ΑΡΧΙΚΗ Βιβλιοθήκη Διάφορα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΠΗΘΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΕΙΜΩΝΙΔΟΥ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΜΑΣ & ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΠΗΘΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΕΙΜΩΝΙΔΟΥ

“ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ” ,

“ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΑΝΘΩΝ” &

“ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ”

Η συμπατριώτισσα μας Αναστασία Χειμωνίδου, πρόσφυγας από την Λάπηθο έκδωσετα παρακάτω μυθιστορήματα:

“ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ”

Το νέο μυθιστόρημα της Αναστασίας Χειμωνίδου

“ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ”

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Μαρία, η 15χρονη ηρωίδα, χάνει με τραγικό τρόπο την μέρα της Εισβολής τον Αντρέα της, τον πρώτο πλατωνικό έρωτα της. Σε λίγες μέρες χάνει και τους δυο γονείς της από τους τούρκους με φρικτό τρόπο. Είναι απαρηγόρητη! Μόνη αχτίδα χαράς το γατάκι της. Της συμπαραστέκονται οι νονοί της από την Μόρφου που την φιλοξενούν. Μετά…το φευγιό τους κι από την Μόρφου, ζήσανε μαζί για ένα μεγάλο διάστημα στον προσφυγικό καταυλισμό στον Στρόβολο.. Σε λίγους μήνες, μόλις άρχισαν πτήσεις για Λονδίνο, έφτασε ο αδελφός της για να την πάρει μαζί του. Η Μαρία συνέχισε εκεί σε αγγλικό σχολείο, με κέφι και πολύ διάβασμα, τέλειωσε με άριστα και κατάφερε να μπει στην Ιατρική. Έχοντας πάντα στο μυαλό της τον Αντρέα, δεν θέλησε να γνωρίσει άλλο αγόρι.

Τελειώνοντας το πρώτο έτος όμως, τυχαία, ο Θεός του έρωτα την φέρνει…αντιμέτωπη με μια απρόσμενη και “προβληματική” αγάπη. Ο νεαρός τελειόφοιτος με το όνομα Σάββας που έκανε την καρδούλα της να ξανακτυπήσει, ήταν τούρκος!!!! Δόθηκαν εξηγήσεις κι ο Σάββας απέδειξε με την συμπεριφορά του πως ήταν ένας υπέροχος χαρακτήρας. Δηγήθηκε στους δικούς της Μαρίας, την ιστορία της οικογένειάς του. Είχε ρίζες ελληνικές! Η μια γιαγιά του, ελληνοχριστιανή από την Σμύρνη. Την έσωσε από βέβαιο θάνατο από τους τούρκους, ο παππούς του ο Μουράτ (κρυφά ερωτευμένος μαζί της) όταν καιγόταν η Σμύρνη).Την οδήγησε με τα πόδια στην Καππαδοκία στο πατρικό του. Σιγά-σιγά έκαναν την οικογένεια τους, χωρίς να αλλάξει πίστη το κορίτσι.

Ο Σάββας έγινε δεκτός τελικά από την Μαρία …της Κύπρου. Βαφτίστηκε με δική του πρωτοβουλία, και παντρεύτηκε την Μαρία μόλις πήρε το πτυχίο της. Το ταξίδι του γάμου τους έγινε στην Τουρκία. Την ξενάγησε με υπέροχο τρόπο στην Πόλη, στον Βόσπορο, στην Σμύρνη και οδικώς σε όλα τα παράλια που κάποτε έσφυζαν από ελληνικό πολιτισμό. Το ταξίδι κατέληξε στην Καππαδοκία. Εκεί στο πατρικό του στην Σινασσό, η Μαρία ανακάλυψε με χαρά τα σημάδια της πίστης της γιαγιάς Μαρίας της Σμυρνιάς.

Όμως μια μεγάλη κι απρόσμενη ανατροπή της μυθοπλασίας αυτής, έρχεται στο τέλος, για να δώσει απέραντη χαρά στην Μαρία και σε κάποιους άλλους… χαροκαμένους ανθρώπους που ζούσαν χρόνια πολλά, με τον πόνο της απώλειας στην Λευκωσία ………

– – – – – – – – – – – – – –

“ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΑΝΘΩΝ”

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το περιεχόμενο του βιβλίου, αναφέρεται σε βιώματα και αναμνήσεις, από τα παιδικά κυρίως χρόνια, στη κατεχόμενη γη της αγαπημένης μας Λαπήθου.

Αναμνήσεις από την  πολύ μικρή παιδική ηλικία, με προσωπικές περιπλανήσεις που πλέκονται και με πολλά λαογραφικά  στοιχεία, ήθη και παλιά έθιμα, καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής της τότε εποχής.

Αναμνήσεις που αφορούν και μοιάζουν και με τις αναμνήσεις πολλών άλλων ανθρώπων. Περιγραφές παιδικών παιχνιδιών, διαφόρων γιορτών, αναφορές σε πανηγύρια, σε κοντινές ή μακρινές εκδρομές, σε κάμπους σε μοναστήρια και ξωκλήσια, μυστήρια, που υπάρχουν στη ζωή του κάθε τόπου, δοσμένα με απλά λόγια αλλά με αγνή αγάπη που τα κάνει πιστεύω πιο γνήσια και ουσιαστικά. Διανθισμένα όλα αυτά με αποφθέγματα,  παροιμίες, στίχους γνωστών ποιητών, ή τραγουδιών.

Αναμνήσεις από τις τραγικές μέρες του Ιούλη του 1974.Από  «πρώτο χέρι»με προσωπικές εμπειρίες για αληθινά γεγονότα στις δύσκολες μέρες του προδοτικού πραξικοπήματος  και πικρές, πολύ πικρές αναμνήσεις από την Εισβολή, με περιγραφή της τότε περιπλάνησης απλών τρομαγμένων ανθρώπων, μέσα στην πολεμική ατμόσφαιρα που χωρίς καμιά καθοδήγηση από αρμόδιους… έψαχναν τρόπο και τόπο, για να σώσουν τη ζωή τους από τη φωτιά και τις σφαίρες.

ΤΕΛΟΣ  περιγράφονται οι… γλυκόπικρες αναμνήσεις και τα ανάμεικτα συναισθήματα, από την πρώτη επίσκεψη-προσκύνημα στη γενέθλια κατεχόμενη γη, 29 χρόνια μετά την Εισβολή, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα τον Απρίλη του 2003!

ΝΕΑ

εγγραφή