ΑΡΧΙΚΗ Κυπριακό ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

http://www.cna.org.cy/webnews.aspx?a=94e5d4e38b9e4bbbbe32d6cd07c58df6

H Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας (Ε.Κ.Π.Ε.), ιδρυτικό μέλος της Ο.Κ.Ο.Ε. που εκπροσωπεί τους πρόσφυγες του 1974 στην Ελλάδα, πληροφορήθηκε με λύπη το νέο ολίσθημα της έωλης ηγεσίας της Ο.Κ.Ο.Ε. (που προήλθε από αδιαφανείς διαδικασίες και μεθοδεύσεις) σε σχέση με την Πενταμερή Διάσκεψη. (H ανακοίνωση της O.K.O.E.).

Με κάθε βήμα αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, που είναι αυτή του ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΣΜΟΥ. Το σημερινό Προεδρείο αποκαλύπτεται πλέον στηρίζοντας τις δυνάμεις στις οποίες πρόσκειται, που δεν είναι άλλες από: Κίνημα Αλληλεγγύη, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ.

Βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση του Κυπριακού Λαού και της Παροικίας, και η μόνη αντιστοιχία τους είναι με το πολιτικό περιθώριο. Στη συντριπτική του πλειοψηφία τα μέλη του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. δεν είναι πρόσφυγες.

Παραθέτουμε πάρακάτω τις ανακοινώσεις μελών και στελεχών μας, με την ιδιότητα τους του μέλους του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε.

 

ΛΟΙΖΟΣ ΛΟΙΖΟΣ: 

ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΣΜΟΥ Η Ο.Κ.Ο.Ε.

Η πλειοψηφία του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση-παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο, δίνοντας δεκανίκι στήριξης στο Απορριπτικό Μέτωπο. (Ε.Δ.Ε.Κ., Αλληλεγγύη, Ε.ΛΑ.Μ).

Καταφέρεται ανοιχτά κατά της συμφωνημένης βάσης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, που είναι η Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Στρέφεται ενάντια στην διαχρονική πολιτική που ακολουθεί ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου και το Εθνικό Συμβούλιο.

Αντιστρατεύεται τις πάγιες θέσεις του παγκόσμιου Αποδημικού Κινήματος (Π.ΟΜ.Α.Κ.) για στήριξη των διαχρονικών προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού από τους εκάστοτε Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αποδέσμευση της πλευράς μας από τη συμφωνημένη βάση για επίλυση του Κυπριακού εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης.

Κάνουμε έκκληση τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ψηφοφόρους να απαντήσουν δυναμικά στους «πολιτικούς φωστήρες» του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. με μαζική υπερψήφιση των πολιτικών κομμάτων που ενστερνίζονται την ανάγκη άμεσης επίλυσης του Κυπριακού, πάνω στην συμφωνημένη βάση, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα.

Η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου δεν γίνεται με ευχολόγια ή μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά με πολιτική συνέπεια, διεθνή κινητικότητα και επιμονή στο Διεθνές δίκαιο.

         Λοϊζος Λοϊζος, Πρόεδρος  Ανανεωτικής – Αγωνιστικής, Μέλος του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε.

 

 

Γ. ΛΙΑΣΗΣ – Κ. ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία της προτεινόμενης ανακοίνωσης της Ο.Κ.Ο.Ε. για την Πενταμερή Διάσκεψη.

Γι αυτό παρακαλούμε όπως καταγραφεί η αντίθεση μας. Έχουμε δε ναπροσθέσουμε τα παρακάτω σχόλια.

Σχόλια:

1/ Η απόφαση ξεφεύγει από την στήριξη στην διακηρυγμένη πολιτική του Κυπριακού Κράτους και του Εθνικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα απουσιάζουν από την απόφαση όσα περιέχονταν διαχρονικά στα ψηφίσματα της Ο.Κ.Ο.Ε. και της Π.ΟΜ.Α.Κ. που αφορούν στη στήριξη της επιδιωκόμενης λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα και την ειρηνική επίλυση του μέσα από συνομιλίες υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.

2/ Η συμφωνία που έγινε με επικεφαλής τον Πρέσβη κ. Φρ. Κολώτα το 1989 μεταξύ σωματείων και παροικιακών συνιστωσών ήταν ότι στο Κυπριακό η Ο.Κ.Ο.Ε. (ανεξάρτητα των θέσεων του καθενός) θα στήριζε την διακηρυγμένη πολιτειακή θέση του Κυπριακού κράτους και του Εθνικού Συμβουλίου, που φυσικά επέτρεψε την ίδρυση της Ο.Κ.Ο.Ε.  Η σημερινή θέση παραβιάζει την ιδρυτική συμφωνία για την Ο.Κ.Ο.Ε. και μας φέρνει στην προ του 1989 κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Και φυσικά φέρει την Ο.Κ.Ο.Ε. σε πλήρη αναντιστοιχία με την Π.ΟΜ.Α.Κ. και τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες Αποδήμων.

3/ Στην ανακοίνωση, παρουσιάζεται ότι η ΔΔΟ είναι απροσδιόριστη. Σε αυτό σημείο τονίζουμε ότι η ΔΔΟ είναι συμφωνημένη βάση λύσης που συζητάμε από το 1977 που έχει υιοθετήσει και στηρίζεται η Διεθνής Κοινότητα. Στην ανακοίνωση ζητείται η απόσυρση της, όταν η πλειοψηφία στην Κύπρο ξεκαθαρίζει ότι αποτελεί την τελευταία γραμμή Άμυνας. Η επιστροφή σε ενιαίο κράτος είναι ένας τυχοδιωκτισμός και είναι ανέφικτη. Μόνο νέα δεινά και καταστροφή θα προκαλέσει στο νησί.

Οι καταγραφείσες συγκλίσεις που αφορούν τα θέματα της εσωτερικής Διακυβέρνησης μεταξύ άλλων δεν προβλέπουν βέτο του Αντιπροέδρου (όπως ίσχυε το 1960), οι εξουσίες θα είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο με αναλογία 7 προς 4.

Επίσης οι Συγκλήσεις προβλέπουν αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κ και μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ώστε να μην παραλύει το κράτος (σε αντίθεση με τα όσα λανθασμένα αναγράφονται).

4/ Στην ανακοίνωση η στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας λοιδορείται όταν γίνεται αναφορά ότι: «ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε επέδειξε απαράδεκτη στάση έναντι της τουρκικής πρότασης για  “λύση” δύο κρατών». Ενώ είναι γνωστό ότι η στάση του ότι δεν μπορεί να εκφύγει των όρων εντολής του και του κεκτημένου των συνομιλιών, απομόνωσαν την απαράδεκτη Τουρκική και Τ/Κ θέση για λύση 2 κρατών και «κυριαρχική ισότητα».

5/  Είναι θετικό το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ απέρριψε την πρόταση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών. Αυτό ήταν αναμενόμενο.

Θετικό είναι και το γεγονός ότι ο κ. Γκουτέρες αποφάσισε τη συνέχιση της προσπάθειας σε μερικούς μήνες με στόχο τη σύγκληση νέας άτυπης συνάντησης με την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. (και είναι αδιανόητη η θέση της έωλης πλειοψηφίας της Ο.Κ.Ο.Ε. να εισηγείται να μην ανταποκριθούμε σε νέα πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ).

Είναι απογοητευτικό αλλά και ανησυχητικό το γεγονός ότι η Άτυπη Συνάντηση της Γενεύης δεν καρποφόρησε εξαιτίας της επιμονής της τουρκικής πλευράς στη λύση δύο κρατών. Η συνέχιση του διαπραγματευτικού κενού εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο αφού παγιώνει την τουρκική κατοχή και τη ντε φάκτο διαίρεση.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη Άτυπη Συνάντηση θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και εν γένει της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς να προωθήσει λύση δύο κρατών, αλλά και για αντιμετώπιση ενδεχόμενων πιέσεων για αλλοίωση υφιστάμενων σημαντικών συγκλίσεων. Πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν και για ενίσχυση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με  πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η ευθύνη για ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διαχειρίζεται το Κυπριακό.

6/ Στην ανακοίνωση δίδεται μόνο έμφαση στην εξωτερική πτυχή του Κυπριακού τονίζοντας (κάτι που άλλωστε είναι αποδεκτό από όλους) ότι: «δε νοείται λύση, χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων», (αγνοώντας την ανάγκη επίλυσης της Εσωτερικής Πτυχής, δηλ. της διευθέτησης των διαφορών των δύο κοινοτήτων, και ιδιαίτερα ως προς την μορφή της συνταγματικής διάρθρωσης, που θακατοχυρώνει, ισονομία, ισοπολιτεία, σεβασμό στα ανθρώπινα και Ευρωπαϊκά δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη το δικοινοτικό χαρακτήρα του Κυπριακού Κράτους όπως προκύπτει από το Σύνταγμα του 1960).

7/ Η ειρωνική αναφορά σε οπαδούς «της όποιας λύσης» διαστρεβλώνει την αλήθεια. Δεν υπάρχουν οπαδοί «της όποιας λύσης», ούτε γενικότερα οπαδοί. Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι διαχρονικά και με συνέπεια στηρίζουν τη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, που προνοούν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, η Ε.Ε. και η Διεθνής κοινότητα, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, εγγυήσεις και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων (περιέχονται όλα στο Πλαίσιο Γκουτέρες). Για να καταστεί επιτέλους η «Κύπρος Κανονικό Κράτος» όπως είπε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Και από την άλλη υπάρχουν οι υποστηρικτές της «μη λύσης» που ουσιαστικά επιθυμούν τη διαιώνιση του στάτους κβο, που μαθηματικά οδηγεί στη Διχοτόμηση, την Συνομοσπονδία και νέες περιπέτειες όπως το 1974, δήθεν με την Ένωση.

Μην επαναλάβουμε τα λάθη και τις εμμονές του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στην κατοχή του 37% της πατρίδας μας. Και πολύ λίγο απέχουμε από τη Διχοτόμηση.

Απαιτείται σύνεση και σταθερότητα στις θέσεις μας, στάση την οποία επέδειξαν επτά Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Γιώργος Λιασής και Κακουλλής Θεοδούλου, μέλη του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε.

https://demokratiki-synergasia-cy-gr.blogspot.com/2021/05/1-2-1989-1989-3-1977-1960-7-4-4-2-5-6.html

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ΥΓ:      Η πληροφορία ότι η Ο.Κ.Ο.Ε. θα εκδώσει ανακοίνωση για το κυπριακό τραγούδι της Eurovision “El Diablo” (όπως έκανε με την Φουρέϊρα) ελέγχεται ως ανακριβής.

ΝΕΑ

εγγραφή