ΑΡΧΙΚΗ Εκδηλώσεις Κυπριακό Φωτογραφίες

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: «Παλινδρομήσεις, Αστοχίες και Ελπίδα» – Παρασκευή 27/11/2020

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ:

«Παλινδρομήσεις, Αστοχίες και Ελπίδα»

Οργάνωση:

Πρωτοβουλία Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο (Π.Ε.Α.Κ.)

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 – 19:00

 Meeting link:

https://meet.google.com/rqc-skjd-hkc

ή  GoogleMeet Password:    rqc-skjd-hkc

 Ερωτήματα:

Email:          peak.etos.kyprou@gmail.com

Messenger: Protovoulia Etos Cyprus

Πρόσκληση:

rb.gy/dcayqa

LINKS:

https://www.facebook.com/events/134766981437434/

 

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ –ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η διαδικτυακή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο (Π.Ε.Α.Κ) που έγινε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 19.00 με θέμα: Εξελίξεις στο Κυπριακό «Παλινδρομήσεις, Αστοχίες και Ελπίδα», στην οποία συμμετείχε η Ε.Κ.Π.Ε.
Η συμμετοχή του Πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Κασουλίδη, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητή κ. Δημήτρη Καιρίδη, του Ευρωβουλετή κ. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη, του Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, του βουλευτή κ.  Άριστου Δαμιανού και του κ. Πάνου Τριγάζη, κράτησε το ενδιαφέρον όλων μέχρι την τελευταία στιγμή.
Οι μεστές και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις όλων των ομιλητών-συζητητών, η απουσία βερμπαλισμών και ακραίων τοποθετήσεων, έκανε τον καθηγητή διεθνών σχέσεων κ. Καιρίδη, να τονίσει ότι : “ Έγινα σοφότερος σήμερα μετά απ΄ αυτή τη συζήτηση”.
Η συντονίστρια και πρόεδρος της Π.Ε.ΑΚ. και π.βουλευτής κ.Μαρία Γιαννακάκη περιέλαβε στην περίληψή της όλα τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των ομιλητών και παρουσίασε τα συμπεράσματα της συζήτησης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων κ. Λοϊζος Λοϊζος που συμμετείχε ισότιμα στην εκδήλωση, περιέγραψε την αγωνία των προσφύγων για την δίκαιη επίλυση του κυπριακού και για τον άμεσο τερματισμό της κατοχής. Στη λύση πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων Ε/Κ και Τ/Κ υπό καθεστώς ασφάλειας, ισονομίας, ισοπολιτείας και ανεξιθρησκείας.
Τόνισε την ανάγκη συντονισμένης παρέμβασης του λαού Ε/Κ και Τ/Κ για ευόδωση της όλης προσπάθειας, πριν είναι αργά.
Δήλωσε εμφαντικά ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός, ένα κράτος, με δυο ισότιμες κοινότητες και η μετεξέλιξή του σε Διζωνική-Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι σήμερα η μόνη εφικτή λύση, που θα οδηγήσει στην ευμάρεια του λαού και την ειρήνευση στην περιοχή.
Αναφέρθηκε στον επιβαρυντικό ρόλο των εποίκων στην υπόθεση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι αποτελούν τον μακρύ πολιτικοστρατιωτικό βραχίονα της Άγκυρας.
Επισήμανε τη δημογραφική αλλοίωση που επήλθε από την Τουρκική εισβολή και τον εποικισμό, τόσο στο κατεχόμενο, όσο και στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου.
Η μετανάστευση χιλιάδων Ε/Κ προσφύγων μετά το 1974, οδήγησε σε συρρίκνωση του Ε/Κ στοιχείου και στην αριθμητική μείωση της αναλογίας των προσφύγων στο νότο.
Συντάχθηκε με όλους τους άλλους ομιλητές-συζητητές για την ανάγκη επιμονής μας στην ίδια βάση λύσης του Κυπριακού, όπως προσδιορίζεται από τις αποφάσεις του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. για Διζωνική-Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και σύμφωνα με τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες.
Ο κ. Λοϊζος τόνισε ότι επιβάλλεται η κεφαλαιοποίηση όλων των συμφωνηθέντων των συγκλίσεων και προσπαθειών γεφύρωσης των διαφορών , προκειμένου να διευκολυνθεί και επιταχυνθεί η διαδικασία.
“Δεν μπορεί να αποδεσμευστεί και να υπαναχωρεί καμιά πλευρά όταν αλλάζει ο Πρόεδρος ή ο συνομιλητής γιατί έτσι δεν πρόκειται να οδηγηθούμε ποτέ σε λύση”.
“Είμαστε η τελευταία γενιά προσφύγων και έχουμε υποχρέωση να επανανενώσουμε την πατρίδα μας και να διασφαλίσουμε καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας”.

Γραφείο Τύπου

Αθήνα 30-11-2020

 

ΝΕΑ

εγγραφή