Προβλήματα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

Εδώ θα προβάλλονται τα Προβλήματα των Αποδήμων Προσφύγων καθώς και άλλα Συνδικαλιστικά, Παροικιακά και Εκπαιδευτικά θέματα. 

.

.

Α/ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΩΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το δικαίωμα ψήφου για τους απόδημους και μάλιστα για εκείνους που εγκατέλειψαν για λόγους επιβίωσης την Κύπρο το 1974, είτε είναι πρόσφυγες είτε όχι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους πρόσφυγες για να τονίσουμε την ανάγκη έκφρασης γνώμης και κρίσης πάνω σε ενδεχόμενη πρόταση λύσης του Κυπριακού (σε ένα νέο Δημοψήφισμα). Δεν γίνεται να αποφασίζουν άλλοι (και δυστυχώς οι έποικοι) για την τύχη των χωριών και των περιουσιών τους και αυτοί να παραμένουν θεατές.

Στις Ευρω-εκλογές δημιουργείται το σενάριο του παραλόγου. Κύπριοι υπήκοοι που διαμένουν σε χώρες της Ε.Ε. στερούνται το δικαίωμα εγγραφής τους στους Κυπριακούς εκλογικούς καταλόγους για τις Ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι διαμένουν σε χώρο της Ε.Ε. Ταυτόχρονα δεν υλοποιείται η υπόδειξη της Κομισιόν σε συγκεκριμένες χώρες (μεταξύ αυτών και την Κυπριακή Δημοκρατία) για παροχή εκλογικών δικαιωμάτων σε πολίτες της Ε.Ε. που κατοικούν σε άλλη χώρα της Ε.Ε., είτε αυτή αφορά Εθνικές εκλογές είτε Ευρωεκλογές.

Σε έκθεση του ο ΟΑΣΕ για τις εκλογές στην Κύπρο αναφέρεται στη διάκριση που δημιουργεί η εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους και ζητά την κατάργηση τους.

Η ίδια η νομοθετική ρύθμιση, διαμονή για 6 μήνες στην Κύπρο, που θέσπισε ο Νομοθέτης, δεν προβλέπεται στο Κυπριακό Σύνταγμα, που καθορίζει κατά τα άλλα την ισότητα των Κυπρίων πολιτών στο δικαίωμα ψήφου, όπως και καθορίζει αναλυτικά τους λόγους αποστέρησης του δικαιώματος αυτού, μη αναφέροντας το κριτήριο της 6μηνης διαμονής. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με το δικαίωμα ψήφου και υποδηλώνει έλλειμμα δημοκρατίας που εκθέτει διεθνώς την Κύπρο.

Χαιρετίζουμε το στήσιμο καλπών σε  χώρες του εξωτερικού, όπου κατοικεί και σπουδάζει ικανός αριθμός ψηφοφόρων.  Είναι αδιανόητο όμως καθόσον στον ίδιο χώρο και στην ίδια οικογένεια, ο ένας να ψηφίζει και ο άλλος να παρατηρεί περίλυπος αδυνατώντας να κατανοήσει τη διάκριση. Να βλέπει γνωστά άτομα από τις παροικίες να είναι υποψήφιοι Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές, και εκείνος/η να στερείται κάθε δικαιώματος Η συμπλήρωση της «Υπεύθυνης Δήλωσης» ότι είναι «προσωρινά απόδημος» υποδηλώνει την τάση να κρυφθεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Τέλος τονίζουμε ότι τα όποια αιτήματα για το δικαίωμα ψήφου αφορούν Κυπρίους υπηκόους (που κατά το Σύνταγμα και τον Νόμο) έχουν αυτό το δικαίωμα, και όχι τους Κυπριακής Καταγωγής ομογενείς. Άρα αφορά ένα όχι μεγάλο αριθμό δικαιούχων.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

  • ΑΜΕΣΑ: Να γίνει διευκρίνιση & πλήρη ερμηνεία του όρου «προσωρινά απόδημος» για όσους εγγράφονται να ψηφίζουν στο εξωτερικό. Δηλ. την επέκταση του σε όλους εκείνους που για λόγους επιβίωσης προσωρινά έφυγαν από την Κύπρο το 1974. Αυτοί είναι: (α) πρόσφυγες (κάτοχοι προσφυγικών ταυτοτήτων), (β) άτομα που έφυγαν από την Κύπρο εξ’ αιτίας των γεγονότων του 1974 για λόγους επιβίωσης στην Αλλοδαπή (στην περίπτωση αυτή προτείνουμε να περιληφθούν όσοι μετανάστευσαν ως και τον Ιούλιο 1980). Προϋπόθεση να είναι Κύπριοι Υπήκοοι.
  • ΑΜΕΣΑ: Να ληφθεί πρόνοια συμμετοχής ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Δικαίωμα που αφορά την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα και μπορεί να χορηγηθεί από τον αρχηγό της κοινότητας και την Ελληνοκυπριακή Κοινοτική συνέλευση (που κατά το δίκαιο της ανάγκης εκχώρησε αυτές τις αρμοδιότητες στους 56 Ε/Κ βουλευτές).
  • ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ: την πλήρη κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει σε Κύπριους Υπηκόους την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους λόγω διαμονής στο εξωτερικό, σε πλήρη εναρμόνιση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή αρχή της ισότητας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών και την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  •   Για τον λόγο αυτό να γίνει έναρξη διαλόγου, για την καθιέρωση βουλευτών Επικρατείας που θα ψηφίζονται από όσους εγγράφονται στα εκλογικά τμήματα Εξωτερικού, χωρίς να επηρεάζουν τις αντίστοιχες επαρχίες.
  • Να γίνεται αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους όλων των Κυπρίων πολιτών και όσων ενηλικιώνονται ως ένα ακόμη βήμα που σταδιακά θα εκσυγχρονίσει τις εκλογικές διαδικασίες. Συνεπακόλουθα να γίνει κατάργηση των εκλογικών βιβλιαρίων και η διεξαγωγή των εκλογών με βάση τις ταυτότητες, ως ένα βήμα εκσυγχρονισμού.

 

Β/ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Οι απόδημοι πρόσφυγες δεν είχαν ποτέ μέχρι σήμερα ίση μεταχείριση με τους άλλους πρόσφυγες που παρέμειναν στην Κύπρο. Δεν διεκδικήσαμε τα πρώτα είκοσι πέντε χρόνια μετά την εισβολή αυτό το δικαίωμα, διότι είχαμε επίγνωση των αναγκών στέγασης, επιβίωσης, απασχόλησης των συμπατριωτών μας, που έμειναν στην Κύπρο. Πολλοί μάλιστα από εμάς συνέβαλαν με αποστολή εμβασμάτων στην ανακούφιση των συγγενών τους προσφύγων.

Σήμερα όμως και μετά την παρέλευση σαράντα τεσσάρων χρόνων διεκδικούμε ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους πρόσφυγες για λόγους δικαιοσύνης, επανασύνδεσης με την πατρίδα, επαναπατρισμού και επανεγκατάστασης των οικογενειών μας. Αυτό γίνεται πιο επιτακτικό λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, που έχει στερήσει τις όποιες δυνατότητες υπήρχαν στο παρελθόν για επισκέψεις στην ιδιαίτερη πατρίδα ή επαναπατρισμό.

Ζητούμε επιμέρους τα ακόλουθα:

1) Να μας παρασχεθεί η δυνατότητα απόκτησης στέγης στην Κύπρο:

  •  Παροχή οικοπέδου για κάθε πρόσφυγα Α ΄ γενιάς από πολεοδομημένη              χαλίτικη γη με ανταλλαγή ίσης αξίας περιουσίας μας στα κατεχόμενα.
  • Παροχή δανείων από τα προγράμματα του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών για απόκτηση στέγης με  υποθήκευση της κατεχόμενης περιουσίας. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα με έγκριση στο Φορέα ειδικού ποσοστού (πχ 10%) για τους απόδημους πρόσφυγες
  • Παροχή στεγαστικού βοηθήματος από το κράτος, όπως προβλέπεται για όλους τους πρόσφυγες, εφόσον επαναπατρισθούν.

2)  Για όσους απόδημους δεν επιθυμούν να αποκτήσουν στέγη, να δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης τουρκοκυπριακών κατοικιών για λόγους φιλοξενίας στην Κύπρο ή εξεύρεσης άλλων τρόπων φιλοξενίας τους κατά τη διάρκεια επισκέψεων των ιδίων και των οικογενειών τους στην Κύπρο.

3) Στα θέματα Επαναπατρισμού:

  •   Ζητούμε τη δυνατότητα επαναπατρισμού των οικογενειών μας τμηματικά, για λόγους  διευκόλυνσης της επανεγκατάστασης μας. Τα βοηθήματα για τους επαναπατριζόμενους (επιδότηση ενοικίου, επίδομα εργασιακό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), πρέπει να κατοχυρωθούν και να επιβεβαιωθούν.
  • Ζητούμε τη μεταφορά των δικαιωμάτων των επαναπατριζόμενων από τις χώρες  ασφάλισής τους στην Κύπρο και την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης στο πλαίσιο του Γ.Ε.Σ.Υ που θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς συνταξιούχους πρόσφυγες να επιστρέψουν και να ζήσουν τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής τους στην ιδιαίτερη πατρίδα και κοντά στους ανθρώπους του περιβάλλοντος τους.
  •  Ζητούμε την παραχώρηση μικρών γεωργικών κλήρων σε όσους πρόσφυγες  επαναπατριστούν, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, διότι οι συντάξεις  που παίρνουν στην Ελλάδα είναι μικρές ως μηδαμινές.

4) Ζητούμε να επεκταθούν τα επιδόματα και ωφελήματα που δίδονται σε όσους υπηρέτησαν πέραν  των 24 μηνών στην  Εθνική Φρουρά, όπως και βοηθήματα για τους αιχμαλωτισθέντες ή τραυματισθέντες ή θυμάτων του κατοχικού στρατού από την ομηρία και τον εγκλωβισμό και στους απόδημους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες ανεξάρτητα αν διαθέτουν Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο ή είναι Συνταξιούχοι στην Κύπρο.

5) Να παραχωρηθεί δικαίωμα αγοράς έναντι συμβολικού τιμήματος, κατοικιών που ανήκαν στους γονείς αποδήμων προσφύγων, και απεβίωσαν προ της ψήφισης και δημοσίευσης του σχετικού νόμου περί κληρονομιάς των προσφυγικών κατοικιών. Αντίστοιχα να συνεχίζουν τα παραχωρητήρια δικαιώματος χρήσης σε Τουρκοκυπριακές περιουσίες στους απόδημους συγγενείς αποβιωσάντων χρηστών.

Επιπροσθέτως των όσων ζητούμε και διεκδικούμε ως απόδημοι πρόσφυγες μαζί με τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο:

1) Την αναδιανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει στα κατεχόμενα, και εξορθολογισμό της πολιτικής για χρήση τους.

2)Ουσιαστική μεταρρύθμιση και πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Πλήρης καταγραφή των τουρκοκυπριακών περιουσιών και ονομαστικός κατάλογος όλων των παροχών που δόθηκαν σε πρόσφυγες και μη.

3)  Ζητούμε διαφάνεια στο ποιοι κατέχουν, τι κατέχουν από τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες και τι ωφελήματα πήραν από την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι σήμερα και αντίστοιχα τι περιουσιακά στοιχεία έχουν στα κατεχόμενα, με βάση τη σχετική μελέτη του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών. Αντίστοιχη καταγραφή των απωλεσθέντων και κατεχόμενων περιουσιών μας.

4) Το δικαίωμα του χρήστη δεν πρέπει να περιορίζεται στους κατέχοντες σήμερα Τουρκοκυπριακές περιουσίες, αλλά πρέπει να παρασχεθεί αναλογικά σε όσους έχουν τίτλους ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα.

5) Το πρόγραμμα στέγασης να εφαρμόζεται ανάλογα με το αν ο πρόσφυγας είναι Α’ ή Β’ γενιάς (για σκοπούς εξοικονόμησης πόρων) και όχι σε απόγονους εκτοπισμένων Γ’ κλπ γενιών. Ουσιαστική εφαρμογή του στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

6)  Ζητούμε να επανεξετασθεί το ύψος των επιδομάτων που δίδονται σε όσους υπηρέτησαν πέραν  των 24 μηνών στην  Εθνική Φρουρά, και άλλους παθόντες, ώστε να αποτελεί ουσιαστικό βοήθημα.

Γ/ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΑΒΩΝ

Οι συνταξιούχοι Κυπριακών ασφαλιστικών φορέων που έρχονται στην Ελλάδα, κοντά στα παιδιά τους για λόγους στήριξης και φροντίδας, στερούνται των επιδομάτων που τους καταβάλλονται στην Κύπρο συμπληρωματικά με τη σύνταξη τους, με αποτέλεσμα τον υποδιπλασιασμό των συνολικών τους αποδοχών.

 

Γ1/ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (τμηματική σύνταξη για πρώην Κυπρίους δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ)

Όσοι κυβερνητικοί υπάλληλοι, κυρίως εκπαιδευτικοί, μετανάστευσαν αναγκαστικά λόγω της εισβολής και εργάστηκαν στην Ελλάδα μετά το 1974 (και προ του 1981 που μεταρρυθμίστηκε το ασφαλιστικό σύστημα στην Κύπρο) δεν θεωρούνται συνταξιοδοτικά ισότιμοι με όσους παρέμειναν στην Κύπρο (περίπου 20 άτομα στην Ελλάδα).

Το Κυπριακό κράτος αρνείται πεισματικά να τους καταβάλει την τμηματική σύνταξη που προβλέπει η Ευρωπαϊκή οδηγία (λόγω της κατάργησης της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας & Κύπρου), επικαλούμενο διάφορες προφάσεις. Όπως ακόμα μελετά και αρνείται να εφαρμόσει Ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα παρά την προειδοποίηση ενεργοποίησης του τελευταίου σταδίου προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου. Οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα πολιτικά, ουσιαστικά και ορθολογικά και κοιτάζουν με ψίχουλα και φιλοδωρήματα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Περιμένουν να λύσει το πρόβλημα η φύση, αφού ολοένα και λιγοστεύουν οι δικαιούχοι λόγω θανάτου!!

Ζητούμε την πλήρη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. της 21ης Ιανουαρίου 2016 στην Υπόθεση C-515/14 που αφορά στην παράβαση 2010/4169-ΚΥΠΡΟΣ» : «Ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων – Εργαζόμενοι – Άρθρα 45 ΣΛΕΕ και 48 ΣΛΕΕ – Παροχές Γήρατος.»

 

Γ2/ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η καθημερινότητα στην Ελλάδα με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό, η επέκταση του σε 40 χρόνια ασφάλισης, οι συνεχείς περικοπές, έχει φέρει σε δεινή κατάσταση μεγάλο αριθμό μελών της Παροικίας.

Ζητούμε την συνέχιση παρεμβάσεων στα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία:

  1.  ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ: Για να δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου για όσους έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία στην Κύπρο με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο αυτό, κατά τα ισχύοντα στην Ελλάδα, με τον ασφαλιστικό νόμο. 3863-15/07/2011. Αυτό μπορεί να γίνει με έκδοση από τα Ελληνικά στρατολογικά γραφεία πιστοποιητικών στρατολογικής κατάστασης σε πρόσωπα που θα υποβάλλουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά. Το νέο πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής θητείας για σκοπούς συνταξιοδότησης.
  2. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ: Για να συναφθεί διακρατική συμφωνία, ώστε να μπορεί αυτός που επιθυμεί να εξαγοράσει ασφαλιστικό χρόνο, να το κάνει χρησιμοποιώντας πιστώσεις πλασματικού χρόνου ασφάλισης (μαθητεία, σπουδές) που περιλαμβάνονται στις βεβαιώσεις που εκδίδουν οι αντίστοιχες Υπηρεσίες κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο. Αυτό προϋποθέτει και την έκδοση ανάλογων πιστοποιητικών από την Κύπρο για όσους δεν έχουν Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΝΕΑ

εγγραφή