ΑΡΧΙΚΗ Κυπριακό Τα Κατεχόμενα μας

ΒΑΡΩΣΙΑ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ “ΑΝΟΙΓΜΑ” ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

.

.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου καταδίκασε τις απαράδεκτες ενέργειες Τούρκων και Τουρκοκύπριων πολιτικών για την Αμμόχωστο, σε ψήφισμα που επιδόθηκε σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου και ακολούθησε καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι το Συμβούλιο καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες που σχεδιάστηκαν από τους Οζερσάϊ και Τατάρ, με τη σύμπραξη του βαθέως κράτους της Τουρκίας, με προφανείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς.

Αναφέρει, επίσης, πως ενέργειες που αφορούν την Αμμόχωστο και δεν συνάδουν με τις πρόνοιες των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δημιουργούν ένταση και εκτρέπουν το Κυπριακό από τη συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου τονίζει παράλληλα ότι οι ενέργειες αυτές επιφέρουν καίριο πλήγμα στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και υποσκάπτουν την προοπτική για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Προτρέπει την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις να αντιδράσουν αμέσως και δυναμικά απέναντι στα νέα τετελεσμένα και σημειώνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο προωθεί εκ νέου σειρά μέτρων και ενεργειών, σε συνεργασία με τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου.

15/02/2020

 

 

Ακιντζί: Λάθος η συζήτηση για το Βαρώσι και λόγω συγκυριών

Τα κλειστά Βαρώσια δεν πρέπει να μείνουν αδρανή σίγουρα, ωστόσο θα έχει νόημα να συζητηθεί το θέμα εντός του διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιπαράθεση με τα ΗΕ, με έναν τρόπο που θα συμβάλλει στην επίτευξη λύσης, δήλωσε σε ανάρτηση – σχόλιο για την σημερινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Βαρώσι, στην περίκλειστη πόλη από Τούρκος και Τ/κ πολιτικούς και άλλους, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Τ/κ ηγέτης που δεν προσκλήθηκε και δεν παρέστη σε αυτή την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας εντός του Βαρωσίου, ανέφερε ότι εάν η προσέγγιση για το θέμα των Βαρωσίων δεν είναι αυτή που προανέφερε, αυτή η ενέργεια που γίνεται πριν από τις «εκλογές», είτε όσον αφορά τους στόχους που όλοι μπορούν να καταλάβουν με ευκολία, είτε λόγω του εύρους των συμμετεχόντων και της χρονικής συγκυρίας «είναι πολύ λάθος. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα εξυπηρετήσει τον στόχο που επιθυμείται».

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε αρχικά στη σύσκεψη που είχε γίνει στο «προεδρικό» τον Ιούλιο του 2017 όταν είχε αποφασιστεί η πρωτοβουλία – όπως είπε – για τους Μαρωνίτες και είχε συμφωνηθεί τότε να γίνει περεταίρω μελέτη του πολύπλοκου θέματος των Βαρωσίων. Τότε, πρόσθεσε, είχαν προσκληθεί όλα τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα, στην παρουσία κα του Τούρκου ΥΠΕΚ. Στην πορεία, εξήγησε, η τότε 4κομματική «κυβέρνηση» δεν προχώρησε με το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών, ενώ η νυν «κυβέρνηση» ανακοίνωσε χωρίς καμία διαβούλευση με την «προεδρία» την πρωτοβουλία για τα Βαρώσια πέρυσι το καλοκαίρι.

15/02/2020

Αμμόχωστος: Εκδήλωση διαμαρτυρίας Τ/κ – “Προβοκάτσια η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης”

Στις 10.30 πραγματοποιήθηκε στο «τμήμα φόρου και εσόδων» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η εκδήλωση διαμαρτυρίας τ/κ οργανώσεων και κινημάτων για την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Βαρώσι, ενώ σημειώθηκε σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και «αστυνομικών» του ψευδοκράτους, όταν οι πρώτοι θέλησαν να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη για να παρακολουθήσουν και αυτοί τη συζήτηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της Λεωφόρου Ευαγόρου, που οδηγεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Είχε ως τίτλο «Όχι στην προβοκάτσια στο Βαρώσι» και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι της τ/κ Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, της Αριστερής Κίνησης, των κομμάτων Νέα Κύπρος και Ενωμένη Κύπρος, της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, των εργαζομένων στον Τύπο Basın-Sen και της συντεχνίας εργαζομένων, DEV-İŞ.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, KTÖS, Μπουράκ Μαβίς δήλωσε ότι η Αμμόχωστος δεν είναι μια πόλη που μιλάει μόνο τουρκικά, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και σημείωσε την παρουσία και ε/κ Αμμοχωστιανών. «Αμμοχωστιανοί δεν είναι μόνοι αυτοί που μιλούν τούρκικα», είπε.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπως αναφέρεται σε τ/κ ιστοσελίδες, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το «τμήμα φόρου και εσόδων» και πορεύθηκαν προς την περίκλειστη πόλη, η είσοδος όμως ήταν κλειστή και στην περιοχή υπήρχε «αστυνομική δύναμη» που του απαγόρευσε να προχωρήσουν, κάτι που οδήγησε σε μικροένταση ορισμένων με τους «αστυνομικούς».

15/02/2020

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να έχει ως γνώμονά της, την απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Αμμοχώστου καθώς και άλλες σχετικές αποφάσεις του σώματος δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, τόνισε ότι οι Βρυξέλλες εμμένουν επίσης πλήρως στη δέσμευσή τους για υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για συνεργασία με τα μέρη, με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Εν προκειμένω, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως το έργο που επιτελούν οι δύο Κύπριοι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπει στις προσεχείς συνεδριάσεις θεωρώντας ότι αποτελούν ευκαιρία καθοριστικής σημασίας προκειμένου να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα.

Η κυρία Μογκερίνι ανέφερε επίσης ότι οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει επανειλημμένως, ότι είναι επιτακτικής σημασίας να δεσμευθεί και να συμβάλει η Τουρκία στη διευθέτηση του κυπριακού, μεταξύ άλλων και των εξωτερικών πτυχών του, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενωσιακό κεκτημένο.

Είναι επιτακτική ανάγκη, κατέληξε, να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες, με στόχο μια ενωμένη Κύπρο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση της δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι απαντούσε σε κοινή γραπτή ερώτηση των Κυπρίων Ευρωβουλευτών αναφορικά με τις προκλητικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για την Αμμόχωστο.

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

 

Συμβούλιο Ασφαλείας – Βαρώσια: Όχι σε ενέργειες που δεν συμπεριλαμβάνουν τα ψηφίσματα

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα».

Τόνισαν τη σημασία της εφαρμογής των ψηφισμάτων του. Παράλληλα, «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την απόφαση 2483 (2019) και τη σημασία μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν προκειμένω, κάλεσαν τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Ενθάρρυναν επίσης τους ηγέτες να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Καταλήγοντας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «κάλεσαν τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας για μια διευθέτηση».

10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

 

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων: Καταδίκη παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

 Ακιντζί για Βαρώσι: Να συζητηθεί εντός διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιπαράθεση με ΗΕ

Ακιντζί: Οι κινήσεις για το Βαρώσι πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο

Σιντίκ: Αμετάβλητη η θέση του ΟΗΕ για τα Βαρώσια

 Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία ζητούν σεβασμό στα ψηφίσματα του ΣΑ για Αμμόχωστο

ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα να προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο για τα θαλάσσια σύνορα