Τα Κατεχόμενα μας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ – ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Δήμος Λευκωσίας, η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης

Νεκρή Ζώνη – Πράσινη Γραμμή

.

.

Λευκωσία

Η Λευκωσία είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Θέλουμε να είναι μια δυνατή, σύγχρονη και Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Γιατί πέραν του ότι είναι η Πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δήμος της Λευκωσίας μαζί με τους άλλους Δήμους της μείζωνος Λευκωσίας, είναι και ένας ημικατεχόμενος Δήμος. Περιοχές της ευρύτερης Λευκωσίας, όπως η Ομορφίτα, Βόρειος Πόλος, Αγιος Κασιανός, μέρος της Αγλαντζιάς είναι κατεχόμενοι

Πράσινη Γραμμή – Νεκρή Ζώνη

H Πράσινη Γραμμή ή επίσημα «Παρεμβαλλόμενη γραμμή του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο» είναι το όριο μεταξύ Ελληνόφωνων περιοχών και Τουρκόφωνων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως και όλα τα εδάφη του νησιού, τα εδάφη εντός της Πράσινης Γραμμής ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου 1963 μετά από συμφωνία Ελλήνων, Τούρκων και Άγγλων, όταν ξέσπασαν οι πρώτες σοβαρές διακοινοτικές ταραχές  στη νεαρή ακόμη τότε Κυπριακή Δημοκρατία. Σκοπός της ήταν να αποτρέψει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ονομάστηκε «Πράσινη Γραμμή» επειδή ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο στρατηγός Γιανγκ την χάραξε με πράσινο μολύβι στον χάρτη. Τότε δεν εκτεινόταν σε όλο το νησί, υπήρχε μόνο στη Λευκωσία και αργότερα εκεί που υπήρχαν τουρκοκυπριακοί θύλακες.

Από τον Μάρτιο του 1964, οπότε κατέφτασαν στο νησί οι Κυανόκρανοι του ΟΗΕ, η φύλαξή της έχει ανατεθεί σε αυτούς. Επεκτάθηκε κατά πολύ μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Η γραμμή αυτή εκτείνεται πλέον σε μήκος 300 χλμ. και χωρίζει το νότιο από το βόρειο μέρος του νησιού, στο οποίο έχει δημιουργηθεί ένα μη αναγνωρισμένο κράτος. Η Πράσινη Γραμμή ελέγχεται από τους άνδρες των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), οι οποίοι φροντίζουν για τη διατήρηση της ομαλότητας στην περιοχή. Ονομάζεται επίσης Νεκρή ζώνη και Γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Η Πράσινη Γραμμή χωρίζει από το 1964 τη Λευκωσία σε δύο μέρη, καθιστώντας την τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη σήμερα. Από το 2003 η λεγόμενη “κυβέρνηση” των Τουρκοκυπρίων αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευσή της προς τα Κατεχόμενα και έχει ανοίξει ως τώρα πέντε σημεία διέλευσης.


Συνάντηση με Πρόεδρο Δημοκρατίας ζητά η Επιτροπή Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων

Συνάντηση με την Επιτροπή Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων για συζήτηση της διάνοιξης και άλλων οδοφραγμάτων, αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρος Καραγιάννης.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 2 Ιουνίου 2020 ο κ. Καραγιάννης αναφέρεται στη συνεδρία που είχε η Επιτροπή «στις 11 Μαρτίου 2020, όπου συζητήθηκε το θέμα κλεισίματος των οδοφραγμάτων και η προοπτική διάνοιξης τους» έχοντας υπόψη την πανδημία του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως διευθετήσει «συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων για συζήτηση τόσο του κλεισίματος των οδοφραγμάτων θέματος, λόγω κορονοϊού, αλλά και της διάνοιξης άλλων οδοφραγμάτων όπως του Πυροΐου, της Πύλης Αμμοχώστου και Πύλης Πάφου στη Λευκωσία».

– – – – – – – – – – – – – – – –

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, FACEBOOK, UTUBE:

Δήμος Λευκωσίας

ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ

Ποιο μισό – https://www.youtube.com/watch?v=zPtSwBD83QI

Η διχοτομημένη εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας

ΝΕΑ

εγγραφή