Τα Κατεχόμενα μας

Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΘΡΕΑ & ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Ο κατεχόμενος Δήμος Κυθρέας και κοινότητες της Ανατολικής Λευκωσίας

.

.

ΚΥΘΡΕΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Η Κυθρέα (αναφέρεται και ως Κυθραία ή Τζυρκά) είναι δήμος της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο. Αποτελεί ένα από τους δώδεκα δήμους της επαρχίας Λευκωσίας. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η διοικητική έκταση του Δήμου Κυθρέας δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα εδάφη αυτά ανήκουν εκ του νόμου (de jure) στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ εκ των πραγμάτων (de facto) ανήκουν στο μη αναγνωρισμένο αποσχιστικό «κράτος» της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου.

Η περιοχή της Κυθρέας κατοικείτο από το 4000 π.Χ. Στην περιοχή υπήρχε η αρχαία πόλη-βασίλειο Χύτροι. Η πόλη αυτή άκμασε την ελληνιστική και την ρωμαϊκή περίοδο. Την βυζαντινή περίοδο οι Χύτροι έγιναν επισκοπική έδρα (Επισκοπή Χύτρων).

Κατά την περίοδο των αραβικών επιδρομών και έπειτα από τις καταστροφές που υπέστησαν οι Χύτροι, άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά η Κυθρέα Κατά τον 9ο αιώνα αναφέρεται από έγγραφο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ως Κύθροι, ενώ κατά τον επόμενο αιώνα ο Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος κάνει μνεία στην πόλη αναφέροντάς την ως Κυθαίρεια.

Το 1833, ανασκαφές έφεραν στο φως τον αρχαίο ναό της Παφίας Αφροδίτης, ενώ στη θέση Άγιος Δημητριανός ανακαλύφθηκαν τάφοι, αγγεία, επιγραφή καθώς και ορειχάλκινο άγαλμα του Σεπτιμίου Σεβήρου που βρέθηκε το 1928. Στην ανατολική πλευρά της Κυθραίας, βρέθηκε νεκρόπολη της Νεότερης και Μέσης Χάλκινης Εποχής, ενώ έτερη νεκρόπολη ανακαλύφθηκε και στη θέση Χαλήπαση.

Νεότερη και σύγχρονη Ιστορία

Το 1680 κατέλυσαν στην Κυθρέα σουλτανικά στρατεύματα που είχαν κινηθεί εναντίον του αποστάτη Μεχμέτ Αγά Μπογιατζίογλου που είχε καταλάβει τη Λευκωσία, αλλά τελικά αναγκάστηκε να παραδοθεί καθώς τα σουλτανικά στρατεύματα με την κατάληψη της Κυθρέας στέρησαν στον εχθρό τη σημαντικότερη πηγή επισιτισμού[. Το 1765, οι αλευρόμυλοι και τα υδραγωγεία της Κυθρέας υπέστησαν εκ νέου φθορές εξαιτίας εξέγερσης μουσουλμάνων κατά του διοικητή της Κύπρου Τζηλ Οσμάν. Στις 13 Ιουλίου του 1821, στο πλαίσιο των σφαγών που πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση, εκτελέστηκαν από τις οθωμανικές αρχές δύο τοπικοί προύχοντες της Κυθρέας.

Το 1855 ή το 1865 ιδρύθηκε το πρώτο σχολείο της Κυθρέας, στην περιοχή της Χαρδακιώτισσας και τρία χρόνια μετά, ξεκίνησε τη λειτουργία του και δεύτερο σχολείο στον Άγιο Ανδρόνικο. Αργότερα επί Αγγλοκρατίας, ιδρύθηκαν σταδιακά και άλλα σχολεία, ενώ το 1974 λειτουργούσαν συνολικά τρία δημοτικά σχολεία και ένα γυμνάσιο. Οι δρόμοι της Κυθρέας ασφαλτοστρώθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 1956, ενώ το 1959 η κωμόπολη απέκτησε ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Κυθρέα μετεξελίχθηκε σε δήμο το 1915. Πρώτος δήμαρχος ήταν ο Νικόλαος Καττάμης. Μετά την κατάληψη της Κυθρέας από τον τουρκικό στρατό, ο Δήμος Κυθρέας στεγάζεται σε οίκημα στην εντός των τειχών Λευκωσία, κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου.

Τουρκική εισβολή του 1974

Την 14η Αυγούστου 1974, κατά τη διάρκεια της β΄φάσης της τουρκικής εισβολής, η Κυθρέα κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα. Έκτοτε 48 κάτοικοι της κωμόπολης παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ σημαντικές καταστροφές υπέστησαν μεταξύ άλλων οι εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας (ναός που είχε ανακαινιστεί το 1934) και του Αγίου Ανδρόνικου. Σήμερα στην Κυθρέα εδρεύει η 14η Τεθωρακισμένη Μεραρχία των τουρκικών δυνάμεων κατοχής. 

Οι κατεχόμενες Κοινότητες της γύρο περιοχής

Νέο Χωριό, Παλαίκυθρο, Βώνη, Επιχό, Μια Μηλιά, Έξω Μετόχι, Έξω Μετόχι, κ.ά.

 

– – – – – – – – – –

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, FACEBOOK, UTUBE:

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΡΕΑΣ

 Δήμος Κυθρέας / Kythrea Municipality – https://www.facebook.com/dimoskythreas/

ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΘΡΕΑ & ΤΙΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – https://www.facebook.com/groups/1643576785767131/

Ο Πενταδάκτυλοςhttps://www.youtube.com/watch?v=69WByInwjto

H Δική μου Αλήθεια (Μέρος Α) – (Γιώργος Λιασής -Πέτρος Σουππουρής -Παλαίκυθρο – 17 Αυγούστου 1974 – Μαζική εν ψυχρώ δολοφονία 17 ατόμων) – https://www.youtube.com/watch?v=ZJi8t9BrFr4

Δική μου Αλήθεια (Μέρος Β) – https://www.youtube.com/watch?v=5iTjZ1b1jwc

Κυθρέα ο Κεφαλόβρυσος

Νέο Χωριό Κυθρέας

Παλαίκυθρο

Τραχώνι

Έξω Μετόχι

Βώνη

 

ΝΕΑ

εγγραφή