Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 Θέσεις και Απόψεις για το Κυπριακό: 

.

.

(Υιοθετήθηκε από το ΔΣ της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας

«Κύπρος ‘74»)

 

Το ΔΣ της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος ‘74» που συνήλθε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου 2018 αφού συζήτησε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στο νησί,

Εκφράζει την αγωνία του για την στασιμότητα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη, κ. Μουσταφά Ακιντζί, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014, και ζητάμε  την επανέναρξη της  διαπραγματευτικής διαδικασίας από εκεί που διακόπηκε στον Κρανς Μοντάνα και σύμφωνα με τις  παραμέτρους του  Πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες. 

Χαιρετίζει  το ανανεωμένο διεθνές ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος. 

Εκφράζει  πλήρη υποστήριξη του στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν ακούραστα με ισχυρή θέληση και με αποτελεσματικό τρόπο, προς την κατεύθυνση μιας λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, καθώς και το κοινό τους μέλλον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαιρετίζει  την πρόσφατη ετυμηγορία του  Κυπριακού λαού στις Προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, η οποία προέκρινε με ποσοστό 65%, τη συνέχιση της  διαπραγματευτικής διαδικασίας, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής , Δικοινοτικής Ομοσπονδίας  που ακολούθησαν επτά Πρόεδροι της Κυπριακής  Δημοκρατίας. 

Επιβεβαιώνει ότι μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Επιβεβαιώνει τη  θέση ότι η διευθέτηση θα βασίζεται σε μια Διζωνική, Δικοινοτική  Ομοσπονδία με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με μια και μόνη ενιαία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Η επίτευξη λύσης για ένα κράτος όπου θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες (διακίνηση, εγκατάσταση, ιδιοκτησία, ενάσκηση επαγγέλματος) του κάθε πολίτη και της κάθε κοινότητας χωρίς διακρίσεις με βάση τη φυλετική καταγωγή ή τη θρησκεία, μία λύση η οποία θα αποκλείει τη διχοτόμηση, τη λύση δύο κρατών, τη χαλαρή ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, την προσάρτηση τμήματος ή του συνόλου της Κύπρου με οποιοδήποτε κράτος.

Επιβεβαιώνει τη  θέση ότι η λύση απαιτείται να προβλέπει τον άμεσο τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις, για να μετατραπεί η Κύπρος σε ΚΑΝΟΝΙΚΟ κράτος, διευθέτηση στην οποία μπορεί να καταλήξει η Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο. 

Καταδικάζει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του σχεδόν 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τη συνεχιζόμενη παραβίαση από την Τουρκία των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθερίων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής  Δημοκρατίας. 

Καταδικάζει τη συστηματική τουρκική πολιτική του εποικισμού του κατεχόμενου εδάφους της Κύπρου, που αποτελεί έγκλημα πολέμου, κι έχει ως στόχο την δραστική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού. 

Λαμβάνει σοβαρά  υπόψη τη σημερινή συμπεριφορά της Τουρκίας, τις συνεχείς παραβιάσεις και απειλές για την επαναφορά της θανατικής ποινής, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάννης του 1923, τις απειλές πολέμου (casus belli), τις πειρατικές ενέργειες και απειλές στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Άγκυρα. 

Κρίνει  ότι η προβαλλόμενη επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς για δήθεν «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων είναι παραπλανητική και ανυπόστατη καθώς η κατάσταση στα κατεχόμενα είναι αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής, η οποία έχει μετατρέψει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε υποτελή διοίκηση της Τουρκίας και προτεκτοράτο. 

Υπενθυμίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550/84 και 541/83 τα οποία καλούν τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων . 

Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, παρ΄ όλες τις προσπάθειες και τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, λόγω της άρνησης της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού  να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ)  και να παράσχει πληροφορίες και πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της ΔΕΑ. 

Καταδικάζει  τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από το κατοχικό καθεστώς των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των εγκλωβισμένων (Ελληνοκύπριων και Μαρωνιτών) που διαμένουν στα κατεχόμενα, και την άρνησή της Τουρκίας να εφαρμόσει τη  Συμφωνία της Γ΄ Βιέννης του 1975. 

Θεωρεί  ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί παραβιάζει  κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και πολλά από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Γενικής Συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του Ψηφ. 3212 (1974). 

Υποστηρίζει  πλήρως την συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας κάτω από την αιγίδα της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο μια συνολική, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος, η οποία θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου της ΕΕ. 

Καλωσορίζει  την υιοθέτηση  μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ζητά  την άμεση και άνευ όρων επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550(1984) και 789 (1992) ως μέτρο οικοδόμησης καλής θέλησης και εμπιστοσύνης, καθώς και την ανάληψη και άλλων παρόμοιων μέτρων, όπως για παράδειγμα η αποστρατικοποίηση της εντός των τειχών, πόλη της Λευκωσίας. 

Καταδικάζει  όλες τις ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου προωθώντας αποσχιστικές πράξεις. 

Καταδικάζει  την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας μνημείων, που αποτελούν κτήμα της Ανθρωπότητας. 

Καλεί  τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη διαπραγματευτική διαδικασία, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών και να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία για να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ (συμπεριλαμβανομένης της απόφασης στην τέταρτη διακρατική υπόθεση Κύπρου εναντίον Τουρκίας) και να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία, προκειμένου να καταλήξει σε επιτυχή ολοκλήρωση, προς όφελος όλων των Κυπρίων. 

Καλεί  τα Ηνωμένα Έθνη να εργαστούν για την άμεση και άνευ όρων εφαρμογή από την Τουρκία, όλων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, που ζητούν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και τον επαναπατρισμό των εποίκων, την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους με ασφάλεια, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κυπρίους, καθώς και την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων. 

Καλεί  την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει από την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της που πηγάζουν από την ιδιότητα της ως υποψήφια για ένταξη χώρας, ειδικά τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της (ομαλοποίηση σχέσεων με γειτονικά κράτη, πρωτόκολλο Άγκυρας κλπ.). 

Επαναλαμβάνει  την πλήρη υποστήριξη για μια λύση που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο, το οποίο θα εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, και επαναβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευση να συμβάλουμε εποικοδομητικά και να βοηθήσουμε, ώστε κάθε δυνατή προσπάθεια να περάσει προς αυτό τον σκοπό. 

Καλεί όλους στην Κύπρο, να εργαστούν για την επίτευξη ΕΝΟΤΗΤΑΣ και ΣΥΜΠΝΟΙΑΣ, με  βάση τον κοινό στόχο για τον τερματισμό της  κατοχής , την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου. Για τον λόγο αυτό επισημαίνει  την ανάγκη απόλυτης προσήλωσης, στις αρχές και τις αξίες, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης, με στόχο πάντα την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Εθνικού μας προβλήματος, το οποίο ήταν και παραμένει ζήτημα εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης, εποικισμού και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Επιδοκιμάζει κάθε προσπάθεια κοινής δράσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και κύρια των μη κυβερνητικών οργανώσεων στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινής διεκδίκησης της κοινής πατρίδας. Οι δικοινοτικές δράσεις φέρνουν πιο κοντά τον λαό, καλλιεργούν πνεύμα εμπιστοσύνης και κατανόησης, και συμβάλλουν στην επαναπροσέγγιση που είναι προϋπόθεση για την ειρηνική συμβίωση, πρόοδο και προκοπή. Οι διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων, και η απαίτηση τους να μην «εξαφανιστούν» από τον ίδιο το τόπο τους λόγω του συνεχούς εποικισμού και του ενδεχόμενου κινδύνου αφομοίωσης τους  από την Τουρκία, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της συνειδητοποίησης της Κυπριακής ταυτότητας των Τ/Κ και του αδιεξόδου που έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη κατοχή, παρά το γεγονός της απόλυτης οικονομικής εξάρτησης από την Τουρκία, όπως αυτή εσχάτως αποτυπώνεται και από την εγκατάσταση αγωγού ύδρευσης αλλά και την παροχή ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Τονίζει  την ανάγκη για  τη συγκρότηση και ισχυροποίηση  του ευρύτερου δυνατού Μετώπου Λύσης,  στην  Ε/Κ και Τ/Κ κοινότητα, ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχούς  κατάληξης. 

Καταδικάζει  απερίφραστα τα σχέδια για εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού στις ακτές της Τουρκίας στη θέση Ακκούγιου, που, όπως έδειξε το ατύχημα της Φουκοσίμα, μπορεί να αποβεί ολέθρια για όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. 

Ζητά να δοθούν ίσα δικαιώματα, ίση μεταχείριση στους Απόδημους πρόσφυγες, να ληφθούν μέτρα ανάκτησης της προ-πολεμικής φερεγγυότητάς τους, και να εφαρμοστεί επιτέλους ουσιαστικά η πολυ-διακηρυγμένη απ’ όλους ίση κατανομή βαρών της κατοχής. 

Επαναλαμβάνει  επιτακτικά την απαίτηση να διασφαλιστεί η κατοχύρωση καθολικού εκλογικού δικαιώματος στους Απόδημους Κυπρίους και δη τους πρόσφυγες και παθόντες του 1974, ως μέτρου ισοπολιτείας. Η υιοθέτηση νέου εκλογικού νόμου με τη θέσπιση βουλευτών επικρατείας δίδει τη δυνατότητα να αποδοθούν εκλογικά δικαιώματα στους απόδημους Κυπρίους, που εξαναγκάστηκαν σε προσωρινή μετανάστευση λόγω  της έκρυθμης κατάστασης του 1974. 

Επαναβεβαιώνει  την ακλόνητη θέληση των Κυπρίων Αποδήμων, να συνεχιστεί ο αγώνας για τον άμεσο τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας, την ευημερία & πρόοδο ολόκληρου του Κυπριακού Λαού Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. 

Τονίζει  ότι η επανάληψη μια αποτυχίας, δημιουργεί τον μεγάλο κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού που θα έχει τρομερές συνέπειες και για τις δύο κοινότητες. Σήμερα  το δίλημμα δεν είναι  εκείνο του 1968 «εφικτό»  ή «ευκταίο», αλλά «το  εφικτό»  και το «απευκταίο».

Χαιρετίζει  την αδιάλειπτη και ποικιλόμορφη συμβολή της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ελληνικού λαού και του Ελληνισμού γενικότερα στην προώθηση του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο αποτελεί πρωταρχικό εθνικό θέμα για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική.

ΝΕΑ

εγγραφή