ΑΡΧΙΚΗ Κυπριακό

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Π.Ε.Α.Κ.) ΓΙΑ ΤΑ 46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 1974

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Π.Ε.Α.Κ.) ΓΙΑ ΤΑ 46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 1974

Συμπληρώνονται φέτος 46 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του Κυπριακού Λαού που είχε ως αποτέλεσμα την 46χρονη κατοχή του 37% της Κύπρου. Σε όλα αυτά τα χρόνια ο Κυπριακός λαός άντεξε και παρέμεινε ακλόνητος διεκδικώντας την ελευθερία του και την επανένωση της πατρίδας του μέσα από ειρηνικές διαδικασίες. Καλούμαστε όλοι, για μια ακόμα φορά, να υψώσουμε φωνή αλληλεγγύης στον Κυπριακό Λαό αναλογιζόμενοι τη θλιβερή αυτή επέτειο.

Το Κυπριακό έχει ανάγκη μιας πολιτικής λύσης με στόχο τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και την οριστική αποστέρηση της Τουρκίας από εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Είναι απαραίτητη μια ρεαλιστική, βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία για να είναι τέτοια, πρέπει να εδράζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και στου Συμβουλίου Ασφαλείας, στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Μία λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να γίνει η γη όλων των παιδιών της, ε/κυπρίων, τ/κυπρίων, Λατίνων, Μαρωνιτών και Αρμενίων.

Ο κίνδυνος για την οριστικοποίηση και τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης πρέπει να αντιμετωπιστεί επαναφέροντας την διαπραγματευτική διαδικασία από εκεί που σταμάτησε στο Crans Montana, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο και τις παραμέτρους του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες. Η συνάντηση και οι αποφάσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο, αποτελούν τον οδικό χάρτη επίλυσης του προβλήματος της μαρτυρικής Κύπρου.

Η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την Ειρήνη στο νησί και στον εύθραυστο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, και θα υποβοηθήσει στην επίλυση του θέματος του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ζητήματα τα οποία έχουν οξυνθεί από την αναθεωρητική πολιτική Τουρκίας.

60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την 1η Οκτωβρίου 2020 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια επίσης σημαντική επέτειος που πρέπει να τιμηθεί, απαιτώντας επιτέλους η Κύπρος να γίνει ένα κανονικό κράτος, όπως ζήτησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

ΚΑΛΕΣΜΑ

Η Π.Ε.Α.Κ. με την ευκαιρία αυτή καλεί την Διεθνή Κοινότητα, τον ΟΗΕ, την Ε.Ε., τον Ελληνικό Λαό, οργανώσεις, κόμματα και φορείς να εντείνουν τις δράσεις τους για την οριστική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, για απελευθέρωση – επανένωση. Για Ειρήνη και Σταθερότητα στο νησί και την περιοχή.

bit.ly/2C1N75E

DECLARATION OF THE PEACE AND SOLIDARITY INITIATIVE WITH CYPRUS (P.E.A.K.) ON THE 46 YEARS FROM JULY 1974

(Η ΕΚΠΕ συμμετέχει ενεργά στην ΠΕΑΚ)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η τούρκικη επιθετικότητα να μην περιθωριοποιήσουν το Κυπριακό.

Η επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνδυασμό με το θέμα της Αγίας Σοφίας, που προκαλεί η επιθετικότητα και αναθεωρητική πολιτική του Προέδρου Ερντογάν, τείνουν να περιθωριοποιήσουν το Κυπριακό, για το οποίο οι διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχουν διακοπεί μετά το ελπιδοφόρο Κρανς Μοντανά του 2017 και τις αποφάσεις του Νοέμβριου 2019 μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, που χάραξαν τον Οδικό Χάρτη για την επίλυση του Κυπριακού.

Ειρήνη και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να ύπαρξη με άλυτο το μέγα αυτό θέμα, που είναι Ευρωπαϊκό, από πολλές απόψεις. Χωρίς σεβασμό στις αρχές του ΟΗΕ, της Ε.Ε., το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η ΠΕΑΚ θα εμείνει στο στόχο της για ένα πλατύ πανελλαδικό και Ευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης με την Κύπρο, έχοντας πρόσφατα συστήσει επιτροπή στην Αρχαία Ολυμπία, με πρόεδρο τον Δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Την 1η Οκτωβρίου 2020 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια επίσης σημαντική επέτειος που πρέπει να τιμηθεί, απαιτώντας επιτέλους η Κύπρος να γίνει ένα κανονικό κράτος, όπως ζήτησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.