Τα Κατεχόμενα μας

ΕΓΙΝΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε.: ΜΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΟΡΦΟΥ – «Η Μόρφου σήμερα – Όραμα για επιστροφή» – 14/12/2018

Δ Ε Λ Τ Ι Ο      Τ Υ Π Ο Υ

.

.

Πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2018 στο Σπίτι της Κύπρου εκδήλωση αφιερωμένη στη Μόρφου και τις κατεχόμενες κοινότητες του διαμερίσματος Μόρφου με τίτλο: «Η Μόρφου σήμερα – Όραμα για επιστροφή», την οποία συνδιοργάνωσαν η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” (Ε.Κ.Π.Ε.) και ο Δήμος Μόρφου.

Ήταν μια εκδήλωση με ένα μήνυμα καρτερίας, εγρήγορσης και αισιοδοξίας για επιστροφή στην κατεχόμενη Μόρφου. Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” εγκαινίασε ένα νέο οδοιπορικό στα κατεχόμενα όχι για να θυμηθούν ξανά όλοι την εισβολή του 1974 και την συνεχιζόμενη κατοχή και να κλάψουν πάνω στα χαλάσματα και τα κατάξερα περιβόλια με τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές, αλλά τι πρέπει να ανακτηθεί και πως πρέπει να διεκδικηθεί συνολικά το δικαίωμα επιστροφής όλων των εκτοπισμένων. Είναι εκδήλωση για να οπλιστούμε με πείσμα αποφασιστικότητα για αγώνα ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ σε βραχύ ορίζοντα.

Ξεκινώντας το οδοιπορικό από την πόλη και την περιφέρεια της Μόρφου τονίσθηκε η σημασία που αποδίδεται στην συμπερίληψη της Μόρφου και της Αμμοχώστου στην υπό Ε/Κ διοίκηση συνιστώσας πολιτείας της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι διότι όλοι κατάγονται από εκεί, αλλά διότι αυτό επιβάλλει η βιωσιμότητα της λύσης από κάθε άποψη. Οικονομική, οικιστική, επανεγκατάσταση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού προσφύγων και δυνατοτήτων ανάπτυξης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Π.Ε. κ. Λοίζος Λοίζος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μορφώ Ελλάδας κ. Κώστας Σωφρονίου. Ακολούθησε παρέμβαση από τους συντονιστές της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» κ. Τάκη Χατζηδημητρίου (Συμπρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής για της διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και κ. Sener Elcil (ΓΓ της συντεχνίας Τ/Κ δασκάλων KTOS).

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Μόρφου κ. Βίκτωρας Χατζηαβραάμ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας και Κοινοτάρχης Μάσσαρι Μόρφου Δρ. Λευτέρης Αντωνίου.

Όσοι χαιρέτισαν και ομίλησαν αναφέρθηκαν στο ότι η μη λύση δεν αποτελεί επιλογή. Το μόνο που κρατά στη ζωή τη μικρή μας Κύπρο είναι η ελπίδα της επανένωσης της. Η διχοτόμηση, όπως και η αφελής τοποθέτηση «εμείς εδώ και οι άλλοι εκεί», θα αποτελέσουν δυστυχώς την ταφόπλακα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσο πιο σύντομα αυτό γίνει αντιληπτό, τόσο πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να επιβιώσει η Κύπρος ως κράτος και ως λαός. Η μη λύση του Κυπριακού, σημαίνει την παράταση και εν τέλει τη μονιμοποίηση της παρουσίας της Τουρκίας στην περιοχή. Ως εκ τούτου, όποιοι θεωρούν ότι η ζωή θα συνεχίσει να προχωρά ανεπηρέαστη ή ότι για παράδειγμα οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα ολοκληρωθούν, το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι εθελοτυφλούν.

Τόνισαν την ανάγκη άμεσης συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για εξεύρεση εφικτής, δίκαιης και της καλύτερης δυνατής υπό τις συνθήκες λύσης του Κυπριακού, πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στις παραμέτρους του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε κ. Γκουτιέρες, και ευχήθηκαν η τελευταία πρωτοβουλία του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών με την αποστολή της κας Λούτ, θα φέρει επιτέλους αποτέλεσμα και θα επαναρχίσει ο διάλογος που θα φέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ελλήνων κ. Μάριος Γεωργιάδης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου κ. Νικολάου Βούτση, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης εκπρόσωποι αδελφοποιημένων Δήμων, εκπρόσωποι της Υπουργού κ. Κατερίνας Παπακώστα, ο κ. Παν. Κοντός της Επιτροπής Κύπρου του Εθν. & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ο Ακαδημαϊκός κ. Νίκος Κονομής, ο κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Έτος Κύπρου», ο κ. Πάνος Τριγάζης από το ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενημέρωση από τον Πολεοδόμο του Δήμου Μόρφου κ. Βύρωνα Ιωάννου, που παρουσίασε περίληψη της μελέτης: «Η Μόρφου κατά την περίοδο 2008 – 2018. Δυνατότητες και προκλήσεις για την ανασυγκρότηση της πόλης».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΛΟΙΖΟΥ ΛΟΙΖΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Κ.Π.Ε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ SENER ELCIL

ΟΜΙΛΙΑ ΒΙΚΤΩΡΑ ΧΑΤΖΗΑΒΡΑΑΜ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΡΦΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΟΡΦΟΥ ΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

FACEBOOK

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

«Η Μόρφου σήμερα- Όραμα για επιστροφή»

ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ από το ΡΙΚΣΑΤ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ:

http://cybc.com.cy/video-on-demand/ρικ-1/κύπριοι-του-κόσμου/episodes/κύπριοι-του-κόσμου-19-01-19/

 (Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Λήμμα “Φωτογραφίες”)