Προβλήματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ & ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΣ κ. ΚΩΝ. ΠΕΤΡΙΔΗ 25-26/06/2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΣ

.

.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” κ. Λοϊζος Λοϊζος συναντήθηκε στις 25 Ιουνίου 2018 με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και συζήτησαν τα προβλήματα ισονομίας, ισοπολιτείας και ίσης μεταχείρισης που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι πρόσφυγες.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν :

α)     Το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές και το δημοψήφισμα.

β)     Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον επαναπατρισμό τους οι απόδημοι πρόσφυγες.

γ)     Τα προβλήματα σχετικά με τα επιδόματα που λαμβάνουν αιχμάλωτοι, τραυματίες και στρατιώτες με θητεία μεγαλύτερη των 24 μηνών.

ε)     Παροχή δικαιώματος χρήστη ανάλογα με την περιουσία των προσφύγων στα κατεχόμενα.

στ)   Διευκόλυνση στην απόκτηση στέγης στην Κύπρο,

ζ)     Συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα, κλπ.

Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού μελετήσει με τους συνεργάτες του τα αιτήματα που του υποβλήθηκαν με σχετικό υπόμνημα. Σε πολλά από τα αιτήματα είχε θετική ανταπόκριση , όπως φάνηκε από τη συζήτηση.

Στις 26 Ιουνίου ο κ. Λοϊζος Λοϊζος και ο κ. Λουκάς Λιασής, εκπρόσωποι της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” επισκέφθηκαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, και συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής όπου και κατέθεσαν απόψεις και υπόμνημα σχετικά με τα προβλήματα των Αποδήμων Προσφύγων. Μετά το πέρας της συνεδρίασης είχαν συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΚΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Η συνεδρίαση ήταν πολύ θετική. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων χαιρέτησαν την παρουσία της αντιπροσωπείας και έδειξαν κατανόηση για το σύνολο των προβλημάτων που τους απασχολούν, κυρίως στο ζήτημα της ισονομίας-ισοτιμίας και ισότιμης μεταχείρισης ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως προσφύγων.

Υπηρεσιακοί παράγοντες που παρέστησαν (εκπρόσωποι: του Υπουργείου Εσωτερικών, του Επίτροπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Υπηρεσίας Μεταναστεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Οικονομικών, της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων (ΠΕΠ), και του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΒΚ), ουσιαστικά με τις τοποθετήσεις τους, ανέδειξαν την ορθότητα της άνισης μεταχείρισης των αποδήμων προσφύγων.

Ο κ. Λοϊζος Λοϊζος αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόβλημα της δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού της Κύπρου και ζήτησε τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού των προσφύγων με παροχή κινήτρων για την αντιμετώπισή του.

Αναδείχθηκαν τα προβλήματα ισονομίας, ισοπολιτείας και ίσης μεταχείρισης που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι πρόσφυγες, με κύρια αιχμή το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές και το δημοψήφισμα.

Ζήτησε επίσης ριζική μεταρρύθμιση στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσίων και αναδιανομής τους, σύμφωνα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των προσφύγων, που υπάρχει στο βορρά.

Όσον αφορά την επιδοματική πολιτική του κράτους σε αιχμαλώτους, τραυματίες, στρατιώτες κλπ, ζήτησε την επέκτασή του και στους απόδημους χωρίς κανέναν περιορισμό.

Συζητήθηκαν και πλείστα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την ίση μεταχείριση των αποδήμων προσφύγων (όπως θέματα που αφορούν τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα) και η επιτροπή ζήτησε πίστωση χρόνου να διαβουλευθεί με άλλες επιτροπές της Βουλής και τα διάφορα Υπουργεία ως επισπεύδουσα, προκειμένου να προωθηθεί η επίλυση των χρονίων προβλημάτων των αποδήμων προσφύγων.

Ο κ. Λουκάς Λιασής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απόδημη προσφυγική νεολαία (φοίτηση, παλιννόστηση κλπ) και ζήτησε την παροχή των ιδίων κινήτρων και βοηθημάτων για τους απόδημους πρόσφυγες, με αυτά που δίνονται σε όσους κατοικούν στην Κύπρο (δανειοδότηση από τον φορέα).

Μετά τη συνεδρίαση η αντιπροσωπεία της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – “Κύπρος 74” συναντήθηκε στα γραφεία των κομμάτων στη Βουλή, με αντιπροσωπείες του ∆Η.ΣΥ., του ΑΚΕΛ και του ∆Η.ΚΟ., όπου συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να προωθηθεί η επίλυση των προβλημάτων των αποδήμων προσφύγων. Ο τρόπος που οι εκπρόσωποι του λαού αντιμετώπισαν την επιχειρηματολογία της αντιπροσωπείας της Ε.Κ.Π.Ε., ήταν πολύ ενθαρρυντικός και ευελπιστούμε ότι θα δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα των αποδήμων. Η συνεργασία με τους υπεύθυνους βουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συνεχιστεί, όσο πιο στενά γίνεται, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, για ορισμένα τουλάχιστον αιτήματα και πολιτικές αποφάσεις σε δεύτερο χρόνο για τα μείζονα, όπως το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές και το δημοψήφισμα.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής, το προεδρείο της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων -“Κύπρος 74” έδωσε συνέντευξη τύπου στην Κυπριακή Βουλή και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

 

Ο Πρόεδρος κ. Λοϊζος Λοϊζος παρουσιάστηκε την Τρίτη 26/06/2018 στην τηλεόραση του ΡΙΚ, στην εκπομπή “ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ” με την κ. Κατερίνα Μηλιώτη (https://youtu.be/3CFsEj5lk54) και συζήτησαν τα θέματα των αποδήμων προσφύγων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ & ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΕ – 26/06/2018

Πρόσφυγας είχε ένα σπίτι και πήρε οκτώ – ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 27/06/2018

Τι είπε ο υπουργός Εσωτερικών σε απόδημους εκτοπισμένους
Ο Πρόεδρος των Αποδήμων προσφύγων
                                     Λοίζος Λοίζος, κατέθεσε υπόμνημα στο
                                     οποίο καταγράφονται οι διεκδικήσεις τους.
Πρόσφυγας είχε ένα σπίτι στα κατεχόμενα και όταν ήρθε στις ελεύθερες περιοχές πήρε σπίτι ο ίδιος και άλλα εφτά σπίτια τα εφτά παιδιά που απέκτησε και ακολούθως πήραν σπίτι και τα εγγόνια του, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών σε αντιπροσωπεία προσφύγων μεταναστών στην Ελλάδα που τον επισκέφθηκε.
Τη σχετική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος 74», κ. ΛοΪζος Λοΐζος αναπτύσσοντας χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων τα αιτήματα των προσφύγων οι οποίοι μετανάστευσαν λόγω της τουρκικής εισβολής.
Ο κ. Λοϊζος ανέφερε, ότι ο υπουργός ενημέρωσε αντιπροσωπεία της Ένωσης, ότι τάσσεται υπέρ της παροχής κρατικής βοήθειας σε πρόσφυγες αναλόγως του μεγέθους της περιουσίας που διέθεταν πριν την τουρκική εισβολή στις κατεχόμενες περιοχές.
Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σκεύη Κουκουμά εισάγοντας το θέμα υπέδειξε πως η συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων έχει αδικηθεί πολλαπλά αφού πέραν των άλλων, απώλεσαν και τα δικαιώματα που είχαν ως πρόσφυγες, ενώ δεν επιβάρυναν ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία υπό την έννοια ότι δεν πήραν στεγαστική βοήθεια όπως οι υπόλοιποι πρόσφυγες.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος υπέδειξε, πως ανάμεσα σε κάποιους επικρατεί η λανθασμένη αίσθηση πως οι απόδημοι είναι όλοι λεφτάδες κάτι το οποίο δεν ισχύει για την πλειοψηφία, οπόταν κάποια από τα προγράμματα πρέπει να βρεθεί τρόπος να παραχωρηθούν και στους απόδημους πρόσφυγες, ορισμένοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ο πρόεδρος των αποδήμων προσφύγων κ. Λοίζος Λοΐ¬ζος κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται και οι ακόλουθες διεκδικήσεις:

  • Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αφού θεωρούν ότι είναι προσωρινά απόδημοι και προσδοκούν την επάνοδο τους στην πατρίδα.
  • Δικαίωμα ψήφου ιδιαίτερα στην περίπτωση δημοψηφίσματος για επίλυση του Κυπριακού.
  • Ισοτιμία ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο. Το αίτημα αυτό καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο ειδικά λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα.
  • Παροχή οικοπέδου για κάθε πρόσφυγα πρώτης γενιάς από πολεοδομημένη χαλίτικη γη με ανταλλαγή ίσης αξίας περιουσίας των προσφύγων στα κατεχόμενα.
  • Παροχή δανείων από τα προγράμματα του Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών για απόκτηση στέγης με υποθήκευση της κατεχόμενης περιουσίας.
  • Παροχή στεγαστικού βοηθήματος από το κράτος, όπως προβλέπεται για όλους τους πρόσφυγες, εφόσον επαναπατρισθούν.
  • Για όσους απόδημους δεν επιθυμούν να αποκτήσουν στέγη, να δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης τουρκοκυ¬πριακών κατοικιών για λόγους φιλοξενίας στην Κύπρο ή εξεύρεσης άλλων τρόπων φιλοξενίας τους κατά τη διάρκεια επισκέψεων των ιδίων και των οικογενειών τους στην Κύπρο.
  • Δυνατότητα τμηματικού επαναπατρισμού των οικογενειών των προσφύγων για λόγους διευκόλυνσης της επανεγκατάστασης. Τα βοηθήματα για τους επαναπατριζόμενους (επιδότηση ενοικίου, επίδομα εργασιακό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), πρέπει να διασφαλιστούν και να επιβεβαιωθούν, πριν τον επαναπατρισμό.
  • Μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατριζόμενων από τις χώρες ασφάλισης τους στην Κύπρο για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης στο πλαίσιο του Γ.Ε.Σ.Υ που θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς συνταξιούχους πρόσφυγες να επιστρέψουν και να ζήσουν τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής τους στην ιδιαίτερη πατρίδα και κοντά στους ανθρώπους του περιβάλλοντος τους.
  • Παραχώρηση μικρών γεωργικών κλήρων σε όσους πρόσφυγες επαναπατριστούν, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, διότι οι συντάξεις που παίρνουν στην Ελλάδα είναι ανεπαρκείς για τη διαβίωση στην Κύπρο.

Οι πρόσφυγες του εξωτερικού διεκδικούν επίσης:

  • Επέκταση των επιδομάτων που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία σε όσους υπηρέτησαν πέραν των 24 μηνών στην Εθνική Φρουρά, όπως και βοηθήματα για τους αιχμαλωτισθέντες ή τραυματισθέντες και θύματα του κατοχικού στρατού από την ομηρία και τον εγκλωβισμό και στους απόδημους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, άσχετα αν έχουν ή όχι αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο.
  • Παραχώρηση δικαιώματος αγοράς έναντι συμβολικού τιμήματος, κατοικιών που ανήκαν στους γονείς αποδήμων προσφύγων, και απεβίωσαν προ της ψήφισης και δημοσίευσης του σχετικού νόμου περί κληρονομιάς των προσφυγικών κατοικιών. Αντίστοιχα να παραχωρείται δικαίωμα χρήσης σε τουρκοκυπριακές κατοικίες στους απόδημους συγγενείς αποβιωσάντων χρηστών.
  • Άμεση επιστροφή στον κηδεμόνα διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών όλων όσων κατέχονται σήμερα από μη πρόσφυγες.
  • Αναδιανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει στα κατεχόμενα, και εξορθολογισμού της πολιτικής για τη χρήση τους.
  • Ουσιαστική μεταρρύθμιση και πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών.
  • Πλήρη καταγραφή των τουρκοκυπριακών περιουσιών και ονομαστικός κατάλογος όλων των περιουσιών που δόθηκαν.

Συνάντηση με το ΑΚΕΛ.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, παρατήρησε πως είναι αδιανόητο να μη δικαιούνται επίδομα ενοικίου πρόσφυγες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, όπου διαμένουν. Για το θέμα της παροχής σπουδαστικού δανείου η κ. Σκεύη Κουκουμά διερωτήθηκε γιατί να δικαιούται δανείου το παιδί της όταν σπουδάζει στην Ελλάδα και να μη δικαιούται το παιδί ενός άλλου πρόσφυγα επειδή αυτός ζει στην Ελλάδα.

Συνάντηση με το ΔΗΚΟ

 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου τάχθηκε υπέρ της ικανοποίησης αιτημάτων των αποδήμων προσφύγων, οι οποίοι δεν επωφελήθηκαν από τα διάφορα προγράμματα που παραχωρήθηκαν κατά καιρούς σε άλλους πρόσφυγες. Ο τέως βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής υποστήριξε πως είναι πως αποτρεπτικό στον επαναπατρισμό των προσφύγων που ζουν στο εξωτερικό το γεγονός ότι για να εξετασθεί ένα αίτημα παροχής ενοικίου απαιτούνται περίπου έξι μήνες.

Συνάντηση με το ΔΗΣΥ

 

Πάντως ο κ. Ανδρέας Λουκάς της Υπηρεσίας Μερίμνης ανάφερε πως ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση των αιτήσεων μειώθηκε από ένα χρόνο σε περίπου 4-5 μήνες. Είπε επίσης ότι το επίδομα αυξήθηκε κατά 15%.

 (Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Λήμμα “Φωτογραφίες”)

ΝΕΑ

εγγραφή