Τα Κατεχόμενα μας

ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ & ΑΡΜΕΝΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Μαρωνίτικα χωριά και Αρμένικα Μοναστήρια

.

.

ΟΙ ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ

Οι Μαρωνίτες είναι μία από τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου, η τρίτη μεγαλύτερη μετά τους ορθόδοξους και τους μουσουλμάνους. Ανήκουν στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας το οποίο εδρεύει στην Αντιόχεια. Πήραν το όνομά τους από τον Άγιο Μάρωνα.

Πιστεύεται ότι κατοίκησαν για πρώτη φορά στην Κύπρο στα τέλη του 7ου αιώνα όταν ο Ιουστινιανός Β´ μετακίνησε τους Μαρδαΐτες από τις ακριτικές περιοχές της Συρίας στην περιοχή της Αττάλειας, όπου η μικρή απόσταση με την Κύπρο ώθησε αρκετούς να μετακινηθούν και να κατοικήσουν στα βορειοδυτικά της νήσου. Νέο κύμα Μαρωνιτών κατέφθασε στην Κύπρο στα τέλη του 8ου αιώνα μετά τις αιματηρές διώξεις που δέχτηκαν σε Συρία και σε Λίβανο από τους Άραβες Μουσουλμάνους κατακτητές. Μεταναστεύσεις υπήρξαν και στη διάρκεια των επόμενων αιώνων με αποκορύφωμα την μαζική μετανάστευση του 13ου αιώνα όταν σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Μας Λατριέ έφτασαν τους 80.000 και ζούσαν σε 60 χωριά.

Το 1316 ιδρύθηκε στη Λευκωσία η Μαρωνίτικη αρχιεπισκοπή, με πρώτο επίσκοπο τον Ανανία, η οποία μετά τον θάνατο του Κύπριου Επισκόπου Λουκά το 1673, μεταφέρθηκε στη Βηρυτό για να επιστρέψει ξανά στη Λευκωσία το 1988. Από το 1840 ακολουθούν το λατινικό ημερολόγιο. Πριν την τουρκική εισβολή του 1974, οι Μαρωνίτες κατοικούσαν σε τρία χωριά της επαρχίας Κερύνειας, τα Μαρωνίτικα χωριά όπως λέγονταν, ο Κορμακίτης, ο Ασώματος και η Καρπάσια, και ένα χωριό στην επαρχία Λευκωσίας,την Αγία Μαρίνα. Σήμερα οι Μαρωνίτες υπολογίζονται στους 8.000-10.000 και είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη νήσο, εκτός από ελάχιστους εγκλωβισμένους μεγάλης ηλικίας, ενώ διαθέτουν δικούς της συλλόγους, σχολεία, αλλά και γλώσσα. Έχουν δικές τους εκκλησίες, μοναστήρια και νεκροταφεία.

 

Κορμακίτης

Μύρτου – Άγ. Παντελεήμονας

– – – – – – – – – –

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (2021)

Ηχηρό το μήνυμα της επίσκεψης του Πάπα στην Κύπρο, δηλώνει σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στέλνει ηχηρά μηνύματα, τόσο για τους Μαρωνίτες, όσο και για την Κύπρο και την περιοχή ευρύτερα, ανέφερε σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Μούσας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο νησί, από 2 έως 4 Δεκεμβρίου, ο Γιαννάκης Μούσας εξέφρασε την ελπίδα η ιστορική επίσκεψη να δώσει ώθηση στα ζητήματα που απασχολούν τη θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών, η οποία, όπως σημείωσε διατηρεί στενούς δεσμούς και κανάλια επικοινωνίας με την Αγία Έδρα. Αναφέρεται ειδικότερα, στο αίτημα των Μαρωνιτών για άμεση επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά του Ασώματου και της Αγίας Μαρίνας, καθώς και στη διατήρηση των νέων γενεών Μαρωνιτών κοντά στις ρίζες και τις παραδόσεις τους, ζητήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιβίωση της κοινότητας.

Ο κ. Μούσας κάνει ειδική αναφορά σε δύο μεγάλα έργα υποδομών που υλοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται για να επιτραπεί η έναρξη εργασιών αναστήλωσης της ιστορικής Μονής του Προφήτη Ηλία, στην Αγία Μαρίνα.

Καλεί δε τους πιστούς να δώσουν μαζικά το «παρών» στη Θεία Λειτουργία που θα τελέσει ο Πάπας Φραγκίσκος στις 3 Δεκεμβρίου, στο στάδιο ΓΣΠ. 

ΚΥΠΕ

Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του 

Ολοκλήρωσε την ιστορική επίσκεψή του και αναχώρησε από την Κύπρο ο Πάπας Φραγκίσκος

 

– – – – – – – – – –

ΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Οι Αρμένιοι της Κύπρου ή Αρμενοκύπριοι (Αρμενικά: Կիպրահայեր, Τουρκικά: Kıbrıs Ermenileri) είναι αρμενική εθνοτική μειονότητα με παρουσία στην Κύπρο. Η σχέση των Αρμενίων με την Κύπρο και η παρουσία τους στο νησί είναι πολύ παλιά και έχει υπάρξει μια αμοιβαία οικονομική και πολιτιστική συνάφεια για πολλούς αιώνες. Οι Αρμένιοι της Κύπρου είναι μια δομημένη κοινότητα με μακρά ιστορία και η παρουσία τους έχει εμπλουτίσει το νησί με αρκετούς τρόπους· αποτελούν αναγνωρισμένη μειονότητα με τη δική της γλώσσα, σχολεία, εκκλησίες, κοιμητήρια, μνημεία, μέσα ενημέρωσης, κοινωνικούς φορείς, έθιμα, παραδόσεις και πολιτιστική ζωή. Κατά τα τελευταία 55-60 χρόνια, ο αριθμός των Αρμενίων της Κύπρου έχει μειωθεί λόγω μεταναστεύσεων σε άλλες χώρες και ενσωμάτωση στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων μεικτών γάμων· ο αριθμός της σήμερα είναι μικρότερος απ’ ό,τι ήταν πριν από 80 ή 90 χρόνια πριν. Από οικονομική άποψη, οι Αρμενοκύπριοι έχουν την τάση να είναι αυτοεργοδοτούμενοι επιχειρηματίες/έμποροι, επαγγελματίες και τεχνίτες.

Παρά το σχετικά μικρό αριθμό Αρμενίων που ζουν στην Κύπρο, η αρμενοκυπριακή κοινότητα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην Αρμενική Διασπορά και το αρμενικό έθνος γενικότερα: κατά το Μεσαίωνα, η Κύπρος είχε μια εκτεταμένη σύνδεση με το Αρμενικό Βασίλειο της Κιλικίας, ενώ η Μονή του Καντσβώρ είχε σημαντική παρουσία στην Αμμόχωστο· κατά την Τουρκοκρατία, η Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας και το Αρμενομονάστηρο ήσαν πολύ διαπρεπή.

Σε πιο πρόσφατες εποχές, το βραχύβιο Εθνικό Εκπαιδευτήριο-Ορφανοτροφείο και το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Μελκονιάν άσκησαν μεγάλη επιρροή, όπως ήταν και η παρουσία της Αρμενικής Λεγεώνας στην Κύπρο, ενώ η μετανάστευση μεγάλου αριθμού Αρμενοκυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά διαμόρφωσε τη σημερινή αρμενική παροικία της Βρετανίας.

Ορισμένοι Αρμενοκύπριοι υπήρξαν ή είναι πολύ εξέχοντες σε παναρμενικό ή διεθνές επίπεδο και το γεγονός ότι, για σχεδόν μισό αιώνα, οι επιζώντες της Αρμενικής Γενοκτονίας συνεργάζονταν και συνυπήρχαν μαζί με τους Τουρκοκύπριους, ίσως ένα μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την Αρμενική Διασπορά. Επιπρόσθετα, η ιστορία και οι διάφορες άλλες πτυχές της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου είναι εξαιρετικά καλά τεκμηριωμένες.

Τέλος, η Κύπρος υπήρξε η πρώτη χώρα που έφερε το ζήτημα της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1965 και η δεύτερη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία το 1975.

Σήμερα, οι Αρμένιοι της Κύπρου διατηρούν μια αξιοσημείωτη παρουσία περίπου 3.500 ατόμων στο νησί (συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.000 μη Κυπρίων Αρμενίων, κυρίως από την Αρμενία, τη Γεωργία, το Λίβανο, τη Ρωσία και τη Συρία), επικεντρωμένοι κυρίως γύρω από την πρωτεύουσα Λευκωσία, αλλά και με κοινότητες στη Λάρνακα και τη Λεμεσό, όπου διαθέτουν εκκλησίες, σχολεία, συλλόγους, κοιμητήρια και μνημεία. Υπάρχει, επίσης, μια μικρή μη δομημένη αρμενική κοινότητα στην Πάφο (ουσιαστικά όλα τα μέλη της προέρχονται από την Αρμενία). Η Αρμενική Μητρόπολη Κύπρου βρίσκεται στη Λευκωσία.

 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960, μαζί με τους Μαρωνίτες και τους Λατίνους, αναγνωρίζονται ως «θρησκευτική ομάδα» και έχουν επιλέξει να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Η αρμενοκυπριακή κοινότητα στηρίζεται ισχυρά, οικονομικά και ηθικά, από την Κυπριακή Δημοκρατία και οι Αρμενοκύπριοι εκπροσωπούνται από έναν εκλεγμένο Εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Ο θρησκευτικός ηγέτης της κοινότητας, από τον Αύγουστο του 1997, είναι ο Πατριαρχικός Βικάριος Αρχιεπίσκοπος Βαρουζάν Χεργκελιάν, υπόλογος στον Καθόλικο (Πατριάρχη) του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας.

 

Αρμενομονάστηρο

Αρμένικη εκκλησία και Μοναστήρι 13ου αιώνα στη κατεχόμενη Λευκωσία

– – – – – – – – – –

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, FACEBOOK, UTUBE:

MARONITES LIVE

Αρμενική Κοινότητα Κύπρου

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου

Φόρουμ Μαρωνιτών  – https://www.facebook.com/groups/Maroniteforum/

 

Χρυσοπράσινο φύλλο –https://www.youtube.com/watch?v=UzZR9sJAWJI

ΝΕΑ

εγγραφή