Προσφυγική Νεολαία

ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ NEPOMAK – 25-27/07/2018 ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ NEPOMAK – 25-27/07/2018

.

.

Η Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπρίων Αποδήμων, NEPOMAK γιορτάζει την 15η επέτειό της με το 9ο και μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο με περισσότερους από 110 αντιπροσώπους από 11 διαφορετικές χώρες.

  • Ξεκίνησε μια νέα εποχή για τη ΝΕΠΟΜΑΚ, με την εκλογή του νέου Πρόεδρου, Χρίστου Ττιούτον που αντικατάστησε την Αντωνία Μιχαηλίδη η οποία παραιτήθηκε αφού συμπλήρωσε τη θητεία της.

  • Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι αντιπρόσωποι παρακολούθησαν σημαντικές ενημερώσεις από Κυπρίους Υπουργούς, μέλη της Κυβέρνησης και άλλους βασικούς πολιτικούς παράγοντες οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν βασικές ερωτήσεις τους για το Κυπριακό και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Η ΝΕΠΟΜΑΚ συμπλήρωσε 15 χρόνια συνεισφοράς προς τις νεότερες γενεές των Κυπρίων της διασποράς με το μεγαλύτερο συνέδριο που πραγματοποίησε ποτέ στη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα. Πάνω από 110 νεαροί απόδημοι Κύπριοι ταξίδεψαν στην Κύπρο από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο NEPOMAK.

Το Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ελλάδα, τον Καναδά, τη Ζιμπάμπουε, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Τσεχική Δημοκρατία και παρακολούθησαν. Διοργάνωσαν εργαστήρια και συζήτησαν μεταξύ άλλων τη στρατηγική της NEPOMAK για το μέλλον .

Αποτελέσματα Συνεδρίου
Η Διάσκεψη ξεκίνησε από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, την Τετάρτη 25 Ιουλίου, με ομιλία στην οποία ευχαρίστησε τους Κύπριους της διασποράς για τις πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και φιλανθρωπικές τους συνεισφορές στην Κύπρο και δήλωσε ότι είναι “άξιοι πρεσβευτές της Κύπρου” .

Κατά την ομιλία της στην τελετή έναρξης, η Αντωνία Μιχαηλίδης σημείωσε τα επιτεύγματα της ΝΕΠΟΜΑΚ τα τελευταία 15 χρόνια τα οποία προσβλέπει σε μελλοντικές επιτυχίες και ανάπτυξη κάτω από την ερχόμενη ηγετική ομάδα. Αυτό ήταν ένα σημαντικό θέμα της διάσκεψης καθώς συναντήθηκαν νέα και πιο εδραιωμένα πρόσωπα για να συζητήσουν μια ευρεία ποικιλία θεμάτων και τρόπων με τους οποίους τη ΝΕΠΟΜΑΚ μπορεί να προωθήσει το έργο της για τη συγκέντρωση νέων κυπρίων της διασποράς για την υποστήριξη του Προέδρου, την κυβέρνηση του, την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα της για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Οι εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  ενημερώσεις από κυρίους Υπουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκότρυπης, η Αντιπροσωπεία Αγνοουμένων Νέστορας Νέστορος, τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέας Μαυρογιάννης, καθώς και η ηγεσία του μητρικού οργανισμού ΠΟΜΑΚ και το PSEKA για το τελευταίο έργο τους. Υπήρχαν πολλαπλά παραγωγικά εργαστήρια με τον Προεδρικό Επίτροπο για τους Αποδήμους και Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Φώτη Φωτίου καθώς και εργαστήρια στα οποία οι εκπρόσωποι της NEPOMAK σχεδίασαν νέες πρωτοβουλίες για τα επόμενα δύο χρόνια και συζήτησαν πώς να βελτιώσουν τα τρέχοντα προγράμματα του NEPOMAK, συμπεριλαμβανομένου του NDCP, του NCCT, υποτροφίες και υποτροφίες που προσφέρει η NEPOMAK. Οι εκπρόσωποι της ΝΕΠΟΜΑΚ αποχώρησαν από το συνέδριο με μια μεγάλη αίσθηση αισιοδοξίας και ενθουσιασμού για το τι μπορεί να φέρει η ΝΕΠΟΜΑΚ τα επόμενα χρόνια για την οργάνωση και την Κύπρο.

Νέα εποχή για NEPOMAK
Το Συνέδριο της NEPOMAK 2018 σημείωσε επίσης μια αλλαγή στην ηγεσία του οργανισμού, καθώς η Αντωνία Μιχαηλίδη παραιτήθηκε από τον Πρόεδρο μετά από 4ετή θητεία. Στη διάσκεψη ο κ. Χρίστος Ττιούτον εκλέχθηκε Πρόεδρος του NEPOMAK ο οποίος στην ομιλία του, δήλωσε ότι ήταν «μια απίστευτη τιμή να εκλεγεί Πρόεδρος της NEPOMAK» και ευχαρίστησε επίσης την Αντωνία Μιχαηλίδη για την «εξαιρετική συμβολή και την υπηρεσία της των νέων Απόδημων Κυπρίων και για την εμπνευσμένη ηγεσία της ΝΕΠΟΜΑΚ. ”

Η Αντωνία Μιχαηλίδη δήλωσε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της ότι “υπήρξε τιμή και ευχαρίστηση να υπηρετήσουμε την κοινότητα μας μέσω του NEPOMAK. «Χαίρομαι που βλέπω τον Χρίστο Ττιούτον  νέο Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπό την ηγεσία του ο οργανισμός θα πάει από δύναμη σε δύναμη. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα ομάδα.”

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην οργάνωση, το συνέδριο ψήφισε να καταστήσει την Αντωνία Μιχαηλίδη επίτιμο πρόεδρο της NEPOMAK – της παράδωσε επίσης αναμνηστική πλάκα και μερικά άλλα μικρά δώρα.

Ο Προεδρικός Επίτροπης Αποδήμων, κ. Φώτης Φωτίου, τίμησε με ένα αναμνηστική πλακέττα για την προσφορά τους την Αντωνία Μιχαηλίδη, την Αναστασία Καμηλάρης (απερχόμενη Γενική Γραμματεία), τον Αβραάμ Γρηγορίου (απερχόμενο Ταμία), τον Δημήτρη Νικολάου (πρώην Πρόεδρο ΝΕΠΟΜΑΚ Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδία), και την Τζωρτζίνα Γεωργίου (πρώην Πρόεδρο ΝΕΠΟΜΑΚ Ελλάδα).

Μια νέα 22 μέλη Εκτελεστική Επιτροπή για το 2018-2020 εκλέχθηκε ως εξής:

Πρόεδρος:          Χρίστος Ττιούτον (ΗΒ)

Αντιπρόεδροι:

     Χάρης Χαραλάμπους (ΗΒ)

     Αργύρης Ελευθέριου (Η.Π.Α.)

     Μιχάλης Χριστοδουλίδης (Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία)

     Χριστόδουλος Κύρου-Τσακάλος (Ελλάδα)

     Νικόλ Κύρου (Καναδάς)

     Γαρυφαλιά Καπαρελιώτη (Νότια Αφρική)

     Παναγιώτης Καρασάββας (Υπόλοιπο της Αφρικής)

     Δανάη Χατζηπέτρου-Αυξεντίου (Υπόλοιπο της Ευρώπης)

 

Γενικός Γραμματέας: Γεωργία Σταύρου (ΗΠΑ)

 

Ταμίας:      Παναγιώτα Ζαμπάς (Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία)

 

Οργαν. Γραμματέας: Κυριακή Παυλίδου (Ελλάδα)

Επίτιμοι Πρόεδροι:   Χρήστος Καραολής  και  Αντωνία Μιχαηλίδη

* ΝΕΠΟΜΑΚ είναι η Οργάνωση της Νεολαίας των Αποδήμων Κυπρίων και λειτουργεί από 150 εθελοντές ηλικίας από 18-30 από όλο το κόσμο. Έχει δραστηριότητες παγκοσμίως και αγγίζει 15.000 νέους απόδημους Κύπριους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.nepomak.org

 ΚΥΠΕ