Τα Κατεχόμενα μας

ΕΓΙΝΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. : ΚΥΘΡΕΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – « Η Κυθρέα σήμερα – Όραμα για επιστροφή » – 04/03/2019

Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ

.

.

Πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων – “Κύπρος 74” (Ε.Κ.Π.Ε.) σε συνεργασία με το Δήμο Κυθρέας με θέμα: «Η Κυθρέα σήμερα – Όραμα επιστροφής».

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σοφία Βούλτεψη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, η Νομαρχιακή σύμβουλος κ. Αγγελική Λεβέντη εκ μέρους της περιφερειάρχου κ. Ρένας Δούρου, εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πρωτοβουλίας Ειρήνης “Έτος Κύπρου” και ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Αδάμου.

 

Οι ομιλητές κ. Πέτρος Καρεκλάς Δήμαρχος Κυθρέας, κ. Χρήστος Λαμπρίας Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Νέου Χωριού Κυθρέας και εκπρόσωπος της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας, και κ. Λοϊζος Λοϊζος Πρόεδρος της Ε.Κ.Π.Ε., αναφέρθηκαν στη σημασία των εκδηλώσεων που γίνονται με το ίδιο θέμα “Όραμα επιστροφής” και τόνισαν την ανάγκη εμπλοκής της νεολαίας, στην προσπάθεια αναζωογόνησης της μνήμης για τα κατεχόμενα και του πόθου επιστροφής. Το δεύτερο αυτό οδοιπορικό αναφερόταν στον κατεχόμενο Δήμο της Κυθρέας και τις κατεχόμενες κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας.

Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” με το νέο οδοιπορικό στα κατεχόμενα επιδιώκει όχι για να θυμηθούν ξανά όλοι την εισβολή του 1974 και την συνεχιζόμενη κατοχή και να κλάψουν πάνω στα χαλάσματα και τα κατάξερα περιβόλια με τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές, τη στερεμένη πηγή του Κεφαλόβρυσου, αλλά τι πρέπει να ανακτηθεί και πως πρέπει να διεκδικηθεί συνολικά το δικαίωμα επιστροφής όλων των εκτοπισμένων. Είναι εκδήλωση για να οπλιστούν όλοι με πείσμα αποφασιστικότητα για αγώνα ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ σε βραχύ ορίζοντα. Επεσήμαναν την ανάγκη για άμεσο τερματισμό της κατοχής πριν εκλείψει και η τελευταία γενιά βιωματικών προσφύγων.

Επανέλαβαν για ακόμη μια φορά ότι η μη λύση δεν αποτελεί λύση, αλλά εδραίωση της κατοχής και της διχοτόμησης. Μια λύση που προώθησαν από το 1977 όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που να στηρίζεται στην Ομοσπονδία, στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και την κατάργηση των εγγυήσεων, του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης του 1960, και την αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων, για μετατροπή της Κύπρου σε ένα φυσιολογικό κράτος, όπως επεσήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Π.Ε “Κύπρος 74” κ. Λοϊζος Λοϊζος ευχαρίστησε δημόσια το Ρ.Ι.Κ. και ιδιαίτερα την δημοσιογράφο κ. Γιάννα Ιακώβου για την προβολή της εκδήλωσης και γενικά για την παρουσίαση του αγώνα του προσφυγικού κόσμου μέσα από την εκπομπή “Κύπριοι του Κόσμου”.  

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΘΡΕΑ

 (Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Λήμμα “Φωτογραφίες”)