ΑΡΧΙΚΗ Διάφορα Κυπριακό

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 – ΑΤΤΙΛΑΣ 1 – ΕΙΣΒΟΛΗ-ΚΑΤΟΧΗ

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 – ΑΤΤΙΛΑΣ 1

ΕΙΣΒΟΛΗ-ΚΑΤΟΧΗ

.

.

Με την συνθηματική φράση «Η Αϊσέ πάει διακοπές» ξεκίνησε στις 5:30 π.μ. την 20η Ιουλίου 1974, η εισβολή της Τουρκίας. Η Τουρκία πήρε την σκυτάλη από τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄ προχωρώντας στη δεύτερη φάση του προσυμφωνημένου ΝΑΤΟϊκού σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου.

Οι δυνάμεις της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, άφησαν την Κύπρο ανοχύρωτη αποσύροντας από τον τόπο της Εισβολής στρατιωτικές δυνάμεις και πυροβόλα όπλα, επιτρέποντας την εισβολή του Αττίλα. Ουδεμία προετοιμασία, παρότι από τις 16 Ιουλίου όλα τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν τις προετοιμασίες της τουρκικής εισβολής.

Οι ορδές του τουρκικού Αττίλα εισέβαλαν στο νησί και επιδόθηκαν σε σφαγές, βιασμούς, αιχμαλωσίες, λεηλασίες, ξερίζωμα των Ελληνοκυπρίων. Με τη δεύτερη φάση της εισβολής το ίδιο καλοκαίρι, η Τουρκία κατέλαβε το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολοκλήρωσε το βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων που ξεκίνησε το 1963.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Τουρκία εποίκισε και εποικίζει αδιάκοπα τα κατεχόμενα, ακολουθεί συστηματική πολιτική πολιτισμικής αφομοίωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οικονομικού ελέγχου και πολιτικής ποδηγέτησης της ζωής στα κατεχόμενα και ταυτόχρονα καταστέλλει κάθε προοδευτική φωνή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η κατοχή και η διχοτόμηση είναι έγκλημα διαρκείας σε βάρος ολόκληρης της Κύπρου και ολόκληρου του λαού της.

 

 

Μαύρη Επέτειος: 47 χρόνια από την βάρβαρη τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή

Μαύρος Ιούλιος: Η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Κύπρου

 Η ΠΟΣΠΑ ζητεί σεβασμό στην Ιστορία και στα πραγματικά γεγονότα του 1974

Θα ηχήσουν οι σειρήνες στις 15 και 20 Ιουλίου 2021