσιμο Χώρων – Επιχειρήσεων – Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται

Επίσης, από τις 6 μετά μεσημβρία της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 18 Μαΐου 2020 κλείνουν και οι ακόλουθοι χώροι:

 1. Πάρκα.
 2. Παιδότοποι.
 3. Ανοιχτοί χώροι αθλήσεως.
 4. Δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες.

Τερματίζονται οι λαϊκές αγορές, παζαράκια και η πλανοδιοπώληση.

Τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια, πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.  Θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά για το Πάσχα.

Απαγόρευση του εθίμου της «λαμπρατζιάς» με άμεση απομάκρυνση της ξυλείας ή άλλων υλικών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί προς τον σκοπό αυτό. Την ευθύνη εφαρμογής της απαγόρευσης φέρουν οι τοπικές Αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα αναστείλουν τις εργασίες τους, πλην των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται σε σχετικό Διάταγμα:

 • Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών.
 • Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων.
 • Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια οπτικών.
 • Τις επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
 • Τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
 • Τις επιχειρήσεις πώλησης ελαστικών.
 • Τις επιχειρήσεις εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων.
 • Τα καθαριστήρια.
 • Τις επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μεταφορών (κούριερ).
 • Τις επιχειρήσεις πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων.
 • Τις επιχειρήσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών).
 • Τις επιχειρήσεις εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, υλικών ή εξοπλισμού.
 • Τις επιχειρήσεις πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκινήτων οχημάτων.
 • Τα γραφεία τελετών (κηδειών).
 • Τα φυτώρια και ανθοπωλεία.

Νοείται ότι, όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων και των ανωτέρω, δύναται να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη για όσους παραβούν ή παρέβησαν τα μέχρι σήμερα εκδοθέντα Διατάγματα της Πολιτεία. Πέραν των όποιων άλλων ποινικών ευθυνών, στους παραβάτες θα επιβάλλεται εξώδικη ποινή ύψους 150 ευρώ. Από τις 31/03/2020 αυτό αναπροσαρμόζεται σε 300 ευρώ.

Στο μεταξύ όλοι οι πιο πάνω που θα κυκλοφορούν θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα και πιστοποιητικό για τους λόγους της μετακίνησής τους.

– – – – – – – – – – – – – –

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 750 € ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ:

Μπορείτε να βρείτε την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση επιδόματος ύψους €750 για κάλυψη εξόδων φοιτητών που φοιτούν σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού και δεν θα επιστρέψουν στην Κύπρο για την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, στο σύνδεσμο: http://enimerosi.moec.gov.cy/ypp10574 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14:00 της Τετάρτης, 22 Απριλίου 2020.

Στον πιο πάνω σύνδεσμο είναι αναρτημένος λεπτομερής οδηγός καθοδήγησης για συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας για απορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα είναι τα ακόλουθα: (+357) 22804002, 22804050, 22804053, 22804055. 

– – – – – – – – – – – – – –  

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ / ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ:

Από τις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020 και για περίοδο 14 ημερών (έχει επεκταθεί ως τις 21 Μαΐου 2020) απαγορεύονται όλες οι πτήσεις από τις χώρες που ανακοινώθηκαν στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου (περιλαμβάνεται και η Ελλάδα).

Μόνο στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη για τη μεταφορά των πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους ή για ολιγοήμερη παραμονή, για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε ναύλωση ειδικών πτήσεων από την Αθήνα και το Λονδίνο.

Τονίζεται, τέλος, ότι οι πολίτες που θα προσκομίζουν είτε ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορονοϊού είτε βεβαίωση από τις Διπλωματικές Αποστολές και για περίοδο 14 ημερών, θα παραμένουν απαραίτητα σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και τα οποία θα παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους.
Ανακοίνωση αναφορικά με την έκδοση Βεβαιώσεων για σκοπούς εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία από Διπλωματικές Αποστολές στο εξωτερικό εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο σημειώνει ότι οι βεβαιώσεις θα εκδίδονται ατελώς και ενθαρρύνει την υποβολή των αποδεικτικών στοιχείων στην αρμόδια Διπλωματική Αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια επαναπατρισμού, να επικοινωνούν στα τηλέφωνα:

(+357)  22801000 και 24841100 για να δώσουν τα στοιχεία τους.

Τα Προξενεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι:

 • στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, Αθήνα – τηλ. 37.34.800 ή 210.37.34.870)
 • στη Θεσσαλονίκη (Ελ. Βενιζέλου 8, Θεσσαλονίκη – τηλ 260.697).

Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας: http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2016.nsf/B264DBB0D253D184C225852F002611CB/$file/Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για έκδοση Βεβαιώσεων από ΔΑ 18032020.pdf

Η αίτηση για χορήγηση ιατρικού πιστοποιητικού για λόγους Δημόσιας Υγείας έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στον σύνδεσμο: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/press/20032020_2.pdf   ή  https://bit.ly/2wctwgh

Για όσους έκτακτα επιθυμούν να επιστρέψουν Κύπρο, μπορούν να εγγραφούν στο: www.connect2cy.gov.cy, και να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Για όσους φοιτητές λόγω εξετάσεων επιθυμούν να επιστρέψουν στους χώρους σπουδών τους, μπορούν να εγγραφούν στο: www.connect2cy.gov.cy, και να υποβάλουν σχετική αίτηση.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη λειτουργία, της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας για εγγραφή Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, με την ονομασία connect2cy και  απευθύνει έκκληση σε όλους τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό να εγγραφούν το συντομότερο μέσω της ιστοσελίδας www.connect2cy.gov.cy

Για όσους έκτακτα επιθυμούν να επιστρέψουν Κύπρο, μπορούν να εγγραφούν στο: www.connect2cy.gov.cy, και να υποβάλουν σχετική αίτηση.

– – – – – – – – – – – – – –  

– – – – – – – – – – – – – –  

ΔΙΑΦΟΡΑ LINK ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ:

(WORLD HEALTH ORGANISATION: COVID-19 PANDEMIC:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019)

 

ΕΛΛΑΔΑ: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

ή https://covid19.gov.gr/

 

ΚΥΠΡΟΣ: COVID-19

www.covid19.cy 

Ειδική ενημερωτική ιστοσελίδα για αποφάσεις, διατάγματα, στοιχεία για COVID-19, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟ:
https://www.pio.gov.cy/coronavirus/press/17032020_19.pdf 
  
ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:
https://www.pio.gov.cy/coronavirus/press/18032020_1.pdf

Για όσους έκτακτα επιθυμούν να επιστρέψουν Κύπρο, μπορούν να εγγραφούν στο: www.connect2cy.gov.cy, και να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Πύλη Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Κύπρου για τον Κορονοϊό

 

WHO: Corona virus – questions and answers (Q&A) 

COVID-19 Animation: What Happens If You Get Corona virus?

UN chief on Human Rights and COVID-19 Response and Recovery

–  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –

Η Ε.Κ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – COVID19

 

ΕΚΠΕ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ – COVID-19 για την πρώτη φάση

– ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ:

https://drive.google.com/open?id=1w5T-s8y5Y2UYZPPVxCqGrkGZOdCxsnDU

(Η Ενημέρωση επικαιροποιείται συχνά στο ίδιο link. Τελευταία ενημέρωση 09/04/2020)

 

 

ΕΚΠΕ: COVID19 – Δεύτερη φάση ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

(Η Ενημέρωση επικαιροποιείται συχνά στο ίδιο link)

https://drive.google.com/open?id=13a8MtKwsLldMPpTdJgO4Ri_r3XtIz7xl

 

Ε.Κ.Π.Ε.: “ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ”

Ε.Κ.Π.Ε.: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

(Προτάσεις για τις ώρες που ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ)

–  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –

ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:

Επικοινωνείτε με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τηλ. 210.37.34.800 ή 210.37.34.834.

Ακόμα μπορείτε να επικοινωνείτε με το Σωματείο μας στα e-mail: cyprusref.gr@gmail.com loizosloizos@yahoo.gr,   marineso80@hotmail.com    ή στο Φαξ:    211.790.51.59   (αναφέροντας το όνομα σας, κινητό και το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε).

 – – – – – – – – – – – – – –

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Σε συνέχεια Διατάγματος που εξέδωσε απόψε ο Υπουργός Υγείας αναφορικά με τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Μέχρι και τις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020, οποιοσδήποτε πολίτης που επιθυμεί να επιστρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίσει ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες πολιτών που μπορούν να εισέλθουν στη χώρα με την παρουσίαση ιατρικού πιστοποιητικού εξέτασης κορωνοϊού είναι:

(α) Κύπριοι πολίτες,

(β) νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία,

(γ) Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στην Δημοκρατία,

(δ) υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία / αποστολή δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων,

(ε) μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων από τρίτες χώρες για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο,

(στ) Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

2. Από το μέτρο προσκόμισης ιατρικού πιστοποιητικού εξαιρούνται οι ακόλουθες ομάδες:

(α) Πολίτες που έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, καθώς και τα άτομα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση και τη νοσηλεία τους,

(β) Πολίτες που ευρίσκονται στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή, για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους, και

(γ) Πολίτες που δικαιούνται να εισέλθουν με βάση την Συνθήκη της Βιέννης.

Όσοι εμπίπτουν στις πιο πάνω ομάδες, καλούνται να αποτίνονται στις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας (Πρεσβείες, Ύπατες Αρμοστείες, Προξενεία) για έκδοση βεβαίωσης, προσκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία (ιατρικές βεβαιώσεις από το Κέντρο όπου έτυχαν ιατρικής νοσηλείας, εισιτήριο αναχώρησης από την Κύπρο, κοκ), που να τεκμηριώνουν τους λόγους του ταξιδιού τους.

3. Από τις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020 και για περίοδο 14 ημερών απαγορεύονται όλες οι πτήσεις από τις χώρες που ανακοινώθηκαν στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

4. Από τις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020 και για περίοδο 14 ημερών οπότε και απαγορεύονται όλες οι πτήσεις, και μόνο στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη για τη μεταφορά των πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους ή για ολιγοήμερη παραμονή, για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε ναύλωση ειδικών πτήσεων από την Αθήνα και το Λονδίνο.

Τονίζεται, τέλος, ότι οι πολίτες που θα προσκομίζουν είτε ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού είτε βεβαίωση από τις Διπλωματικές Αποστολές και για περίοδο 14 ημερών, θα παραμένουν απαραίτητα σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και τα οποία θα παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους.

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/press/17032020_19.pdf

Για όσους έκτακτα επιθυμούν να επιστρέψουν Κύπρο, μπορούν να εγγραφούν στο: www.connect2cy.gov.cy, και να υποβάλουν σχετική αίτηση.

–  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε.Κ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ – COVID-19

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την Πανδημία του Κορονοϊού – COVID-19 σε όλο τον Κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς και στην Ελλάδα που ζούμε όπως επίσης και στην πατρίδα μας την Κύπρο επιβάλουν την σημερινή επικοινωνία μας μαζί σας: Απόδημοι Πρόσφυγες,  μέλη και φίλοι του σωματείου, καθώς και την Κυπριακή παροικία και τους φίλους και συγγενείς μας.

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος 74» με υπευθυνότητα μπροστά σε αυτή την κρίση, αναστέλλει κάθε προγραμματισμένη δράση (συνεδριάσεις, συγκεντρώσεις, κλπ.) και κάθε άλλη εκδήλωση:

 • 1η Απρίλη – Επέτειο Απελευθερωτικού Αγώνα,
 • Ενημέρωση για το Κυπριακό με ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας,
 • Αμμόχωστος – όραμα Επιστροφής,
 • Λευκωσία – τελευταία ημικατεχόμενη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και η Πράσινη Γραμμή,
 • Συγκέντρωση με εκπροσώπους της «Απόφασης Ειρήνης»,
 • Προβολή της Ταινίας «Λουλούδια και Σφαίρες»,
 • ΑΟΖ και Τουρκική προκλητικότητα, κ.ά.
 • Σύγκληση της εκλογο-απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης της Ε.Κ.Π.Ε.

Οι ανωτέρω εκδηλώσεις αναστέλλονται για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας για τον έλεγχο της μάστιγας του κορονοϊού. Με νεώτερη ανακοίνωση μας θα σας ενημερώσουμε πότε θα διεξαχθούν όταν αυτό καταστεί δυνατό.

Καλούμε  τα μέλη μας να συμμορφωθούν με τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για να προστατευτεί  πρώτα από όλα η υγεία τους και φυσικά η δημόσια υγεία και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες.

Συνιστούμε στα μέλη μας της απόδημης προσφυγικής νεολαίας, να απέχουν από κάθε εκλογική διαδικασία που άκριτα και επιπόλαια διοργανώνουν κάποια  Κυπριακά Σωματεία εν μέσω πανδημίας.

Καταγγέλλουμε το Προεδρείο της Ο.Κ.Ο.Ε., διότι με την αδράνειά του οργανώνει συναθροίσεις, δράσεις και επιτρέπει σε Σωματεία Κυπρίων ιδιαίτερα να εξαγγέλλουν και να οργανώνουν εκλογικές διαδικασίες για την απόδημη νεολαία, και έτσι να υπονομεύουν την συνολική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

(στην επιστολή επισυνάπτεται Ενημέρωση σχετικά με τον Κορονοϊό – COVID-19)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε.Κ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ – COVID-19

https://drive.google.com/open?id=1OWMHxEF4lfSuAmAwuLHOmfhAMcrJvUU7

 

–  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΔΗΜΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥΣ

   

Με ανακοίνωση του παροικιακού συνδυασμού που εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της ΕΚΠΕ και γιατρός, κατήγγειλε τουλάχιστον ως επιπόλαια και δόλια την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε) να προκηρύξει εκλογές για την απόδημη νεολαία, την προσεχή Κυριακή 15 Μαρτίου, εν μέσω πανδημίας.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη τα μέτρα που η επιστημονική κοινότητα εισηγήθηκε η κυβέρνηση και τα εντεταγμένα όργανα της πολιτείας και κάλεσε «τους ερασιτέχνες λοιμωξιολόγους» της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας να μην ολοκληρώσουν το έργο τους και να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Κάλεσε τα μέλη της νεολαίας να απέχουν από τις εκλογές και να παραμείνουν στα σπίτια τους, συμβάλλοντας στην αναχαίτιση της μάστιγας του κορωνοϊού και προστατεύοντας έτσι τους εαυτούς τους, τα μέλη των οικογενειών τους και πρωτίστως τους υψηλού κινδύνου πολίτες.
Μετά από αυτές τις πιέσεις και διάφορες παρεμβάσεις το ΔΣ της ΕΚΕ αναγκάστηκε να ΑΝΑΒΑΛΕΙ τις εκλογές.
Μετά από δύο χρόνια απαξίωσης του θεσμού της Νεολαίας ΕΚΕ και της Νεολαίας ΟΚΟΕ, (λόγω των παρεμβάσεων του ΔΣ της ΕΚΕ και του ΚΣ της ΟΚΟΕ), οι δύο αυτοί θεσμοί παρουσίασαν μηδενικό έργο (πλην μερικών αναμνηστικών φωτογραφιών) σε αντίθεση με το παρελθόν (πολιτιστικές δράσεις, εθελοντικές και περιβαλλοντικές δράσεις, γνωριμία της απόδημης νεολαίας με την Κυπριακή διάλεκτο, εκθέσεις για τους αγνοούμενους, κοινές δράσεις με άλλες πανελλαδικές οργανώσεις νεολαίας, δραστηρια συμμετοχή στην ΝΕΠΟΜΑΚ, κ.ά.). Η όλη προσπάθεια αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας ποδηγέτησης της απόδημης Νεολαίας, που θεωρείται ότι είναι «καλύτερο να μην κάνει τίποτα», φτάνει να ελέγχεται από τις δυνάμεις της «πλειοψηφίας» στα σώματα αυτά.
Για μια ακόμη φορά το σωματείο των Προσφύγων (ΕΚΠΕ) που εκ του Καταστατικού και του Κανονισμού της ΟΚΟΕ έχει λόγο και ρόλο στην διοργάνωση των αρχαιρεσιών αυτών προκλητικά αγνοήθηκε.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ:

Avaaz- please sign: Join the call of the UN Secr. General for an immediate global ceasefire now more than ever due to the Covid-19 pandemy

https://secure.avaaz.org/campaign/en/global_ceasefire_52/

COVID-19: Έκκληση Αντόνιο Γκουτέρες, Γ.Γ. του ΟΗΕ για παγκόσμια εκεχειρία

– – – – – – – – – – – – – – – – –

– – – – – – – – – – – – – – – – –

ΕΚΠΕ: COVID19 – 2η ΦΑΣΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ:

 

ΕΚΠΕ: Πανδημία Κορονοϊός – Covid19

https://www.cyprusref.gr/pandimia-koronoios-covid-19/

Για την πρώτη φάση «Μένουμε Σπίτι» διαβάστε την ενημέρωση μας:

https://drive.google.com/open?id=1w5T-s8y5Y2UYZPPVxCqGrkGZOdCxsnDU

ΕΚΠΕ: ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:

https://www.cyprusref.gr/mouseia/

 

ΕΚΠΕ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ:  https://www.cyprusref.gr/kypriaki-dialektos/

– – – – – – – – – – – – – – – – –

 

ΦΑΣΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Η φάση αυτή υλοποιείται με διάφορα ΣΤΑΔΙΑ.

ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ 2ΗΣ ΦΑΣΗΣ –  ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ  ΑΡΣΗΣ  ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ: 

Σημείο προς σημείο τι θα ισχύει από τις 4 Μαΐου

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την χρήση μάσκας

Πώς θα επιστρέψουμε στη «νέα κανονικότητα». Οδηγίες και συμβουλές για το σπίτι, το γραφείο και τις παραλίες

 

A’ ΣΤΑΔΙΟ (4 – 20 ΜΑΪΟΥ 2020): 

Α. Τομέας Οικονομίας.

(i) Από τις 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στον κατασκευαστικό τομέα και όλων των παρεμφερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που τον στηρίζουν.

(ii) Επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων. Νοείται ότι η λειτουργία τους θα διέπεται από τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας όπως θα καθοριστούν από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

(iii) Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές, η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια, πάντοτε υπό τους όρους που θα περιλαμβάνουν οι σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

(iv) Επαναλειτουργούν τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.

Β. Τομέας Δημοσίου

Από τις 4 Μαΐου, πλήρης λειτουργία του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, με επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους. Εξαιρούνται όσοι εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες όπως ορίζονται στον νέο αναθεωρημένο κατάλογο που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας.

(i) Όσοι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών, θα τυγχάνουν του δικαιώματος αδείας μέχρι την επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Νοείται ότι κατά την διάρκεια της απουσίας τους υποχρεούνται να εκτελούν τα όποια καθήκοντα τους ανατίθενται με τη μέθοδο της τηλεργασίας.

(ii) Με την ίδια μέθοδο θα εργάζονται και τα άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν θα επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους.

(iii) Με την επάνοδο των υπαλλήλων του Δημοσίου, καθίσταται δυνατή η λειτουργία των δικαστηρίων, σύμφωνα με αποφάσεις που θα ληφθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Γ. Τομέας Παιδείας

(i) Δίδοντας προτεραιότητα στην ανάγκη επαρκούς προετοιμασίας των τελειόφοιτων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης, αποφασίστηκε η επιστροφή τους στις σχολικές μονάδες από τις 11 Μαΐου. 

Σε σχετικές ανακοινώσεις, καθώς και αναφορές για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα προβεί ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Νοείται πως μέχρι της πλήρους επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων θα συνεχίσει η τηλεκπαίδευση.

Δ. Δημόσια Υγεία

Στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, από τις 4 Μαΐου αίρονται μερικώς οι περιορισμοί με βάση τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και επαναλειτουργούν πλήρως τα οδοντιατρικά κέντρα.

Ε. Ατομικές Ελευθερίες 

Όσον αφορά τις ατομικές ελευθερίες και τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

(i) Αυξάνεται ο αριθμός μετακινήσεων σε τρεις την ημέρα με αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS). Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διακίνησης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

(ii) Επιτρέπεται από τις 4 Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων.

Συνεχίζει να ισχύει το διάταγμα για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

(iii) Επιτρέπεται η ατομική άσκηση (περπάτημα, κολύμβηση στην θάλασσα, ποδηλασία κ.τ.λ.), σε ανοιχτούς χώρους, σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμους εντός πάρκων, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα. Εξαιρείται από τον εν λόγω περιορισμό τα ανήλικα τέκνα.

Πάρκα, παιχνιδότοποι και άλλοι ανοιχτοί χώροι παραμένουν κλειστοί.  

ΣΤ. Αθλητισμός

Από τις 4 Μαΐου, επιτρέπεται η χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.  

Ιδού το έντυπο με τις αλλαγές στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις 

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις από Επαρχία σε Επαρχία 

Μερική άρση των περιοριστικών μέτρων από σήμερα – Ποιες οι υποχρεώσεις των εργαζομένων 

Α’ Στάδιο – Προαπαιτούμενα για επιβάτες που ταξιδεύουν στην Κ.Δ. 

Β’ Στάδιο – Προαπαιτούμενα για επιβάτες που ταξιδεύουν στην Κ.Δ. 

Ταξιδιωτική οδηγία: Για ποιες χώρες συστήνεται προσοχή (λίστα) 

Έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών από το ΥΠΕΞ με επιδημιολογική εκτίμηση κινδύνου  

Επαναλειτουργία αεροδρομίων – Ποιες χώρες βρίσκονται στις λίστες Α και Β και ποια τα προαπαιτούμενα 

H Kύπρος περνά σήμερα στο γ΄ στάδιο χαλάρωσης – Τι επαναλειτουργεί 

Νέο κύμα χαλάρωσης – Ανοίγουν αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα

 

Β’ ΣΤΑΔΙΟ (18 ΜΑΪΟΥ – 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020):

Υπό την αίρεση των πιο πάνω, τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το δεύτερο στάδιο, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: 

Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει.

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Από την 18η Μαΐου επιτρέπονται οι προπονήσεις ομαδικών αθλημάτων μόνο σε ανοιχτούς χώρους, με βάση τα πρωτόκολλα που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι και για τις δύο κατηγορίες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων δεν επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών.

Επίσης:

 1. Από την 21η Μαΐου, αίρονται όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.
 2. Ελεύθερη θα είναι η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κ.τ.λ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.
 3. Επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων που θα εκδώσει το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας.
 4. Από την 21η Μαΐουεπαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής.
 5. Από την 1η Ιουνίου:

(i) Επιτρέπεται η λειτουργία και πρόσβαση στις οργανωμένες παραλίες.

(ii) Τίθενται σε πλήρη λειτουργία τα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.

(iii) Θα επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι.

(iv) Επαναλειτουργούν τα πρακτορεία στοιχημάτων.

Τουρισμός: Στις 15 Ιουνίου η Κύπρος θα είναι έτοιμη να «ανοίξει» 

Ανοίγουν πιο νωρίς οι παραλίες – Ανακοίνωσε επιπλέον χαλαρώσεις η Κυβέρνηση 

Euronews – Κύπρος: Τα νέα μέτρα άρσης των περιορισμών – Ανοίγουν από Σάββατο εκκλησίες και παραλίες

Τι θα ισχύει για όσους επαναπατρίζονται από σήμερα – Θα μπορούν να μένουν σε ξενοδοχεία 

Καταργείται από σήμερα η υποχρεωτική καραντίνα και μετατρέπεται σε αυτοπεριορισμό 

Οδικός χάρτης για επανεκκίνηση των αεροδρομίων και του τουρισμού 

Υφ. Τουρισμού: Δεν είναι απόλυτη η λίστα των 19 χωρών – Από βδομάδας νέες προσθήκες

Με πιστοποιητικό για Covid-19 η διέλευση από οδοφράγματα 

Οι 2 φάσεις restart των αεροδρομίων και οι 2 κατηγορίες χωρών. Πότε θα απαιτείται τεστ

Σε συνέχεια των σημερινών αποφάσεων που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που αίρονται το επόμενο διάστημα, και κατόπιν σωρείας ερωτημάτων όσον αφορά στο καθεστώς των συναθροίσεων και συγκεκριμένα των μαζικών συναθροίσεων, όπως είναι οι γάμοι, οι βαφτίσεις, οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, οι ιδιωτικές συνάξεις και οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι, στη βάση των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, εξακολουθεί να υφίσταται ο περιορισμός της συνάθροισης των 10 ατόμων.
Λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους επιδημιολγικούς δείκτες και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της νόσου COVID-19, το Υπουργείο Υγείας προτίθεται όπως προχωρήσει σε διαφοροποιήσεις της πιο πάνω πρόνοιας ως ακολούθως:
 1. Από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουλίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 50 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 100 άτομα σε εξωτερικό χώρο, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσον αφορά άτομο ανά τετραγωνικά μέτρα.
 2. Από 7 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 150 άτομα σε εξωτερικό, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσον αφορά άτομο ανά τετραγωνικά μέτρα.
 3. Από την 1η Σεπτεμβρίουαίρονται οι περιορισμοί στον μέγιστο αριθμό, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα Διατάγματα που θα βρίσκονται σε ισχύ τη δεδομένη στιγμή.
Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι για τα πιο πάνω σημεία 1 και 2, δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη μαζική συνάθροιση και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο.
Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι, εφόσον τηρούνται τα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο μέγιστος αριθμός ατόμων καθορίζεται πιο πάνω ανεξαρτήτως του μεγέθους του χώρου.

 

 

Γ’ ΣΤΑΔΙΟ:  (9 ΙΟΥΝΙΟΥ – 13 ΙΟΥΛΙΟΥ)

Υπό την αίρεση των πιο πάνω, τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το τρίτο στάδιο, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Εμπορικά Κέντρα/Πολυκαταστήματα.
 • Αεροδρόμια/Αεροπορικές Εταιρείες – σταδιακά και υπό όρους.
 • Λιμάνια, εξυπηρέτηση και κρουαζιερόπλοιων.
 • Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Ξενοδοχεία.
 • Παραλίες: Προϋπόθεση η διατήρηση απόστασης ασφαλείας.
 • Θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρου.
 • Γυμναστήρια.
 • Αθλητικά Πρωταθλήματα (χωρίς φιλάθλους).
 • Καλοκαιρινά προγράμματα σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 

Μέτρα Διακίνησης
Κατάργηση όλων των περιορισμών

Το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ενέκρινε το σχέδιο δράσης, που ετοιμάστηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή, για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις από και προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τη λειτουργία των Αεροδρομίων και Ξενοδοχείων.
To Σχέδιο Δράσης προνοεί 2 φάσεις για άνοιγμα των αεροδρομίων και επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες ως ακολούθως:
Από την Τρίτη 9 Ιουνίου η συνδεσιμότητα της Κύπρου με άλλες χώρες επανέρχεται με το άνοιγμα των αεροδρομίων της χώρας μας και την έναρξη των πτήσεων προς 19 χώρες από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Το άνοιγμα γίνεται σε δύο φάσεις με την πρώτη να ξεκινάει από τις 9 μέχρι τις 19 για τις χώρες: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία και η δεύτερη από τις 20 Ιουνίου για τις χώρες: Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία.
Όσοι προέρχονται από τις πιο πάνω χώρες θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, και ο οποίος έλεγχος να διεξήχθη εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.
Οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι την γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.
Από τις 20 Ιουνίου οι επιβάτες προερχόμενοι από χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.
Για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ότι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, και ο οποίος να έλεγχος διεξήχθη εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.
Οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι την γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.
Για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες ανά πάσα στιγμή, θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο με επιβάτες οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι, νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο και σε άτομα στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα και ο οποίος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση. Εναλλακτικά ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την άφιξη στην Κύπρο.
Σε αυτή την περίπτωση οι επιβάτες θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδειχτεί για 1 μέρα ή μέχρι την εξαγωγή του αποτελέσματος.
Όλοι οι επιβάτες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, θα μεταβαίνουν σπίτι τους για 14 μέρες σε αυτοπεριορισμό.
Το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου, καθώς και το κόστος της καραντίνας/αυτοπεριορισμού και μεταφορικών εκεί όπου υπάρχει θα το καταβάλλει ο επιβάτης
Σε χώρες όπου τεκμηριωμένα οι αρχές αδυνατούν να παρέχουν υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων για εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς Κύπρο θα παρέχεται η υπηρεσία στην Κύπρο κατά την άφιξη.
Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων των χωρών προκειμένου να επικαιροποιείται η ταξινόμηση χωρών στις σχετικές κατηγορίες. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και άλλες χώρες.
Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 στις 6:00 π.μ. καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα και όλοι όσοι σήμερα φιλοξενούνται στους χώρους καραντίνας θα μεταβούν σπίτι τους για αυτοπεριορισμό για τις υπόλοιπες μέρες που υπολείπονται ανάλογα με την κατηγορία της χώρας από την οποία προήλθαν.

Καταργείται από σήμερα η υποχρεωτική καραντίνα και μετατρέπεται σε αυτοπεριορισμό

Οδικός χάρτης για επανεκκίνηση των αεροδρομίων και του τουρισμού

Υφ. Τουρισμού: Δεν είναι απόλυτη η λίστα των 19 χωρών – Από βδομάδας νέες προσθήκες

Με πιστοποιητικό για Covid-19 η διέλευση από οδοφράγματα

Οι 2 φάσεις restart των αεροδρομίων και οι 2 κατηγορίες χωρών. Πότε θα απαιτείται τεστ

Πτήσεις και από χώρες εκτός των δύο κατηγοριών μόνο για Κύπριους

Αναλυτικά οι χαλαρώσεις της γ’ φάσης

 

Δ’ ΣΤΑΔΙΟ: (14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ)  

Υπό την αίρεση των πιο πάνω, τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το τέταρτο στάδιο, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Θέατρα και σινεμά κλειστού χώρου.
 • Φεστιβάλ και Συναυλίες.
 • Καζίνο.
 • Παιδότοποι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Έτσι θα λειτουργήσουν τα αμφιθέατρα – Oδηγία Υπ. Yγείας

Υπ. Μεταφορών: Επαναπατρισμός και από χώρες εκτός Α και Β κατηγορίας

Τα 4 στάδια της άρσης των περιορισμών

 

– – – – – – – – – – – – – – – – –

ΕΛΛΑΔΑ: ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ 2ΗΣ ΦΑΣΗΣ –  ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ  ΑΡΣΗΣ  ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ: 

Το πλάνο άρσης μέτρων στην Ελλάδα… Καταργούνται τα sms, άνοιγμα εκκλησιών και επιστροφή τελειόφοιτητων στα θρανία

Η χρήση της μάσκας μπαίνει στη ζωή μας

Ελλάδα: Όλες οι ρυθμίσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων – Υποχρεωτικά μάσκα στα ΜΜΜ

Μητσοτάκης: Τέλος τα έγγραφα βεβαίωσης μετακίνησης και το SMS – Όλο το πλαίσιο της επόμενης ημέρας

«Μέχρι την Κυριακή μένουμε σπίτια μας, από Δευτέρα κινούμαστε προσεκτικά»

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Από 1η Ιουνίου ανοίγουν πάλι καφέ και εστιατόρια – Τα 7 στάδια χαλάρωσης των μέτρων

 

Α’ ΣΤΑΔΙΟ (ΑΠΟ 4 ΜΑΪΟΥ)

Η κατάργηση της απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων με τη γραπτή άδεια και τα γραπτά μηνύματα από τις 4 Μαΐου ανακοινώθηκε, διευκρινίζοντας όμως ότι παραμένει σε ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ο περιορισμός στην κυκλοφορία εκτός νομού κατοικίας.

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και τη θάλασσα, όμως οι οργανωμένες παραλίες παραμένουν κλειστές.

Όσον αφορά στις εκκλησίες, οι ιεροί ναοί ανοίγουν από 4 Μαΐου για ατομική λατρεία.

Από τις 4 Μαΐου θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, οπτικά, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών, εταιρείες που πωλούν φυτά.  Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

Τονίζεται ότι στα καταστήματα έως 20 τ.μ επιτρέπεται η παρουσία έως 4 ατόμων – για άνω των 100 τ.μ. μέχρι 12 ατόμων + ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

Απελευθερώνεται η μετακίνηση για κλάδους λαϊκών αγορών από περιφέρεια σε περιφέρεια.

 

Β’ ΣΤΑΔΙΟ (ΑΠΟ 11 ΜΑΪΟΥ)

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει στις 11 Μαΐου, εξαιρουμένων των εμπορικών κέντρων που θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, «θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων».

Στις 11 Μαΐου, ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, επανέρχονται στις λαϊκές αγορές τα βιομηχανικά είδη και επανεκκινούν τη λειτουργία τους οι σχολές οδηγών με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ως προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα ξαναμπούν στις αίθουσες στις 11 Μαΐου.

 

Γ’ ΣΤΑΔΙΟ (ΑΠΟ 18 ΜΑΪΟΥ)

Στους Ιερούς Ναούς και Εκκλησίες από τις 17 Μαΐου «οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».

Επιτρέπεται η κυκλοφορία εκτός νομού κατοικίας (τα νησιά εξαιρούνται για μη μόνιμους κατοίκους).

Στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, ενώ δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Αυτά, «ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Στις 18 Μαΐου αρχίζουν πάλι να λειτουργούν ζωολογικά πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι, και πρακτορεία ΟΠΑΠ αλλά για τα τελευταία ειδικά με αυστηρούς κανόνες. Δεν θα επιτρέπονται καθήμενοι και θα μπορούν έως 4 άτομα ανά 20 τετραγωνικά κοκ.

 

Δ’ ΣΤΑΔΙΟ (ΑΠΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ)

Για την εστίαση, η δραστηριότητά της ξεκινά από την 1η Ιουνίου υπό προϋποθέσεις, όπως και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Έτσι, εστιατόρια και καφετέριες θα μπορούν να λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τραπεζιών και stand, θα επιτρέπεται μόνο ένας πελάτης ανά τρία τετραγωνικά, ενώ σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι τέσσερα άτομα.

Την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εργαζόμενους και πελάτες.

Την ίδια ημερομηνία θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Επίσης, εντός του Ιουνίου «θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα», όμως είναι «απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές».

Παγκόσμια είδηση το άνοιγμα της Ακρόπολης. «Από σήμερα υποδέχεται ξανά επισκέπτες» 

Έως το τέλος Μαΐου η υποχρεωτική καραντίνα για όσους έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα 

Εμπορικά κέντρα και καταστήματα εστίασης: Έτσι ανοίγουν – Όλες οι ρυθμίσεις 

Μειώσεις ΦΠΑ σε καφέ, τσάι, αναψυκτικά και εισιτήρια – Φοροελαφρύνσεις για να πάρει «ανάσα» ο τουρισμός

Euronews: Ελλάδα: Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί

 

Ε – Στ – Ζ’ ΣΤΑΔΙΟ

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Οι 19 χώρες που θα στείλουν πρώτες τουρίστες στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου 

«Γέφυρα» προσωρινών μέτρων με τρεις πυλώνες ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Η Ελλάδα «ανοίγει» ξανά τα σύνορα από 15/6 – Η λίστα των πρώτων 29 χωρών

«Γέφυρα» προσωρινών μέτρων με τρεις πυλώνες ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ελλάδα: Πού ανοίγουν τα σύνορα από την 1η Ιουλίου – Ποια είναι τα πρωτόκολλα

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το κάθε επόμενο στάδιο θα ξετυλίγεται ανά εβδομάδα με αξιολόγηση ανά 24ωρο από ένα Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας «μέχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μία αποτελεσματική θεραπεία». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «κάποιοι δεν μπορεί παρά να νοσήσουν. Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Όποιος, λοιπόν, σε λίγο θα κλείνει πίσω του την πόρτα του σπιτιού, ταυτόχρονα θα ανοίγει την πόρτα της ευθύνης. Από την υπομονή, θα περνά στην επιμονή. Και από την αντοχή, στην προσοχή. Γιατί μόνο έτσι ο κίνδυνος θα συρρικνώνεται».

Αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον θα έχει προκλήσεις με μια κρίση βαθιά και παγκόσμια, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε για λεπτομέρειες σε ομιλία του στη Βουλή. Κάλεσε όμως πολίτες και Πολιτεία «να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Και το Κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή. Μέσα στην τελευταία δοκιμασία γεννήθηκε μια νέα αισιοδοξία. Μία ανανεωμένη εθνική αυτοπεποίθηση».

«Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής». Όπως το είπαμε: «Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ’ όλα, μένουμε Ασφαλείς».

Σε ποιους κλάδους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Ελλάδα: Ανακοινώθηκε επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας

Covid-19: Σε αυτές τις χώρες κλείνει τα σύνορά της η ΕΕ 

Ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές μέχρι το τέλος Αυγούστου

– – – – – – – – – – – – – – – – –