ΑΡΧΙΚΗ Διάφορα Εκδηλώσεις Φωτογραφίες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ – ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ

Αθήνα 06 Δεκεμβρίου 2022

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ 

    Ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 ο προγραμματισμένος κύκλος συναντήσεων στην Αθήνα, του Δ.Σ. της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – “Κύπρος 74”, με τους βασικούς υποψηφίους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.κ Ανδρέα Μαυρογιάννη, Νίκο Χριστοδουλίδη και Αχιλλέα Δημητριάδη. Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για συνάντηση.

Ανδρέας Μαυρογιάννης

Στις συναντήσεις, όλοι οι υποψήφιοι έδωσαν προσοχή στις θέσεις της Ε.Κ.Π.Ε. πάνω στο Κυπριακό πρόβλημα και την επιτακτική ανάγκη επίλυσής του, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σχετικά με την επανεγκατάσταση τους στην Κύπρο, και τα θέματα ισοτιμίας τους ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως προσφύγων. Επαναλήφθηκε το πάγιο αίτημα για εξεύρεση τρόπου να ψηφίζουν οι απόδημοι με Κυπριακή Υπηκοότητα.

Νίκος Χριστοδουλίδης

Η Ε.Κ.Π.Ε. καλεί όλους τους απόδημους πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα ψήφου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για την Ελλάδα μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αχιλλέας Δημητριάδης

Το Δ.Σ. της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” εκφράζει τη δυσαρέσκεια και ταυτόχρονα τη διαμαρτυρία του για την άρνηση του Υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση και συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οι συμπατριώτες μας πρόσφυγες πρέπει να συνεκτιμήσουν τη στάση ενός εκάστου των υποψηφίων, απέναντι στα θέματα των Κυπρίων προσφύγων, και δη των αποδήμων.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΩΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ:

Το δικαίωμα ψήφου για τους απόδημους και μάλιστα για εκείνους που εγκατέλειψαν για λόγους επιβίωσης την Κύπρο το 1974, είτε είναι πρόσφυγες είτε όχι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους πρόσφυγες για να τονίσουμε την ανάγκη έκφρασης γνώμης και κρίσης πάνω σε ενδεχόμενη πρόταση λύσης του Κυπριακού (σε ένα νέο Δημοψήφισμα). Δεν γίνεται να αποφασίζουν άλλοι (και δυστυχώς οι έποικοι) για την τύχη των χωριών και των περιουσιών τους και αυτοί να παραμένουν θεατές.

Στις Ευρω-εκλογές δημιουργείται το σενάριο του παραλόγου. Κύπριοι υπήκοοι που διαμένουν σε χώρες της Ε.Ε. στερούνται το δικαίωμα εγγραφής τους στους Κυπριακούς εκλογικούς καταλόγους για τις Ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι διαμένουν σε χώρο της Ε.Ε. Ταυτόχρονα δεν υλοποιείται η υπόδειξη της Κομισιόν σε συγκεκριμένες χώρες (μεταξύ αυτών και την Κυπριακή Δημοκρατία) για παροχή εκλογικών δικαιωμάτων σε πολίτες της Ε.Ε. που κατοικούν σε άλλη χώρα της Ε.Ε., είτε αυτή αφορά Εθνικές εκλογές είτε Ευρωεκλογές.

Σε έκθεση του ο ΟΑΣΕ για τις εκλογές στην Κύπρο αναφέρεται στη διάκριση που δημιουργεί η εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους και ζητά την κατάργηση τους.

Η ίδια η νομοθετική ρύθμιση, διαμονή για 6 μήνες στην Κύπρο, που θέσπισε ο Νομοθέτης, δεν προβλέπεται στο Κυπριακό Σύνταγμα, που καθορίζει κατά τα άλλα την ισότητα των Κυπρίων πολιτών στο δικαίωμα ψήφου, όπως και καθορίζει αναλυτικά τους λόγους αποστέρησης του δικαιώματος αυτού, μη αναφέροντας το κριτήριο της 6μηνης διαμονής. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με το δικαίωμα ψήφου και υποδηλώνει έλλειμμα δημοκρατίας που εκθέτει διεθνώς την Κύπρο.

Χαιρετίζουμε το στήσιμο καλπών σε  χώρες του εξωτερικού, όπου κατοικεί και σπουδάζει ικανός αριθμός ψηφοφόρων.  Είναι αδιανόητο όμως καθόσον στον ίδιο χώρο και στην ίδια οικογένεια, ο ένας να ψηφίζει και ο άλλος να παρατηρεί περίλυπος αδυνατώντας να κατανοήσει τη διάκριση. Να βλέπει γνωστά άτομα από τις παροικίες να είναι υποψήφιοι Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές, και εκείνος/η να στερείται κάθε δικαιώματος Η συμπλήρωση της «Υπεύθυνης Δήλωσης» ότι είναι «προσωρινά απόδημος» υποδηλώνει την τάση να κρυφθεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Τέλος τονίζουμε ότι τα όποια αιτήματα για το δικαίωμα ψήφου αφορούν Κυπρίους υπηκόους (που κατά το Σύνταγμα και τον Νόμο) έχουν αυτό το δικαίωμα, και όχι τους Κυπριακής Καταγωγής ομογενείς. Άρα αφορά ένα όχι μεγάλο αριθμό δικαιούχων.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

  • ΑΜΕΣΑ: Να γίνει διευκρίνιση & πλήρη ερμηνεία του όρου «προσωρινά απόδημος» για όσους εγγράφονται να ψηφίζουν στο εξωτερικό. Δηλ. την επέκταση του σε όλους εκείνους που για λόγους επιβίωσης προσωρινά έφυγαν από την Κύπρο το 1974. Αυτοί είναι: (α) πρόσφυγες (κάτοχοι προσφυγικών ταυτοτήτων), (β) άτομα που έφυγαν από την Κύπρο εξ’ αιτίας των γεγονότων του 1974 για λόγους επιβίωσης στην Αλλοδαπή (στην περίπτωση αυτή προτείνουμε να περιληφθούν όσοι μετανάστευσαν ως και τον Ιούλιο 1980). Προϋπόθεση να είναι Κύπριοι Υπήκοοι.
  • ΑΜΕΣΑ: Να ληφθεί πρόνοια συμμετοχής ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Δικαίωμα που αφορά την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα και μπορεί να χορηγηθεί από τον αρχηγό της κοινότητας και την Ελληνοκυπριακή Κοινοτική συνέλευση (που κατά το δίκαιο της ανάγκης εκχώρησε αυτές τις αρμοδιότητες στους 56 Ε/Κ βουλευτές).
  • ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ: την πλήρη κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει σε Κύπριους Υπηκόους την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους λόγω διαμονής στο εξωτερικό, σε πλήρη εναρμόνιση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή αρχή της ισότητας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών και την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  •   Για τον λόγο αυτό να γίνει έναρξη διαλόγου, για την καθιέρωση βουλευτών Επικρατείας που θα ψηφίζονται από όσους εγγράφονται στα εκλογικά τμήματα Εξωτερικού, χωρίς να επηρεάζουν τις αντίστοιχες επαρχίες.
  • Να γίνεται αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους όλων των Κυπρίων πολιτών και όσων ενηλικιώνονται ως ένα ακόμη βήμα που σταδιακά θα εκσυγχρονίσει τις εκλογικές διαδικασίες. Συνεπακόλουθα να γίνει κατάργηση των εκλογικών βιβλιαρίων και η διεξαγωγή των εκλογών με βάση τις ταυτότητες, ως ένα βήμα εκσυγχρονισμού.

ΝΕΑ

εγγραφή