ΑΡΧΙΚΗ Διάφορα

Η ΕΚΠΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΕΜΕΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

.

H Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ’74 (ΕΚΠΕ)  καταδικάζει την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει το μνημείο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί ωμή πρόκληση σε βάρος του ιστορικού-θρησκευτικού χαρακτήρα της. Η Αγιά Σοφιά έχει ιστορικό και πνευματικό συμβολισμό για τη χριστιανική θρησκεία. Αποτελεί ταυτόχρονα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς και οικουμενικό σύμβολο.

Η ενέργεια του Προέδρου Ερντογάν συνιστά περιφρόνηση διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας. Υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και πυροδοτεί ένταση στην περιοχή μας. Αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στη στρατηγική κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Τουρκίας σε βάρος των λαών της περιοχής.

Δεν δικαιολογείται ακόμα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος όταν σε απόσταση 800 μέτρων βρίσκεται το τέμενος «Μπλε Τζαμί»  αντίγραφο της Αγίας Σοφίας. Είναι μια κίνηση που στοχεύει στην κοσμική παράδοση της ανοχής και ανεξιθρησίας που εγκαθιδρύθηκε από την Κεμαλική περίοδο της Τουρκίας,  οδηγώντας πίσω στο σκοταδιστικό παρελθόν, τον εθνικισμό και το θρησκευτικό φανατισμό, με επιπτώσεις και στην Κύπρο όπου η Τ/Κ κοινότητα έχει κοσμικό χαρακτήρα.