Τα Κατεχόμενα μας

Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ

Η ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ

.

.

ΚΑΡΠΑΣΙΑ

Η Καρπασία, είναι η μεγάλη χερσόνησος της Κύπρου που αποτελεί προβολή του όρους Όλυμπος (Κύπρου), μήκους 47 μιλίων και που απολήγει στο ακρωτήρι Άγιος Ανδρέας (ή Κλειδιά), τις διαστάσεις της οποίας όρισε ο Στράβων με εκπληκτική ακρίβεια.

Αρχαιότητα

Στη χερσόνησο αυτή υπήρχαν κατά την αρχαιότητα δύο λιμένες “Καρπασίαι” (κοινώς σκάλες όπως θα λέγονταν σήμερα), που αποτελούσαν εναλλακτικά, ανάλογα με τον επικρατούντα καιρό, τα επίνεια της μεσογαίας πόλης Καρπάσου. Ο ένας ήταν βόρεια, απέναντι από τη Σαρπηδόνα της Κιλικίας και ο άλλος από τη νότια αναπτυσσόμενη ακτή. Τα δύο αυτά επίνεια βρίσκονταν κοντά στην άκρα της χερσονήσου που δημιουργείται μια στενότητα, ισθμός, που έχει εύρος 3 μόλις στάδια, πρόκειται για τους σύγχρονους αμφίπυγους όρμους της “Ρόνας” (βόρεια) και του “Μελισσάκρου” (νότια).

Η δε αρχαία μεσογαία πόλη Κάρπασος βρισκόταν επί του ίδιου σημείου όπου σήμερα φέρεται η πόλη “Ριζοκάρπασο”.

Διαμέρισμα Καρπασίας

Το Διοικητικό διαμέρισμα της Καρπασίας αποτελεί τμήμα της επαρχίας Αμμοχώστου περιλαμβάνοντας όλο το βορειοανατολικό τμήμα της Κύπρου. Εκκλησιαστικά ανήκει στη Αρχιεπισκοπή της Λευκωσίας και έχει δικό της Επίσκοπο. Στο Διαμέρισμα της Καρπασίας περιλαμβάνονται 39 χωριά. Κύρια προϊόντα της περιοχής είναι σιτηρά, λάδι, μετάξι, χαρούπια, ρόδια και το γνωστό «κολοκάσιν» που παράγεται στη Γιαλούσα (Κύπρου) και στα πέριξ αυτής χωριά.

Πανίδα

Στη περιφέρεια της Καρπασίας ζει η χαρακτηριστική ομώνυμη ράτσα άγριων γαϊδάρων της Κύπρου που πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη διάσωση του είδους.

Τουρκική κατοχή

Ολόκληρη η περιοχή της Καρπασίας από της εισβολή της Τουρκίας, το 1974 βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, σε βάρος του κυρίαρχου κράτους της Κύπρου.

Η προέλαση του Αττίλα στις 14 Αυγούστου 1974, αποκόπτει ολόκληρη τη Χερσόνησο της Καρπασίας. Η κυπριακή Εθνοφρουρά, κάτω από την πίεση των πολύ ισχυρότερων τουρκικών δυνάμεων και τον απηνή αεροπορικό βομβαρδισμό, αναγκάστηκε να υποχωρήσει κάτω από την «πράσινη γραμμή» Λευκωσίας και νότια των οδών Λευκωσίας – Αμμοχώστου και Λευκωσίας – Μόρφου.

Περί τις 20.000 που παρέμειναν εγκλωβισμένοι, κυρίως στη χερσόνησο της Καρπασίας υποχρεώθηκαν σταδιακά να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που ζουν σήμερα σ’ αυτή την περιοχή έχει μειωθεί στους 350 Ελληνοκυπρίους.

Οι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας ζουν και είναι υποχρεωμένοι να ζουν: απομονωμένοι, περιορισμένοι στις κινήσεις τους, ελεγχόμενοι και χωρίς προοπτική ανανέωσης ή ανάπτυξης της κοινότητάς τους. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο πληθυσμός αυτός είναι καταδικασμένος να ζει, είναι ταπεινωτικές και παραβιάζουν την ίδια την ιδέα του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του.

Η χερσόνησος της Καρπασίας αποτελεί τη μαρτυρικότερη κατεχόμενη περιοχή, αφού δοκιμάστηκε βάναυσα από τον εγκλωβισμό χιλιάδων κατοίκων της κατά την Τουρκική εισβολή.

Οι κάτοικοί της υπέφεραν όσο κανείς άλλος από τους κατακτητές και εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες.

Δεν λύγισαν όμως. Παρέμειναν όρθιοι μέχρι σήμερα για να φυλάνε Θερμοπύλλες, αναμένοντας καρτερικά την ώρα της λύτρωσης.

Ο κατακτητής καταπάτησε τη διεθνή συμφωνία της Γ΄ Βιέννης, η οποία προέβλεπε την επιστροφή και την επανασύνδεση των οικογενειών και ενέτεινε τα καταπιεστικά μέτρα, προκειμένου να επιτύχει την εθνοκάθαρση.

Η μαζική εγκατάσταση εποίκων δημιούργησε νέα δεδομένα στην Καρπασία, τα οποία καλούμαστε σήμερα να τα ανατρέψουμε. Πρέπει να δράξουμε την ευκαιρία, εφόσον παρουσιαστεί, μέσα από μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις, που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες, το ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο σ΄ όλη την επικράτεια της Κύπρου.

Η Τουρκία να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Συμφωνίας της Γ’ Βιέννης

Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως όλες τις πρόνοιες της Συμφωνίας της Γ` Βιέννης της 2ας Αυγούστου του 1975 για τους εγκλωβισμένους και να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει.

Παρότι η υπογραφή της Συμφωνίας της Γ’ Βιέννης έγινε στις 2 Αυγούστου 1975,  δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο δεν τήρησε και δεν σεβάστηκε τη Συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να την παραβιάζει και να καταπατά τις πρόνοιες της, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους εγκλωβισμένους στη Χερσόνησο της Καρπασίας.

Μέσω της Συμφωνίας, η Τουρκία είχε δεσμευτεί, μεταξύ άλλων, να παρέχει στους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κάθε βοήθεια, ώστε να έχουν μια ομαλή διαβίωση στα χωριά τους, περιλαμβανομένων των διευκολύνσεων στον εκπαιδευτικό τομέα και στην άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων.

Αντί τούτου, λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να εφαρμόσει βασικές πρόνοιες της Συμφωνίας, χιλιάδες εγκλωβισμένων μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και στη θέση τους εγκαταστάθηκαν έποικοι με στόχο να αλλάξει ο δημογραφικός χαρακτήρας της περιοχής.

– – – – – – – – – –

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, FACEBOOK, UTUBE:

ΔΗΜΟΣ ΑΚΑΝΘΟΥΣ

Δήμος Ακανθούς – https://www.facebook.com/akathou

ΚΑΡΠΑΣΙΑ -ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – https://www.facebook.com/groups/305083309874726/

Καρπασία Αμμοχώστου – https://www.facebook.com/Καρπασία-Αμμοχώστου-164616153594365/

Σωματείο Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία

Σύλλογος Τρικωμιτών Ελλάδας

ΛΟΓΑΡΙΑΣΑΤΕ ΛΑΘΟΣ – https://www.youtube.com/watch?v=CLtCGVsIvuc

ΦΩΝΗ ΑΚΑΘΚΙΩΤΙΣΣΑ – https://www.youtube.com/watch?v=DxvJ6E9uKUY

Απόστολε Αντρέα μου – https://www.youtube.com/watch?v=oblbrnrDjxc

Απόστολος Ανδρέας

Γιαλούσα

YALOUSA COUNCIL:  https://www.facebook.com/Yialousa-Council-914730402022370/

Ριζοκάρπασο

Ακανθού

Τρίκωμο

Κοινότητα Λεονάρισσο :   https://www.facebook.com/Leonarisso1974

Λυθράγκωμη Καρπασίας.

Ayia Trias Karpasias – Αγία Τριάδα Καρπασίας

Koma To Yialou, Famagusta, Cyprus

Agios Theodoros, Famagusta

Rizokarpaso, Cyprus

Vokolida

Vathylakas

Gialousa, Famagusta, Cyprus

ΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ ΣΤΟ ΦΑΚΟ

ΝΕΑ

εγγραφή