Τα Κατεχόμενα μας

Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ:

.

.

ΚΕΡΥΝΕΙΑ

Η Κερύνεια είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η μικρότερη από τις έξι πόλεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια από τις αρχαίες πόλεις της Κύπρου, όπως φανερώνει και η ονομασία της, που διασώζει την ονομασία της Κυρήνειας, αρχαιότατης πόλης της Αχαΐας. Πρόκειται στη πραγματικότητα για δύο πόλεις η «Κάτω Κερύνεια» που εκτείνεται γύρω από το μικρό λιμάνι της, πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων, και η «Άνω Κερύνεια» που εκτείνεται νοτιότερα. Μεγάλες κωμοπόλεις της επαρχίας Κερύνειας είναι το Δίκωμο, η Λάπηθος και ο Καραβάς. Οι κάτοικοί της επαρχίας, καλούμενοι «Κερυνειώτες», που στην πλειοψηφία τους ήταν Ελληνοκύπριοι  χριστιανοί, εξαναγκάστηκαν από την πολιτική εθνοκάθαρσης που εφάρμοσαν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα το 1974 να την εγκαταλείψουν και να καταστούν πρόσφυγες. Στην επαρχία διέμεναν η θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών (στα κατεχόμενα χωριά Κορμακίτης, Ασώματος και Καρπάσια) και των Αρμένιων (Αρμενομονάστηρο – Νταρ Μακάρ). Η Κερύνεια εξακολουθεί από τότε να είναι κατεχόμενη τόσο η πόλη, όσο και ολόκληρη η επαρχία.

Η Κερύνεια αποικήθηκε από τους Αχαιούς από τα προϊστορικά χρόνια (1300π.Χ.). Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία η Κερύνεια ιδρύθηκε από τους Αχαιούς Κηφέα και Πράξανδρο που κατέληξαν εκεί όταν επέστρεφαν στη πατρίδα τους από τον Τρωικό πόλεμο, οι ήρωες έδωσαν στη νέα πόλη το όνομα της πόλης τους της Κερύνειας που βρίσκεται στην Αχαΐα.

Η Κερύνεια, μαζί με τη γειτονική της Λάπηθο (αποικία των Λακώνων που κτίσθηκε από τον Πράξανδρο), αποτελούσαν κατά την αρχαιότητα ένα από τα σημαντικά ελληνικά βασίλεια της Κύπρου. Οι Βυζαντινοί είχαν οχυρώσει την Κερύνεια κατά τον 11ο/12ο αιώνα. Το φρούριο της πόλης, που σώζεται και σήμερα και δεσπόζει του μικρού της λιμανιού, ενισχύθηκε από τους Φράγκους κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1192-1489) και από τους Βενετούς κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας (1489-1570). Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας η Κερύνεια υπήρξε σημαντική πόλη και το βόρειο λιμάνι της Κύπρου (το κύριο προς την Ευρώπη).

Η πόλη γνώρισε τον πόλεμο το 1210-1233, όταν ο Γερμανός Αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β’ προσπάθησε να θέσει την Κύπρο υπό την κυριαρχία του, και το 1374, όταν η πόλη απέκρουσε με επιτυχία μια σκληρή πολιορκία της από τους Γενουάτες. Και άλλα πολεμικά επεισόδια, κατά καιρούς, σημάδευσαν την ιστορία της. Το Σεπτέμβρη του 1570 παραδόθηκε αμαχητί στους Οθωμανούς Τούρκους, λίγο μετά την πολιορκία και άλωση της πρωτεύουσας Λευκωσίας. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1570-1878), βρισκόταν σε κατάσταση παρακμής, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Κύπρος. Κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878-1960), γνώρισε περιορισμένη μόνο ανάπτυξη, εξαιτίας κάποιων έργων υποδομής που είχαν γίνει και που περιλάμβαναν βελτιώσεις του μικρού και γραφικού λιμανιού της. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου (1960), η Κερύνεια άρχισε να αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό, ιδίως τουριστικά.

Το όμορφο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται κτισμένη, με την οροσειρά του Πενταδακτύλου στα νότιά της (συνδυάζοντας έτσι βουνό και θάλασσα) και τα αρχαία μνημεία στην ίδια την πόλη και γύρω από αυτή, ήταν αρκετοί λόγοι για να αποκτήσει η Κερύνεια διεθνή τουριστική φήμη. Στη θαλάσσια περιοχή της πόλης βρέθηκε και ένα αρχαίο ναυάγιο εμπορικού ελληνικού πλοίου του 4ου π.Χ. αιώνα, που ανελκύστηκε το 1967 και τοποθετήθηκε στο φρούριο της πόλης. Το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα έγινε διεθνώς γνωστό ως «το πλοίο της Κερύνειας».

– – – – – – – – – –

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, FACEBOOK, UTUBE:

Δήμος Κερύνειας

Δήμος Λαπήθου

Δήμος Καραβά

Δήμος Κερύνειας – Kyrenia Municipality – https://www.facebook.com/Kyrenia74/

LAPITHOS-ΛΑΠΗΘΟΣ  – https://www.facebook.com/groups/lapithos/

Δήμος Καραβά – https://www.facebook.com/karavas.municipality

ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  – https://www.facebook.com/groups/608053172680966/

Το όνειρον – https://www.youtube.com/watch?v=llO3B0oAq6c

 

Ο Πενταδάκτυλος

Μπέλλα Παίς

Δίκωμο

Καραβάς

Άγιος Ιλαρίωνας

Λιμάνι Κερύνειας

Λάπηθος

Ορκα