ΑΡΧΙΚΗ Κυπριακό

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ  

του Λοίζου Λοίζου, Προέδρου ΕΚΠΕ
.

Η σημερινή πολιτικοστρατιωτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εγκυμονεί κινδύνους για την περιοχή και επιβάλλεται άμεσα η διεθνής παρέμβαση για αποτροπή της πολεμικής σύγκρουσης.

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην ειρήνευση και στην σταθερότητα της περιοχής αν βοηθηθεί να λύσει το πρόβλημα της κατοχής της και την δημιουργία κράτους δικαίου για ολόκληρη την Κύπρο.

Η  στρατικοποίηση της περιοχής δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από τον κυρίαρχο στόχο μας που είναι ο άμεσος τερματισμός της κατοχής και η επανένωση του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από τον διάλογο και την διαπραγμάτευση.

Δεν πρέπει να προσδοκούμε οφέλη από μια πολεμική σύγκρουση ,όποια έκβαση κι αν έχει, αφού οι λαοί της περιοχής θα πληρώσουν το τίμημα. Παράλληλα όμως με την διπλωματική προσπάθεια πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για ενιαία πολιτική στάση και κοινή προσπάθεια με τους σύνοικους Τουρκοκύπριους.

Ο Κυπριακός λαός στο σύνολό του μπορεί να αισθανθεί ασφάλεια και να ευημερήσει μόνο μετά από δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Όσο ο χρόνος περνάει ανεκμετάλλευτος τόσο η διχοτόμηση εδραιώνεται και τόσο η Κύπρος παραμένει δέσμια γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών και άλλων συμφερόντων.

Επανεκκίνηση της προσπάθειας για λύση τώρα και όχι αύριο γιατί θα είναι αργά.

 

– – – – – – – –